8. februar 2019, Bled – Slovenska moška hokejska reprezentanca je v sklopu februarskega zbora na turnirju iz niza Euro Ice Hockey Challenge na Bledu drugo tekmo odigrala proti reprezentanci Italije. Ob izteku šestdesetih minut igre so bili risi pred polno dvorano na Bledu boljši nasprotnik in si z zmago že dan pred koncem zagotovili zmago na domačem turnirju. Selektor Ivo Jan je bil po koncu tekme zadovoljen, čeprav je menil, da tesen “nogometni” rezultat ni odraz realnega stanja.

2019feb08_Risi_EIHC_SLO-ITA -45

Naši zahodni sosedje so bili po pričakovanju težji nasprotnik od Madžarov. Risi so začeli odločno in si že v prvem delu ustvarili kar nekaj lepih priložnosti, pobudo pa so imeli tudi pri številu strelov v smeri nasprotnikovega gola. Italijansko mrežo je v 12. minuti, po podaji Roka Tičarja in Roberta Saboliča, načel Žiga Jeglič, ki je skorajda iz mrtvega kota z desne strani presenetil čuvaja mreže gostov in plošček spravil za njegov hrbet. Sledilo je še nekaj priložnosti na strani Slovencev, a se rezultat do prvega odmora ni več spremenil.

2019feb08_Risi_EIHC_SLO-ITA -27

V nadaljevanju tekme smo lahko videli številne izključitve, zlasti na strani Italije, ki pa jih Slovenci niso uspeli kaznovati z novim zadetkom. Ob tem je slovenska obramba na čelu z Matijo Pintaričem, ki je tokrat dobil priložnost v slovenskem golu, brez posebnih težav odbijala italijanske napade. Kljub temu pa selektor Ivo Jan ni bil posebej zadovoljen s slovensko obrambno igro v zadnjih desetih minutah drugega dela, na kar je igralce pred zadnjo tretjino tudi posebej opozoril.

2019feb08_Risi_EIHC_SLO-ITA -63

Zaključek nocojšnjega obračuna so naši hokejisti ponovno odigrali v svojem slogu. Mož odločitve je bil v 45. minuti David Rodman, ki je, po natančni podaji Mihe Verliča, iz bližine matiral italijanskega vratarja. V nadaljevanju so risi vse niti držali trdno v svojih rokah vse do pet minut pred koncem tekme, ko so si privoščili dve izključitvi. V situaciji z dvema slovenskim igralcema manj na ledu je Italija uspela izkoristiti in dobri dve minuti pred koncem znižala zaostanek. Gostje so se do konca igralnega časa še trudili, vendar je za kakšen bolj resen poskus zmanjkalo časa in Slovenija je še drugič na turnirju slavila.

SLOVENIJA – ITALIJA 2:1 (1:0,0:0,1:1)
1:0 – 11:13 Jeglič (Tičar, Sabolič) PP1
2:0 – 44:54 Rodman D. (Verlič, Urbas)
2:1 – 57:51 Pietroniro (Miceli, Frigo) PP2
Streli: SLO 38 (13,16,9); ITA 26 (8,10,8)
Kazni: SLO 22 (2,6,14); ITA 14 (4,10,0)
Slovenija: Pintarič, Krošelj, Bašič, Čepon, Čimžar, Hebar, Jeglič, Kalan,  Kovačevič, Logar, Magovac, Pance, Podlipnik, Repe, Rodman D., Sabolič, Simšič, Štebih, Tičar, Urbas, Verlič, Zajc; Selektor: Ivo Jan