Slovenska hokejska reprezentanca je včeraj uradno pričela s pripravami na najpomembnejši del sezone, na svetovno prvenstvo elitne divizije, ki ju letos gostita češki mesti Praga in Ostrava. Slovenci bodo boje v skupini bili v Ostravi, kamor bo pot vodila mnogo ljubiteljev hokeja. Pravo vzdušje bo zanesljivo dobrodošlo za slovenske oklepnike, ki lovijo cilj obstanek med elito.

Sabahudin Kovačevič, visoki branilec doma z Jesenic, je sezono končal pri ekipi Gradca v EBEL. Končnice ni okusil, zato je že nekaj časa v fazi priprav na svetovno prvenstvo.

Branilec Kovačevič vesel začetka skupnih priprav (foto: Drago Cvetanovič)

Branilec Kovačevič vesel začetka skupnih priprav (foto:Drago Cvetanovič)

Nekaj časa je že minilo od zadnje prave tekme. Kako si zapolnil čas od konca sezone pa do tega dne skupnih priprav?
Že kar nekaj časa je od konca klubske sezone. Na ledu sem že več kot 20 dni in sem že nekaj časa v fazi priprav na svetovno prvenstvo. Vem kakšno obdobje prihaja sedaj, ko je vodenje reprezentance prevzel selektor Matjaž Kopitar, ampak sem dobro delal in me to obdobje trdih treningov, ki prihaja, ne skrbi. Vsi se zavedamo, da je do svetovnega prvenstva manj kot en mesec, zato so priprave nujne in skozi čas, ki ga nimamo najraje, je potrebno iti. Enostavno do uspeha ni bližnjic, samo trdo delo.

Nekaj tekem bo prekinilo vsakodnevni ritem treningov. Začnete že v torek.
Med sezono je zelo veliko tekem in zelo malo treningov, sedaj pa se je to obrnilo in bomo imeli zelo veliko treningov, zato je vsaka tekma, ki prekine cikel priprav, zelo dobrodošla. Komaj čakamo te tekme, vendar tudi za ta srečanja velja, da so le del priprav na svetovno prvenstvo. To ne bodo tekme za uživanje, ampak nam bodo služile za pripravo na svetovno prvenstvo. Tekma je vseeno najboljši trening.

V vsako tekmo gremo po zmago (foto: Drago Cvetanovič)

V vsako tekmo gremo po zmago (foto: Drago Cvetanovič)

Prvi nasprotnik je Hrvaška. Na papirju nižje rangirana reprezentanca, ki pa je v zadnjem času doživela veliko sprememb.
Hrvaška ima v svoji reprezentanci veliko tujcev. Ne vemo s kakšno zasedbo bodo zaigrali proti nam, močnejši kot bodo, bolje bo za nas. V nobeno tekmo ne smemo iti z miselnostjo, da smo že zmagovalci, še manj da smo že poraženi. Vedno moramo biti previdni in zbrani. Vsako tekmo, tudi tako prijateljsko s Hrvati, gremo na zmago. Ampak v prvi fazi lovimo našo dobro pripravljenost, šele potem rezultat.

Najprej ste s pripravami pričeli na Bledu, sedaj že ves teden trenirate na Jesenicah, ampak ves čas v manjši skupini. Sedaj pa sledijo treningi v polni zasedbi, z več družbe.
Veseli me prihod ostalih reprezentantov. Vesel sem družbe in tudi daljših premorov med vajami.

V Ostravo bomo odšli dobro pripravljeni (foto: Drago Cvetanovič)

V Ostravo bomo odšli dobro pripravljeni (foto: Drago Cvetanovič)

Pred nastopom bo kar nekaj pripravljalnih tekem. Poleg Hrvatov sta na sporedu še dve tekmi z Japonci, pa gostovanje na Madžarskem in za konec še preizkus z Nemci. Več tekem pomeni boljšo pripravljenost?
Kot je selektor poudaril, je bolje, da igramo več tekem, ker skozi tekmo se vidi več napak, ki jih delamo, kot pa skozi treninge. Mislim, da so nasprotniki primerni, nobena od reprezentanc ni bistveno slabša, niti bistveno boljša od nas. Mislim, da bodo te tekme zelo dober test za nas in da na Češko odpotujemo odlično pripravljeni.

Vseeno pa je vse usmerjeno za čimboljši nastop na svetovnem prvenstvu. Pričakovan je obstanek v elitni druščini svetovnega hokeja?
Že nekaj let ponavljamo naše cilje in na svetovna prvenstva elite potujemo z željo po obstanku, pa nam nekako ne uspe doseči zastavljenega cilja. Seveda je naš prvi cilj obstanek med elito. Če bomo na prvenstvo odšli vsi zdravi in pripravljeni, kot je potrebno, bo naša reprezentanca spet zelo močna. Zato se ne bojimo nikogar, igrali bomo, kot znamo in rezultat ne bi smel izostat

Budi vedno da vse od sebe (foto: Drago Cvetanovič)

Budi vedno da vse od sebe (foto: Drago Cvetanovič)

V preteklosti ste se dokazali z izjemnimi predstavami, dosegli rezultate, ki nam jih lahko zavidajo skoraj da vsi. Sposobni ste velikih dosežkov. Mislite, da ste sposobni skoka v četrtfinale?
Marsikaj smo res že dokazali, to je res. S svojimi izidi smo mnoge tudi presenetili, nismo pa še samim sebi dokazali, da lahko ostanemo med elito svetovnega hokeja. Sebi smo dolžni vsaj to. Naš prvi cilj je obstanek v najvišji skupini svetovnega hokeja, če se nam bo pa ponudila priložnost poseči še kam višje, bomo to zanesljivo zgrabili in izkoristili tisto, kar se nam bo ponudilo skozi borbe na ledu.