18. februar 2017, Ljubljana –  Slovenska mlada reprezentanca do 18 let se je med reprezentančnim premorom v Budimpešti udeležila mednarodnega turnirja štirih držav, ki je obenem služil kot predpriprava na prihajajoče svetovno prvenstvo divizije I-B. Slednje bo od 15. do 21. aprila letos potekalo na domačem Bledu. Naša izbrana vrsta je turnir v madžarski prestolnici zaključila s porazoma proti Franciji in Madžarski ter zmago proti Italiji. Sklepno oceno turnirja in načrte načrte priprav do svetovnega prvenstva je predstavil glavni trener mlade slovenske reprezentance Mitja Kern.

“V reprezentančni zbor smo tokrat vključili tudi igralce, ki nastopajo za tuje klube. Žal, smo bili v zadnjem trenutku zaradi poškodb prisiljeni v štiri menjave, tako da na turnir nismo odpotovali v idealni postavi.” je uvodoma dejal vodja strokovnega štaba mladih risov, ki v rezultatskem smislu ni zadovoljen, čeprav obe ekipi, proti katerima je Slovenija doživela poraz, nastopata v višji dviziji svetovnega hokeja v tej starostni kategoriji.

2017feb11_RisiU18_SLO-HUN (20)

“Smo pa lahko zadovoljni s pristopom fantov. Nenazadnje so tudi proti Franciji in Madžarski pokazali, da lahko igrajo. V obeh primerih se nam je zgodilo tisto, s čemer smo se srečevali že v lanski sezoni. Slab začetek tekme, potem pa nadaljevanje, kjer so fantje pokazali, da se lahko enakovredno kosajo tudi z ekipami iz višjega kakovstnega razreda,” je nastope mlade slovenske izbrane vrste povzel Mitja Kern.

2017feb11_RisiU18_SLO-HUN (11)

Uvodna tekma proti Franciji je bila, po njegovih besedah, najslabša slovenska predstava na turnirju, saj je bilo po treh zadetkih v uvodnem delu srečanja izjemno težko priti nazaj v igro. “V nadaljevanju smo proti Italiji pokazali tisto pravo igro in na koncu tudi zasluženo zmagali. Proti domačinom turnirja se je ponovil slab začetek, nato pa so bili fantje precej enakovreden tekmec madžarskim hokejistom, ki imajo, po besedah njihovega trenerja, letos v naboru zelo kvaliteten letnik igralcev. Žal je bil zaostanek iz začetka tekme prevelik za končno zmago,” je še dejal.

2017feb11_RisiU18_SLO-HUN (2)

O načrtih za prihodnje tedne, ki so še ostali do svetovnega prvenstva na Bledu, pa trener Mitja Kern meni: “Reprezentančni zbor in neposredne priprave na samo svetovno prvenstvo se bodo začele kakšen teden dni pred začetkom prvenstva. Upam, da bodo fantje do takrat imeli čim več tekem in tako premor po zaključku tekmovanj, v katerih igrajo njihovi matični klubi, ne bo predlog.” Slednje, po njegovih besedah, predstavlja manj težav za igralce, ki prihajajo iz HD Mladi Jesenice in tvorijo jedro reprezentance, saj bo klub igral končnico v razširjenem avstrijskem prvenstvu Erste Bank Young Stars League.  “Kar zadeva ostale, bomo priprave prilagajali zaključku njihove klubske sezone. Računamo, da bi z njimi, ter ob pomoči  par drugih igralcev, izvedli še en dodaten teden priprav,” je dejal selektor mladih risov, ki v sklopu priprav pred prvenstvom načrtuje tudi kakšno prijateljsko tekmo; predvidoma z Japonsko in Madžarsko.