Po točki s Kanadi slovenski hokejisti lahko navkljub vnovičnemu izpadu iz elitne druščine, prvenstvo mirne duše zapustijo z dvignjenimi glavami. Za nameček so že pred tekmo vedeli, da jim noben izid ne prinaša več obstanka, ob vsem pa so mirno dvignili glave in na najboljši možni način tudi odigrali zaključno tekmo prvenstva. V tretji tekmi s Kanadčani na največjih tekmovanjih je Slovenija prišla celo do točke, ki je ob koncu povsem nenadejana. Prepričan sem, da bi jo vsi v moštvu zlahka zamenjali za kakšno več na prvih treh tekmah, ampak ponedeljkov večer 13. maja bo še en mejnik vpisan v zgodovino slovenskega hokeja. Prvič doslej je namreč Slovenija na 42. tekmi med elito točko odščipnila članu velike četverice svetovnega hokeja Rusiji, Kanadi, Švedski ali Finski.

 

Začelo se je dokaj nenavadno, saj se je Slovenija kar sedem minut sama pripravljala na tekmo. Kanadčanov ni bilo od nikoder, mnogi so pomislili, da gre za veliko mero podcenjevanja, v kanadskem taboru pa so se na koncu izgovorili na nepričakovano zmedo okrog prikazovalnika časa v njihovi garderobi. Kakor koli so se stvari odvijale pristaši slovenske vrste, tudi tokrat jih je bilo kakih 50, so bili s prvo tretjino lahko nadvse zadovoljni. Zelo podjetno je tekmo odprl že prvi napad, nakar je svoje dlani ogrel tudi mladi Luka Gračnar, ki je po izjemni predstavi s Švedi znova dobil priložnost v slovenskem golu. V 6. minuti, ko se vse skupaj niti še ni povsem začelo pa je Slovenija vodila, ko je izjemno podajo Davida Rodmana v gol spremenil Jan Urbas. Urbas je bil v največji meri največji osmoljenec prvenstva. Za uteho pa je le nekaj minut kasneje izkoristil še eno podajo z očmi Davida Rodmana, sam pridrsal pred Dubnyka, vrataja Edmontona v ligi NHL in mu pokazal kako se igra če se hokeja učiš na Cerkniškem jezeru. Pri Kanadčanih velja omeniti še kombinacijo Jordana Staala in Brodiea, ki jo je Gračnar mirno zaustavil, odbitek pa je poskušal za njegov hrbet pospraviti kapetan Kanade Eric Staal, mladenič s Hrušice pa mu tega ni dovolil. Prvič doslej na prvenstvu je Slovenija ob enem od odmorov vodila z dvema goloma razlike.

 

V nadaljevanju je potrebno priznati, da je bila Kanada precej boljši nasprotnik, saj si Slovenija z izjemo gola za novo vodstvo v 28. minuti ni priigrala vidnejše priložnosti. Še pred tretjim slovenskim gostom pa so Kanadčani ujeli priključek. In to z ekspresnima goloma v zgolj 50. sekundah, ko sta zadela J. Staal in morda prvi zvezdnik Kanade na tem prvenstvu Steven Stamkos iz Tampe Baya. Da so Slovenci tudi po drugi tretjini boja s večinoma igralci lige NHL je bilo nekaj nenavadnega, ampak povsem zasluženega. Je pa potrebno poudariti, da je bil slovenski gol predvsem v drugi polovici druge tretjine ves čas na prepihu. Ogledniki na tribunah z vseh vetrov, ki jih je v Stockholmu vsak dan več, pa so v svoje beležnice zapisovali nove ugotovitve povezane z vratarjem Luko Gračnarjem, ki bo na zadnji dan junija na tržnici lige NHL. Gračnar je tako z neposredne bližine zaustavil strel Skkinerja, strelec prvega gola Duchene je imel nato še lepšo priložnost kot ob golu, tu pa j potrebno izpostaviti še en poskus Skkinerja po odlični podaji Eberleja. Stamkos pa je tik pred odmorom zaključil kanadsko kanonado na slovenski gol. Čeprav je bilo po dve hitrih golih v slovenski mreži pričakovati, da varovancem Matjaža Kopitarja ne bo lahko pa je bil tudi drugi odmor v prid Slovencev.

 

V zadnji tretjini je bila igra znova precej bolj izenačena, kar priča tudi število izvedenih strelov (7:8). Žal pa so edini zadeli Kanadčani, ki so po Gračnarjevih besedah pripravili precej več zahtevnih strelov kot pa v soboto Švedi. Vse bolj proti koncu tekme pa je Slovenija znova precej lažje dihala, kot da bi imela več moči kot sloviti asi iz lige NHL v kanadskih dresih. Jan Urbas bi si svoj večer lahko še dodatno ozaljšal če bi zadel iz obrata po Marcelovi podaji v 49. minuti. Tempo je bil na izjemno visoki ravni. Brata Rodman sta odigrala najboljšo tekmo na prvenstvu, po podaji Marcela pa David ni našel poti v mrežo za vnovično vodstvo le nekaj minut pred koncem. Pri Kanadčanih pa velja v tem obdobju omeniti le še poskusa Skinnera in Eberleja. Zaključno žogico za še večji uspeh je imel še prvi slovenski napad, ko je po podaji Tičarja Jeglič meril na levo kanadsko vratnico pa se ni izšlo. Podaje Razingarja tik pred koncem pa Pajič žal ni ujel.

 

V dodatku tekmi so bili in eni in drugi precej bolj previdni kot v končnici tekme, saj igra štirih igralcev v polju prinaša nove zakonitosti. Za Slovenijo si je najlepšo priložnost priboril branilec Kovačevič, ki je imel pri zaključevanju zagotovo boljšo rešitev. Kmalu za tem pa je Stamkos ušel slovenskemu kvartetu po desni strani in tudi Gračnar strela ni mogel zaustaviti. Kako pomemben izid je slovenska vrsta dosegla v tem zadnjem večeru tu v Stockholmu pa se bodo fantje zavedali šele po nekaj prespanih nočeh, saj je zdaj v mislih predvsem grenkoba ob vnovični selitvi razred niže. Sploh ob dejstvu, da je zamujena velika priložnost za novim odmevnim uspehom slovenskega hokeja.

 

SLOVENIJA : KANADA    3:4  (2:0, 1:2, 0:1, 0:1)

Stockholm . Športna dvorana Globen, gledalcev 2.184, sodniki: Jerabek (Češ) in Kaval (ZDA) – glavna, Dehaen (Fra) in Schraeder (Nem).
 

Strelci: 1:0 Urbas (D. Rodman 6.,), 2:0 Urbas (D. Rodman 9.,), 2:1 Duchene (Harrison, J. Staal 23.,), 2:2 Stamkos (Giroux 23.,), 3:2 Razingar (Tošič, Pajič 28.,), 3:3 Dillon (Hall, Skinner  48.,), 3:4 Stamkos (Hamhuis, Campbell  63.;).
 

Kazenske minute: Slovenija 10, Kanada 4
 

Slovenija: Gračnar, Kristan, Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič, Pretnar, Kranjc, D. Rodman, M. Rodaman, Urbas, Pavlin, Kovačevič, Razingar, Pance, Pajič, Tavželj, Tošič, Koren, Bašič, Goličič.
Selektor: Matjaž Kopitar.
 

Kanada: Dubnyk, Smith, Robidas, Dillon, Ladd, Giroux, Stamkos, Hamhuis, Campbell, E. Staal, Simmonds, Read, Schultz, Harrison, Hall, duchene, Eberle, Brodie, J. Staal, Skinner, O’Reilly.
Selektor: Lindy Ruff.