7. november 2022, Bled – Slovenska moška izbrana vrsta pod selektorsko taktirko Matjaža Kopitarja se je danes zbrala v svoji tradicionalni pripravljani bazi na Bledu, kjer je začela novembrski reprezentančni zbor. V okviru slednjega bodo risi opravili štiri treninge na ledu nato pa jih ob koncu tedna čaka mednarodni turnir šestih držav v Budimpešti, kjer jih čakata obračuna z Italijo, Ukrajino in še enim tekmecem, ki bo znan naknadno.

Ob začetku prvega članskega zbora v sezoni 2022/23 so selektor Kopitar, člani strokovnega štaba in igralci stopil pred predstavnike sedme sile ter strnil svoja pričakovanja na tokratni akciji ter tudi v celotni letošnji sezoni, katere reprezentančni vrhunec bo svetovno prvenstvo elitne divizije v Latviji in na Finskem.

Selektor Matjaž Kopitar je ob tej priložnosti povedal, da so bili v strokovnem štabu po odločitvi avstrijske reprezentance, da se v novembrskem reprezentančnem premoru udeleži Deutschland Cupa, pred odločitvijo ali v Marseillu odigrati dve tekmi s Francijo ali pa se udeležiti turnirja na Madžarskem, kjer bodo risi z različnimi nasprotniki odigrali tekmo več. Sam ocenjuje, da je slednja možnost boljša in povsem primerna za novembrski zbor. “V zadnjem tednu je bilo veliko telefonskih klicev. Veliko je poškodb in odpovedi. Fantje, ki so tu zbrani, so si vpoklic zagotovo zaslužili,” je dejal selektor Kopitar ter napovedal, da bo ekipa pred odhodom na Madžarsko opravila štiri treninge na ledu.

Reprezentanci se bo na novembrskem in februarskem zboru v vlogi trenerja vratarjev pridružil tudi nekdanji reprezentant Robert Kristan. “Zame je velika čast, da lahko s svojim znanjem pomagam reprezentanci. Dogovorili smo se za sodelovanje v tej sezoni, za naprej bomo pa videli ob koncu le te,” je dejal.

“Smo mlada ekipa, ampak menim, da smo lahko konkurenčni vsem nasprotnikom. Verjamem, da lahko turnir pripeljemo do konca z dobrimi rezultati,” je svoja pričakovanja glede prihajajočega turnirja v Budimpešti sklenil napadalec Jaka Sodja.

S tokratnim zborom se, po besedah generalnega sekretarja HZS in vodje moške članske reprezentance Dejana Kontreca, uradno začenjajo tudi priprave na svetovno prvenstvo elitne divizije spomladi prihodnje leto v Latviji in na Finskem. “Prvi sklop priprav predstavlja dogovor z Madžari. Potem, ko so Avstrijci odpovedali udeležbo, bomo skupaj s Francozi nastopil na turnirju na Madžarskem. Menim, da bo to dobra začetna preizkušnja za vse nas,” je dejal generalni sekretar Kontrec.

V nadaljevanju se bo članska reprezentanca v februarju udeležila turnirja v Italiji, kjer jo čakajo tekme z Italijo, Madžarsko in Korejo, nato pa aprila prihodnje leto še zaključne priprave pred samim svetovnim prvenstvom. Začetek in potek slednjih je, tako kot vsako sezono, delno odvisen od zaključka klubskih tekmovanj, kjer igrajo kandidati za reprezentanco.

“Kljub temu, smo začetek priprav načrtovali štiri do pet tednov pred svetovnim prvenstvom. V prvem tednu sta dogovorjeni dve tekmi z Avstrijo, v tretjem tednu pa dve tekmi z Italijo, sledijo tekme z Madžarsko in Francijo. Tik pred samim prvenstvom pa potujemo še v Kopenhagen, kjer nas 9. maja čaka tekma z Dansko,” je potek priprav orisal vodja izbrane vrste risov ter dodal, da iz danske prestolnice ekipa potuje neposredno na svetovno prvenstvo, ki se bo za Slovenijo začelo 12. maja s tekmo proti Švici.