22. maj 2016, Moskva – Predsednik Italijanske zveze za športe na ledu (FISG) Andrea Gios, Avstrijske hokejske zveze (ÖEHV) dr. Dieter Kalt in Hokejske zveze Slovenije (HZS) Matjaž Rakovec so včeraj ob robu kongresa Mednarodne hokejske zveze, ki poteka v ruski prestolnici podpisali memorandum o ustanovitvi in delovanju “Alpske hokejske lige” (AHL).

Namen novoustanovljenega ligaškega tekmovanja je spodbuditi klube k dvigu njihove konkurenčnosti in ravni igre v širših okvirih kot so aktualna državna prvenstva v državah ustanoviteljicah AHL. Slednje tudi želijo s tovrstnim ustvarjanjem možnosti za pridobivanje izkušenj v mednarodnem okolju in ob upoštevanju omejitev glede tujih igralcev v AHL prispevati k profesionalni rasti domačih igralcev. Sopodpisniki so ob podpisu soglašali, da novo tekmovanje predstavlja dodatno priložnost za mlade hokejiste na njihovi športni poti.

2016ma21_AlpskaLiga_02

Alpska hokejska liga bo s tekmovanjem pričela v sezoni 2016/17 za obdobje najmanj treh let ter bo odprta za vse klube, ki so člani treh ustanoviteljic. Merila za sodelovanje zainteresiranih klubov bo oblikovala vsaka krovna organizacija neodvisno, pri čemer lahko ob izpolnjevanju zahtevanih kriterijev s strani avstrijske in italijanske krovne organizacije sodeluje največ deset klubov iz vsake zveze, s slovenske strani pa pet klubov. Vsaka zveza bo prav tako določila število tujcev, ki bodo lahko igrali v omenjenih klubih tekmovanja AHL.

Upravni odbor AHL bo oblikoval urnik tekmovanj, skladno s katerim bosta v rednem delu sezone najmanj dve tekmi v posameznem tednu, medtem ko bo končnico igralo osem najbolje uvrščenih ekip po rednem delu.

Hokejska zveza Slovenije bo v prihodnjih tednih organizirala sestanek z vsemi slovenskimi klubi, ki bi bili zainteresirani za sodelovanje v Alpski hokejski ligi. Odločitev o sodelovanju bo, tako kot doslej v primeru drugih tekmovanj na mednarodni ravni, na strani klubov samih.