23. april 2019, Jesenice – Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice so na prvi tekmi finala končnice državnega prvenstva premagali ekipo HK SŽ Olimpija s 4:2 in s prednostjo dveh zadetkov čakajo na drugo in obenem odločilno srečanje dveh večnih tekmecev, ki bo v četrtek v ljubljanski dvorani Tivoli.

Nocojšnje srečanje so bolje začeli hokejisti Olimpije, ki so v 14. minuti tekme izkoristili prednosti igralca več na ledu in z zadetkom Roberta Pešuta povedli. Selektor jeseniške ekipe Marcel Rodman je po zadetku zahteval “time-out” ter tako vzel nekaj vetra iz jader ljubljanske ekipe. V nadaljevanju so Železarji imeli več kot minuto prednost dveh igralcev več na ledu, ki je sicer niso izkoristili. A kmalu nato so v situaciji ob poravnanih močeh na ledu z zadetkom Gašperja Glaviča rezultat izenačili.

Odmor je domačim hokejistom dobro del, saj so v drugem delu tekme prevzeli pobudo in v 27. minuti se je pritisk na gol Olimpije obrestoval – za vodstvo z 2:1 je zadel Jaka Sodja. Na odgovor izzivalcev za naslov državnega prvaka ni bilo potrebno čakati dolgo, saj je nekaj minut kasneje nezbranost v jeseniških obrambnih vrstah z natančnim strelom izkoristil Nik Simšič in ponovno izenačil. Sledili sta dve zaporedni izključitvi na strani gostov. V prvo so se Olimpijini “penalty-killerji” uspeli obraniti, ob drugi številčni prednosti pa je bil natančen Blaž Tomaževič, ki je znova na noge dvignil dvorano Podmežakla.

V zaključnem delu so Železarji še močneje pritisnili proti golu Zmajev iz Tivolija, medtem ko je v jeseniškem golu Matthewa Climieja zamenjal Clarke Saunders. V 44. minuti je domači kapetan Andrej Tavželj s strelom z modre črte jeseniško prednost povišal na 4:2. Lepa priložnost za ljubljanske hokejiste se je ponudila v 50. minuti, ko sta bila izključena kar dva jeseniška igralca, a Olimpiji tudi v dveh minutah igre 5 na 3 ni uspelo znižati zaostanka, podobne usode pa so bili deležni tudi vsi nadaljnji poskusi Zmajev do konca srečanja. Železarji tako na odločilno tekmo za lovoriko državnih prvakov v Ljubljano odhajajo z lepo prednostjo, ali bo ta dovolj pa bo znano v četrtek zvečer.

HDD Sij Acroni Jesenice : HK SŽ Olimpija 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)

0:1 – 13:06 Pešut (Mušič, Čepon K.) PP1
1:1 – 17:44 Glavič (Čimžar, Gagnon)
2:1 – 26:58 Sodja J. (Brus, Pesjak)
2:2 – 29:03 Simšič (Pešut)
3:2 – 37:08 Tomaževič (Rodman, Paradis) PP1
4:2 – 43:01 Tavželj (Sodja U., Sodja J.)