22. avgust 2022, Ljubljana – Slovenska moška izbrana vrsta do 20 let je minuli konec tedna zaključila svoj prvi reprezentančni zbor v sezoni 2022/23, v sklopu katerega je sodelovala na močnem mednarodnem turnirju U-20 Super Challenge v švedskem Karlstadu. Z zmagami proti reprezentanci Italije, švicarskima ekipama EV Zug in HC Servette-Geneve ter porazoma proti Danski in Madžarski so slovenski mladi risi zasedli končno peto mesto na turnirju.

Glavni trener mlade slovenske izbrane vrste Lovro Bajc je po koncu turnirja strnil vtise s tokratne reprezentančne akcije. Dvodnevne priprave na Bledu so bile, po njegovih besedah, izvedene optimalno glede na kratek čas pred samim odhodom na turnir. “Menim, da so bile priprave dobro opravljene, vendar pa se je ob prihodu na Švedsko pokazalo, da je tempo takšnega turnirja zahtevnejši, kot ga je bila večina igralcev doslej navajena. Na sever smo se namreč odpravili s precej mlado ekipo, saj so smo bili soočeni z določenimi odpovedi zaradi bolezni, nekateri igralci pa se borijo tudi že za mesta v članskih ekipah v novi sezoni,” je dejal trener mladih risov.

Kljub dolgi poti in prihodu v Karlstad v zgodnjih jutranjih urah so slovenski hokejisti še isti dan v podaljšku premagali švicarsko ekipo Servette iz Ženeve.

Sledil je zahteven obračun z reprezentanco Danske, ki ima v svoji postavi kar nekaj hokejistov, ki igrajo na Švedskem. “Prvo tretjino so fantje potrebovali nekaj časa, da so se zbrali, medtem ko sta bili druga in tretja tretjina bistveno boljši – na koncu pa je bilo za nas usodnih nekaj individualnih napak. Videlo se je, da gre pri Danski za močno ekipo, ki je navajena veliko drsati in vseskozi izvajati pritisk, nam pa je nekoliko zmanjkalo ravno v tem elementu”, je tekmo z vikingi ocenil glavni trener Bajc.

“Na tekmi proti Madžarski smo naredili preveč nepremišljenih prekrškov, še posebej v napadalni tretjini. V takšni situaciji je težko gradit nek progresiven moment, s katerimi bi tekmo obrnili v svojo korist”, je dejal strateg slovenske izbrane vrste, ki je ob tem opozoril tudi na starostno razliko v sestavi obeh ekip. “V naši ekipi, je bilo kar nekaj fantov, ki so v minuli sezoni igrali v U-18 in so bili v tej reprezentanci prvič, medtem ko so Madžari imeli samo enega igralca letnika 2005.”

V drugem delu tekmovanja se je slovenska izbrana vrsta najprej pomerila z zahodnimi sosedi, Italijani. Kljub temu, da so naši fantje dominirali večji del tekme, pa se je v ekipi, po mnenju trenerja Bajca, vsaj v uvodni tretjini poznala še mladost in neizkušenost s tekmovanji na tovrstnem nivoju – medtem ko sta bili drugi dve tretjini odigrani bistveno bolje. “Igranje v reprezentanci do 20 let zahteva od igralcev miselni preskok in tokratni turnir je bil namenjen tudi temu. Hokej je skupinski šport, kjer se morajo vsi igralci šestdeset minut igre držati enotnega načrta, sicer prihaja do napak, kot je bil primer tekme proti Madžarski.”

“Na zadnji tekmi proti ekipi EV Zug so igralci zrasli do te mere, da smo lahko odigrali polnih šestdeset minuti dobre igre, kar se je tudi odrazilo na končnem rezultatu tekme”, je obračun za peto mesto proti švicarski ekipi, iz katere izhaja kar nekaj igralcev švicarske mlade reprezentance U-20, ocenil slovenski glavni trener.

Tokratni turnir, po besedah trenerja Lovra Bajca, predstavlja kvalitativni preskok v pripravah mlade moške reprezentance. “Poletne priprave, kakršne smo izvedli v minulih sezonah, z eno ali dvema prijateljskima tekmama ne bodo spravile naših reprezentantov na višji nivo igranja. Zato me veseli, da nam je vodstvo Hokejske zveze Slovenije zagtovilo finančna sredstva in omogočilo udeležbo na tem turnirju. Vesel sem tudi, da smo lahko uporabili tudi igralce iz reprezentance U-18, saj bodo le ti lahko z nami še prihodnjo sezono. Seveda je bilo na koncu prisotnega nekoliko razočaranja, po drugi strani pa so fantje dobili novo izkušnjo, iz katere lahko kot igralci zrastejo. Na turnirju so sodelovale močne ekipe. Fantje so videli kaj hokejska igra na tovrstnem mednarodnem nivoju zahteva in kaj je potrebno, da se uvrstijo v reprezentanco za novembrski zbor.”

Preskok pa tokratni zbor ni predstavljal le na področju hokejske igre, temveč tudi glede celostnega pristopa do sodelovanja v reprezentanci – od pravilne prehrane, ustreznega in zadostnega počitka, regeneracije, do obnašanja v reprezentanci. “Za nekatere fante – sploh tiste, ki so novi v reprezentanci, je bilo marsikaj od naštetega novost. Strokovni štab je dobil dober vpogled v mlajše igralce, ki bodo lahko nasledili sedanjo izbrano vrsto in nekateri so si svojimi nastopi že priborili povabilo na novembrski zbor na Bledu,” je še dejal strateg mladih risov. Sam sicer ocenjuje, da je, kljub končnemu petemu mestu od osmih, cilj tokratnega reprezentančnega zbora dosežen, saj se je proti koncu turnirja pokazalo, da fantje znajo in zmorejo igrati tudi proti tako zahtevnim naspotnikom.

V nadaljevanju sezone mlado izbrano vrsto U-20 pred svetovnim prvenstvom Divizije I-A (Danska, Francija, Kazahstan, Madžarska, Norveška, Slovenija), ki bo potekalo od 11. do 17.12.2022 v norveškem Askerju, v novembru čaka še mednarodni turnir štirih držav (Francija, Italija, Madžarska, Slovenija) na domačem Bledu, ter zaključne priprave pred samim prvenstvom, v okviru katerih bodo mladi risi odigrali predvidoma tri pripravljalne tekme.