Innsbruck – Slovenska hokejska reprezentanca se je že nastanila v hotelu Hilton v tirolski prestolnici, kjer ji je pred osmimi leti uspel eden od dveh uspehov na svetovnih prvenstvih elitne skupine. Tedaj so podobno kot tri leta prej v Goeteborgu na Švedskem Slovenci obstali med najboljšimi, kar jim denimo po Innsbrucku ni uspelo nikoli več. Nekoliko oslabljena slovenska zasedba, seveda v primerjavi s kvalifikacijskim turnirjem za Soči in z zadnjim svetovnim prvenstvom na Švedskem je današnji trening še opravila na Bledu. To se je na koncu izkazalo za zelo smelo potezo, saj je prometni zastoj na Bavarskem »risji« brlog za debelo uro zaustavil na poti proti Tirolski. Tu se bodo namreč Slovenci na edinem pripravljalnem turnirju pred Sočijem pomerili z Belorusijo, Avstrijo in Francijo.

 

Jutri (op.a četrtek) bo minilo ravno devet mesecev od znamenitega dne, ko si je slovenska vrsta zagotovila nastop na tekmovanju pod petimi krogi. Obenem bo to natanko tri mesece pred slovesno otvoritvijo iger ob Črnem morju. Le nekaj dni zatem pa bo olimpijska vrata odprl tudi moški olimpijski hokejski turnir.
 

Največja želja selektorja Matjaža Kopitarja ob snidenju na Bledu je bila, da bi vsi vpoklicani igralci treninge prestali brez težav in morebitnih poškodb. Na srečo se je to tudi uresničilo, po zadnjem drsanju po blejskem ledu pa je »head coach« povedal: »Res me veseli, da se je vse izteklo kot smo si želeli. V večini je vse potekalo kot smo si zamislili in menim, da smo se za ta turnir dobro pripravili. časa ni bilo veliko, ampak v naši vrsti velikih neznank ni. Fantje vedo kaj jim je storiti, kakšen status ima kdo in po mojem je vse v redu. To je to, kar imamo mi v tem trenutku. Neke pretirane nervoze zagotovo ni, vsak bo poskusil stvari opraviti po svojih najboljših močeh. Mi vsekakor na reprezentanco gledamo kot edino svetlo točko našega hokeja. Vsi ne razmišljajo tako, morda je tudi naša usoda v njihovih rokah, ampak o tem niti ne razmišljamo. Nas zanima le turnir, ki je pred nami. Belorusi imajo zdaj nekakšen nov in obenem stari veter, saj se je na čelu reprezentance vrnila nekdanja strokovna garnitura. Morda so nekoliko zašli s svoje začrtane poti, prvenstvo skupine A imajo doma in sem preričan, da bood že tu v naslednjih treh dneh igrali na vso moč.«
 

Podobno kot februarja v Vojensu je tudi tokrat otvoritvena tekma turnirja med Slovenijo in Belorusijo. Slednji so četi Matjaža Kopitarja milo za drago vrnili maja v Stockholmu. Tokrat ima Kopitar na seznamu kar 17 istih imen kot maja, nekaj je tudi takih, ki odločno trkajo na vrata izbrane vrste. Mariborčan Miha Verlič je s svojimi predstavami v dresu Telemach Olimpije dodobra opozoril nase in je ena svetlih točk zadnjeuvrščenega moštva avstrijskega prvenstva: »Vsekakor sem zelo vesel, da sem bil očitno nagrajen za dokaj solidne predstave v klubskem dresu. Vesel sem, da sem tu s fanti in upam, da bomo odigrali dober turnir. Seveda si želim tudi v izbrani vrsti odigrati čim bolje. Pozna se razlika pri treningu. Prav mi je prišlo da sem malo zamenjal okolje, vzdušje je drugačno kot sem ga vajen, ampak nedvomno želim, da bodo tudi fantje, ki so ostali v Tivoliju svoje delo tudi dobro opravili. Mi iz četrtega napada si želimo čim boljših predstav. Težav z uigranostjo po mojem ne bo, saj se poznamo iz mlajših selekcij. Neznank med nami praviloma ni. Resnično si želim, da bi tudi tu pustil dober pečat, vem pa da nas čakajo izjemno zahtevne tekme. Vsekakor upam, da bomo turnir v celoti odigrali kot se spodobi za moštvo, ki bo nastopilo tudi v Sočiju.«
 

Andrej Tavželj je že staroselec v garderobi Slovenije, ki tokrat v olimpijski dvorani v mestu, ki bo naslednje leto obeležilo 50-letnico prvih olimpijskih iger tu, ni dobila iste slačilnice kot pred osmimi leti. »Med nami je nekaj novih fantov. Delo poteka podobno kot v prejšnjih letih v tem obdobju. Večjih presenečenj ni in menim da smo v kratkem času na Bledu opravili vse kot je bilo začrtano. Igrali bomo z nekaj spremenjenimi pari v obrambi. Ampak to ne prinaša velikih sprememb. Mi nekega posebnega nabora za izbrano vrsto nimamo. Skrivnosti med nami v igralskem kadru enostavno ni. Pripravljeni smo dobro, ampak led vedno da dokončne odgovore. Verjamem, da Belorusi Vojensa še niso pozabili, ampak mi pa ne Stockholma. Tu so z možno postavo in že za uvod nas jutri popoldan (op.a. četrtek 14.30), čaka izjemno zahtevna naloga. Ampak kot pravim, mi se med sabo dobro poznamo, večjih težav ne bi smelo biti,« pa nam je pred turnirjem zaupal član francoskih prvakov, »galski petelini« pa bodo na vrsti v sobotnem popoldnevu.