13. november 2022, Jesenice – Novembrska reprezentančna akcija je bila za mlade rise do 20 let zadnja pred svetovnim prvenstvom Divizije I-A, ki bo potekalo od 11. do 17. decembra 2022 v norveškem Askerju.

Tridnevne priprave na Bledu ter mednarodni turnir štirih držav (Francija, Italija, Madžarska, Slovenija) so naši fantje dobro izkorsitili in tudi zelo uspešno zaključili. Premagali so Madžarsko (8:2), Francijo (5:2) ter Italijo (3:2) ter z osvojenimi polnimi devetimi točkami suvereno zasedli prvo mesto turnirja.

“Tokratnega zbora se je, v primerjavi s tistim v avgustu, udeležeilo več igralcev, ki so v prvotnem planu tudi za svetovno prvenstvo,” je sestavo slovenske izbrane vrste v izjavi za Hokej TV po koncu turnirja komentiral glavni trener Lovro Bajc, ki je s potekom reprezentančne akcije zadovoljen. “Fantje so pokazali, da so v klubih naredili velik preskok v tem času, ko se nismo videli. Menim, da je naša prihodnost svetla.”

Svetovno prvenstvo, ki jih čaka že čez slab mesec, bodo varovanci trenerja Bajca odprli z dvema težkima tekmama, proti domači Norveški in Danski. Kljub temu naši mladi risi na turnirju merijo na najvišja mesta. “Skupaj s fanti menimo, da brez visoko zastavljenih ciljev ni smiselno odpotovati na Norveško,” je bil kratek in jedernat slovenski strateg. Le ta je prepričan, da slovenske hokejiste v norveškem Askerju čakajo precej težje tekme, tudi s Francijo in Madžarsko, s katerima so se pomerili v minulih dneh. “To je vendarle pripravljalni turnir; ko pa gre za medalje, pa vsak da vse od sebe,” je še dodal.

“S fanti bomo na zvezi; tudi s trenerji v klubih, da bi morda z njihovo pomočjo še kakšno malenkost popravili. Pred prvenstvom se spet zberemo, odigramo eno ali dve pripravljalni tekmi, ter nato potujemo na Norveško,” je čas do svetovnega prvenstva orisal trener Lovro Bajc. Naši fantje se bodo v deželi vikingov pomerili z reprezentancami Danske, Francije, Kazahstana, Madžarske, in Norveške.