20. oktober 2016, Jesenice – Letošnji lov za lovoriko Pokal Slovenije sta v medsebojnem obračunu odprli mladi ekipi večnih tekmecev iz Podmežakle in Tivolija, ki sicer igrata v tekmovanju EBYSL. Tokrat pa je zmaga v pred-krogu slovenskega pokalnega prvenstva odločala o zadnji prosti vstopnici v četrtfinale tekmovanja, ki ga je Hokejska zveza Slovenije premierno organizirala v minuli sezoni. Po šestdesetih minutah na ledu je bila boljša HK Olimpija, ki je domačo ekipo HD Mladi Jesenice premagala s 5:4.

Prvih dvajset minut se je začelo s po dvema zaporednima izključitvama na vsaki strani, ki pa jih nasprotna stran ni znala izkoristiti. Ponovno številčno premoč na ledu so si mladi zmaji priigrali v trinajsti minuti, ko so bili domačini, zaradi preveč igralcev na ledu, prisiljeni odslužiti novo dvominutno kazen. Vsega enajst sekund so potrebovali gostje, da so premagali domačega čuvaja mreže in z zadetkom Šubica povedli z 1:0. V nadaljevanju so domačini poskušali rezultat ponovno poravnati, vendar brez uspeha; zato pa je na nasprotni strani vodstvo Olimpije na 2:0, slabi dve minuti pred koncem prvega dela, povišal Stražišar.

Posvet v garderobi je jeseniškim hokejistom očitno dobro del, saj je Šturm že v prvi minuti nadaljevanja znižal vodstvo zmajev na 2:1. Kljub novemu zagonu so mladi železarji ponovno zagrešili napako, ki jih je stala igralca na ledu. Slednje so s pridom izkoristili Ljubljančani, ki so v 26. minuti z zadetkom Snoja povedli na 3:1. Odgovor Jesenic je sledil v 33. minuti, ko je ljubljansko mrežo zatresel kapetan domače ekipe Sodja in tako postavil rezultat 3:2, s katerim sta ekipi odšli na zadnji odmor.

Počitek pred zadnjimi dvajsetimi minutami igre so tokrat bolje izkoristili gostje iz Ljubljane, ki so po prihodu na led prevzeli stvari v svoje roke. Jeseniški hokejisti na samem začetku tretjine niso izkoristili igralca več na ledu, temveč so jim nasprotniki ukradli pak in v protinapadu zadeli še v četrto. Z igralcem manj je bil na koncu uspešen Šubic. V nadaljevanju sta obe ekipi ubranili po eno malo kazen, nato pa je v 58. minuti za Olimpijo zadel še Sever in povišal na 5:2. A železarji se tudi v zadnjih minutah niso predali. Potem ko so si zmaji privoščili prekršek, ki jih je stal igralca na ledu, so domačini iz gola umaknili še vratarja in v igri šest na štiri napadali ljubljansko obrambo. Trud je bil sicer nagrajen s kar z dvema zadetkoma; na 5:3 je trinajst sekund pred koncem znižal Sodja, ter nato še sekundo pred koncem Seršen na 5:4. To pa je bil tudi končni izid tekme, saj je za izenačenje in morebitni podaljšek zmanjkalo časa.

HK Olimpija si je tako priborila prostor v četrtfinalu, kjer se bo srečala s svojimi starejšimi kolegi iz Tivolija, HDD Olimpijo.

HD Jesenice – HK Olimpija 4 : 5 (0:2,2:1,2:2)

0:1 – 13:08, Šubic (Pušenjak, Zibelnik) PP1
0:2 – 18:03, Stražišar
1:2 – 20:51, Šturm (Sodja)
1:3 – 25:31, Snoj (Sever, Ulamec) PP1
2:3 – 31:01, Sodja (Šturm, Žbontar)
2:4 – 44:29, Šubic SH1
2:5 – 57:50 Sever (Cjuha)
3:5 – 59:47 Sodja (Mašič) PP1
4:5 – 59:59 Seršen (Stojan, Korošec)

HZS_Pokal2016_bracket_Q-FINALS