Časi, ko je mlado in staro drlo na hokej, kjer so se nekoč borili vsi tisti in še mnogi drugi, ki bodo v soboto zadrsali na ledu dvorane Stožice, so mimo. A nekaj romantike ne škodi. Pravzaprav je dobrodošla popestritev pred napetim tednom, ki čaka navijače slovenske reprezentance. In brez skrbi, hokejist je kot vino, starejši je, boljši je. Veliko znanja in spretnosti je ostalo v rokah in nogah teh mojstrov ledenih ploskev, v rokah katerih je hokejska palica le dobro uglašen inštrument. Pa tudi rivalstvo ni pozabljeno. Zato je hokejski užitek zagotovljen.

Železarji so pripravljeni na boj. Vlogo favorita taktično prepuščajo domači ekipi, vendar v mislih pripravljajo presenečenje. Najlepše je vedno bilo zmagati v Ljubljani. Navada je kot železna srajca in to se ni spremenilo. Nekaj taktičnih zamisli bo na dan prišlo šele na tekmi, a veliko se skriti ne da. Glavni trener Janez Mlakar s svojim pomočnikom Ivom Janom starejšim že pripravljata pasti nasprotniku. Tehnični vodja Brane Jeršin se je v tej vlogi vedno izkazal, njegovi motivacijski prijemi pa so vedno primerni in ob pravem času.

V napadu, ki je pač najboljša obramba, je zanesljivo največji med velikimi Bine Felc (na sliki levo), gospod s častitljivimi 71 leti še vedno navdušuje s tehniko in hitrostjo. Edi Hafner (na sliki desno) je bil dolgoletni kapetan in svoje nasprotnike je vedno znal spraviti v obup. Prodori in preigravanja so njegova vrlina. S reprezentančne klopi bo svojemu pomočniku nekaj trikov pokazal Matjaž Kopitar, tu pa sta še dva velika Jeseničana, Dejan Varl in Ivo Jan. V času, ko bo plošček pri Andreju Razingerju, pa bomo obiskovalci lahko skočili po kakšen napitek, prigrizek.

Obrambne naloge so v derbijih najbolj pomembne. Murajca Pajič je zanesljivo eden največjih branilcev Slovenije in Jugoslavije, nič manj kvalitete pa ni v rokah nekoč reprezentantov Boruta Vukčeviča in Borisa Kunčiča. V vratih se postavlja vprašanje – ali Aleš Petrovčič ali Miha Bajt.

Šalo na stran. Za Jeseničane bodo nastopili:

Vratarja – Aleš Petrovčič, Miha Bajt

Branilci: Murajca Pajič, Borut Vukčevič, Boris Kunčič, Senad Kovačevič, Diko Stevič, Brane Jug, Janez Tušar – Kača 

Napadalci: Albin Felc, Edi Hafner, Matjaž Kopitar, Andrej Razinger, Dejan Varl, Ivo Jan, Drago Horvat, Peter Rožič, Zvone Šuvak, Bojan Brun, Gaber Klinar, Mišo Hafner

Glavni trener: Janez Mlakar
Pomočnik trenerja: Ivo Jan starejši
Tehnični vodja: Brane Jeršin

Dvoboj bo na sporedu v soboto, 14. aprila 2012, s pričetkom ob 17.00 v dvorani Stožice. Igralni čas je enak času, ki se igra na uradnih tekmah IIHF, torej 3×20 minut, tekmo pa bo sodil Klemen Tičar. Vabljeni!