Turnir mladih reprezentanc do 20 let, ki poteka na Jesenicah, so mladi risi pričeli z zmago. Tako so dopolnili popoln hokejski večer slovenskih nastopov, saj so dodali zmag k uspehu reprezentance do 18 let, ki je strla sosede Avstrijce in seveda k uspehu članov, ki so v Innsbrucku prepričljivo ugnali Beloruse. 

 

Začetek v srečanje je bil previden z obeh strani. Po uvodnem tipanju pa se je igra počasi razživela. Italijani so več poskušali, saj so za strel izkoristili vsako priložnost, mladi risi pa so iskali čiste priložnosti za doseganje zadetkov. V tem so bili uspešnejši in v 17. minuti je za vodstvo Slovenije poskrbel Nik Pem, veliko pa je dodal vratar Žan Us, ki je bil med vratnicama suveren. Tommaso Terzago je že v uvodnem delu grobo naletel na slovenskega kapetana Jaka Podrekarja. Prvi je led zapustil zaradi kazni, Jaka pa zaradi poškodbe.

 

V drugem delu se je takoj razplamtel pravi boj. Tako kot v prvi, je tudi v drugi tretjini potekalo izenačeno merjenje moči. Slovenska obramba je to pot še nekaj bolj strnila vrste in omogočila svojemu vratarju nekaj bolj mirno nadaljevanje tekme. Mladi risi so bili nevarnejši v svojih poskusih in v 33. minuti tudi dosegli želeno. Uspešno odigrana igra z igralcem več je pomenila nov plošček v golu italijanske reprezentance. Zadetka se je lahko veselil Aljaž Uduč.  Vendar je Italijanom kmalu uspelo izid znižati. Z nekaj sreče je skakajoči plošček končal za hrbtom Žana Usa.

 

Ob koncu druge tretjine izključenemu Slovencu se je že po nekaj sekundah nadaljevanja pridružil nov soigralec na klopi za kaznovane. Prednost so naši nasprotniki znali izkoristiti in izid izenačiti. Obe ekipi sta nadaljevanje odigrali mirno, disciplinirano in pravih priložnosti je bilo sila malo. Obrambne naloge so bile tiste, ki so bile poudarjene in do konca rednega dela zadetkov ni bilo več.

 

Odločitev bi lahko prinesel petminutni podaljšek. Slovenci so pokazali več želje po zadetku, v nekaj poskusih pa niso uspeli poseči po zmagi. Odločitev je tako moralo prinesti izvajanje kazenskih strelov. Kar šest serij je bilo potrebnih, da je prišlo do odločitve. To je prinesel Aljaž Uduč, na drugi strani pa se Žan Us ni pustil premagati.

 

Izjava po tekmi Blaž Škrjanc:

»Uvod v tekmo je bil slabši, kot smo si želeli. Nismo se držali dogovora in nismo igrali, kot znamo. Nato smo dobili pravi zagon in že v prvi tretjini zaigrali veliko bolje. To je pokazal tudi semafor, saj smo ob koncu prve tretjine povedli. Tudi nadaljevanje ni bilo slabo, ob izkoriščenem power playu smo vodili že z 2:0, nato pa nas je nasprotnik ujel. Do konca smo igrali zelo disciplinirano, zmage pa se veselili šele po streljanju kazenskih strelov. Mi smo imeli razpoloženega Usa, ki je opravil odlično delo.

 

Slovenija : Italija 3:2 – po kazenskih strelih
(1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 1:0)

 

Jesenice, dvorana Podmežakla. Gledalcev: 200. Sodniki: Fajdiga, Škofic, Černe, Bohinc (vsi Slovenija)
Strelci: 1:0 Pem (Logar, 18.), 2:0 Uduč (Potočnik, Stan, 33., PP1), 2:1 Alber (36.), 2:2 Hochkofler (Glira, 41., PP2)
Kazenske minute: Slovenija 12 (4, 4, 4), Italija 33 (5+20 (Terzago), 2, 6)
Streli na gol: Slovenija 30 (8, 9, 11, 2), Italija 39 (14, 9, 16, 0)
Slovenija: Us, Trelc, Logar, Kraigher, Petelin, Pem, Drozg, Stan, Potočnik, Uduč, Podrekar (C), Snoj, Škrjanc, Jeklič, Jazbec, Alagič, Ograjenšek, Čepon, Govejšek, Hadžič, Vinčenc, Grošelj. Trener: Gorazd Drinovec.

 

Izid prvega srečanja:
Francija : Madžarska 7:4
(1:1, 3:1, 3:2)
Jesenice. Dvorana Podmežakla. Gledalcev 50. Sodniki: Kamšek, Kralj, Pahor, Zgonc (vsi Slovenija).
Strelci: 0:1 Toth (8.), 1:1 Perret (Douay, 20., PP1), 2:1 Saint Andre (24.), 2:2 Konczei (Rito, 28.), 3:2 Bozon (Douay, 30.), 4:2 Bozon (Carpentier, 37.), 5:2 Colloti (49.), 5:3 Nagy (Korbuly, 53.), 5:4 Rito (54.), 6:4 Kazarine (Montenoise, Guillume, 56.), 7:4 Borgeois (Gallet, 60., EN)