25. junij 2017, Maribor – Vodstvo aktualnih prvakov Severnoameriške hokejske lige (NHL) Pittsburgh Penguinsov je na letošnjem naboru novih igralcev v petem krogu izbralo slovenskega reprezentanta U18 Jana Drozga, ki zadnjih nekaj let klubskih hokej igra na Švedskem, pred tem je bil član HDK Maribor, pomagal pa je tudi v celjski izbrani vrsti. Jan Drozg je tako šesti Slovenec, ki je bil – po Edu Terglavu, Juretu Penku, Marcelu Rodmanu, Anžetu Kopitarju in Janu Muršaku – izbran na t.i. NHL draftu.

Ob tej priložnosti smo našega mladega risa prosili za par kratkih odgovorov:

Jan Drozg, iskrene čestitke za ta izjemen uspeh. Včeraj je bilo gotovo težko strniti vse občutke ob veseli novici. Kakšni so le ti danes po prespani noči ob dejstvu, da ste šesti Slovenec, ki je bil izbran na naboru novih igralcev najboljše hokejske lige na svetu in to celo s strani aktualnih prvakov?

Najlepša hvala. Ja, res je bilo težko. Bilo je kar nekaj veselja, ne samo z moje strani, ampak tudi s strani družine in prijateljev. Moram priznati, da so kar vredu občutki, sploh če te izberejo aktualni prvaki.

Randy Sexton, ki pri Pittsburgh Penguinsih bdi nad iskanjem novih talentov, je za tamkajšnje medije včeraj dejal, da ste jim “padli v oko” v drugi polovici sezone, pri odločitvi pa je pretehtalo, tisto kar ste pokazali na t.i. try-outu v Pittsburghu. Kako je vse skupaj potekalo?

Težko rečem kdaj so me opazili. Verjamem pa, da ni odločala samo moja igra na ledu. Res je, po končani sezoni sem se odpravil na “try-out” v Pittsburgh, kjer so me, po mojem mnenju, le hoteli spoznat bolj osebno, kot kaj drugega.

V klubu med drugim pričakujejo, da boste skozi čas pridobili še na fizični moči, vendar pa so z izborom zelo zadovoljni, saj prinasate dodatno moč v napadu. Jutri potujete v Pittsburgh. Že veste kaj vas čaka tam?

Res je, moram še pridobiti malo na moči. To zagotovo bom, kajti iz sezone v sezono si močnejši, če pravilno in pridno treniraš. Verjamem, da lahko prinesem dodatno moč v napadu, kajti, po mojem mnenju, igram zelo napadalen hokej. Jutri potujem v Pittsburgh, ampak – po resnici povedano – ne vem kaj me tam čaka.

Kaj bi svetovali svojim vrstnikom in mlajšim igralcem, ki prihajajo za vami?

Svetoval bi jim, da ne bo lahko, če bodo želeli kaj doseči. Ampak naj vztrajajo in se trudijo, kajti vsak trud je poplačan.