24. oktober 2015, Miskolc – Jeseničani so Kontinentalni pokal sicer pričeli z zmago, vendar z neprepričljivo igro. Zato je bilo treba pred drugim dvobojem, ki bi lahko prinesel že kakšno odločitev, strniti vrste, igrati odločneje in zbrano v obrambi in napadu.

Pričakovati je bilo silovit domač napad v uvodnih minutah. Železarji so bili na to pripravljeni, domače so znali ustaviti že na modri črti pred svojo obrambno tretjino. V napadu so si pripravili nekaj priložnosti in že po nekaj minutah igre se je Jeseničanom ponudila lepa priložnost, žal pa ni bilo pravega zaključnega strela. Na drugi strani se je po streli domačih plošček odbil visoko pod strop in padel za hrbet Žana Usa. V nekaj gneče je plošček ostal varno v rokah jeseniškega vratarja. Sledil je domač prekršek in izključitev, že po nekaj sekundah power playa pa je priložnost zamudil Luka Tošič. Kmalu po izteku kazni domačim, je na klop moral tudi Jeseničan. Železarji so se branili in iskali priložnost v protinapadu. Ta jim je uspel kmalu po vrnitvi izključenega soigralca. Aleš Remar in Jure Dolinšek sta prodrla proti golu, nekaj časa iskala drug drugega, nato pa je Dolinšek ustrelil in zadel. Po prejetem zadetku so več v igro vložili domači, Železarji pa so pretili iz protinapadov. Miskolc je poskušal s streli z vseh pozicij, obramba Jesenic pa je njihove poskuse odbijala. V 16. minuti je Žan Us bravurozno ubranil nevaren poskus domačih, nemočen pa je bil kakšno minuto kasneje, ko je najboljši domači napadalec Keegan Dansereau izid poravnal.

IMGL9678_1

Če je bila prva tretjina še dokaj izenačena, pa je bila druga povsem v znamenju domačih. Ti so nadaljevali s pritiskom, s katerim so končali prvi del. Sašo Rajsar je kmalu izsilil prekršek, vendar so bile moči kmalu izenačene, saj je na klop moral tudi Železar. V igri štirih proti štirim ni bilo pravih priložnosti, igra z igralcem več pa tudi domačim ni prinesla prednosti. Miskolc je napadal naprej, strele pa so sprožali z vseh pozicij, tudi iz nevtralnega dela, tako da je moral biti Žan Us ves čas pazljiv, branilci pa so imeli kar precej dela ob odbitkih. Sledili sta dve zaporedni izključitvi na strani Jesenic in štiri minute šova Žana Usa. Miskolc je napadel na vso moč in z vsem orožjem. Na led so prihajali le najboljši iz ekipe, vendar pa je Žan Us branil in blestel, nasprotnike pa spravljal v obup. Jeseniška obramba je garala in vseh šest Železarjev na ledu je delalo na vso moč. Nervoza je bila vse večja in tudi domači so grešili. Power play Jesenic je obetal, že na začetku kazni je Aleš Remar stresel vratnico, v nadaljevanju akcije pa Marjan Manfreda ni prišel do dobrega strela. Domači so storili nov prekršek, naknadno pa se je sodnik odločil in na klop za kaznovane poslal po enega igralca vsake ekipe. Prostest jeseniškega kapetana ni zalegel, ugovarjanje Dejana Varla pa je pripeljal do dolgega pogovora med sodniki. A spremembe odločitve seveda ni bilo. Ritem je v tem delu nekoliko padel, nato pa so domači uspeli zadeti in tako na odmor oditi z golom prednosti. Zadnjih 20 minut je Jeseničane čakalo trdo delo in lov za prednostjo domačih.

IMGL9794_1

Zadnja tretjina je dala največ hokeja. Jeseničani so krenili agresivno v napad in Marjan Manfreda je takoj pokazal namero svoje ekipe. Želja je bila zmaga, ne le izenačenje. Tretji del je najprej postregel z izključitvami. V power playu Železarjem ni šlo, ob igri štirih proti štirim pa je bila to neka druga pesem. Po napadu in strelu kapetana Brusa je odbitek v mrežo pospravil Andrej Židan. Kot bi prilil olje na ogenj, je vse skupaj postalo še bolj napeto, še bol agresivno. Železarji so se borili in iskali priložnosti za nov zadetek, enako so delali tudi domači hokejisti. Tudi kakšen nedovoljen prijem je bilo moč videti, a vse je teklo v žaru borbe in športno. V 49. minuti se je poškodoval Luka Tošič, ki je z ledu odšel ob spremstvu zdravnikov. Kmalu je sledila izključitev na jeseniški strani, kar je domača ekipa izkoristila. Žan Us je sicer strel ubranil, plošček pa se je odbil na palico nasprotnika, kateremu ni bilo težko zadeti nebranjen gol. Spet so Železarji lovili prednost Miskolca, ti pa so v samostojnem protinapadu pobegnili na dva zadetka. A le za kratko, saj je Miha Pesjak vrnil Jesenice v igro. Ob novi izključitvi Železarja je četverica na ledu garala in poskušala priti do priložnosti za nevaren strel, kasneje pa so poskušali še brez vratarja. Izid se ni spremenil, Železarji so morali nasprotniku priznati premoč, jutri pa bodo morali garati še bolje in še več, če želijo poseči po zmagi na turnirju. Do tja jih pelje uspeh nad Rigo in zmaga z dvema zadetkoma prednosti.

HDD SIJ Acroni Jesenice : Miskolci Jegesmedvek 3:4
(1:1, 0:1, 2:2)
Kontinentalni pokal, 2. krog

Miskolc Arena. Gledalcev: 1150. Sodniki: Garby (FRA), Somos, Soos (oba HUN)

Strelci: 1:0 Dolinšek (Remar, Erman, 10.), 1:1 Dansereau (Hajos, Goz, 17.), 1:2 Hajos (Toth, Vojtko, 39.), 2:2 Židan (Brus, 46.), 2:3 Goz (Toth, Galanisz, 53., PP1), 2:4 Galanisz (Sagert, 57.), 3:4 Pesjak (Cerkovnik, 58.)

Kazenske minute: Jesenice 26 (2, 8, 6+10 (Rajsar)), Jaca 12 (2, 6, 4)
Streli na gol: Jesenice 16 (4, 5, 7), Jaca 39 (10, 18, 11)

SIJ Acroni Jesenice: Us, Pavlič,  Erman, Tošič, Manfreda, Rajsar, Remar, Ejup, Jeklič, Pesjak, Čimžar, Dolinšek, Rakovič, Cerkovnik, Brus, Židan, Sodja, Kraigher, Glavič, Lahajnar.

Izjavi Žana Usa in Mihe Pesjaka po tekmi