Pred Janom Muršakom je druga sezona v ligi KHL. V svoj klub, CSKA Moskva, odhaja prihodnji teden. Z osebnega vidika pričakuje še boljšo sezono kot lanski, v kateri je reprezentančne nastope ocenil kot zelo uspešne, klubske pa kot uspešne.

V Mariboru se pod vodstvom Aleša Voha pripravlja kar nekaj hokejistov, priključil pa se jim je tudi alpski smučar Boštjan Kline. V sredo smo na atletskem štadionu od oklepnikov na ledu ujeli Jana Muršaka in Žigo Kuzmana, medtem ko Mitja Robar, Luka Bašič, Jure in Miha Verlič, Mitja Pintarič in Miha Štebih iz takšnih in drugačnih razlogov niso bili prisotni. Pogovorjali smo se s 26-letnim napadalcem, ki se prihodnji četrtek vrača v klub iz Moskve.

DSC_0142

Ste v obdobju, ki je ze hokejiste zaradi odsotnosti ledenih treningov najbolj neprijeten, a hkrati najbolj pomemben …
Najbolj tečno obdobje. Na začetku komaj čakaš, da začneš hoditi v fitnes, vendar pa imaš čez mesec dni vsega dovolj, saj si želiš stopiti na led, kjer je vse veliko bolj zanimivo, hitreje pa mine tudi čas. V Sloveniji bom še kakšen teden, nato pa odpotujem v Rusijo, kjer bo zbrana celotna ekipa, tako da mislim, da bo vse skupaj nekoliko lažje.

Je pa po vsej verjetnosti vseeno nekoliko lažje, ko vas je nekoliko več na treningih?
Brez dvoma je lažje. Čas hitreje mine. Vendar so vseeno na atletskem štadionu zame treningi najtežji, ne glede na to, da sem dober tekač. Takšen trening mi je vedno najbolj naporen. Sem oseba, ki gre pri vsaki stvari na polno, do konca. Tako da mi je težko. Je pa res, da smo tisti, ki treniramo skupaj, dobra klapa. Dobro je tudi, da prihajamo iz različnih športov.

Vračate se v Rusijo, kjer vas na začetku, po vsej verjetnosti, čakajo predvsem treningi namenjeni drsalnim vajam?
Prvi teden mislim, da nas čakajo predvsem suhi treningi. Upam, da ne bodo preveč naporni. Lani smo imeli v Moskvi ameriškega trenerja za suhe treninge, tako da je bilo lažje. Vem pa, da je bil stari ruski način treningov veliko napornejši od ameriškega. Sicer pa mislim, da bodo treningi kar naporni. Zamenjal se je tudi trener, vrnil se je Rus, ki je zamenjal ameriškega stratega. Prav zaradi tega sem prepričan, da bodo treningi prva dva tedna naporni.

Je tudi v Rusiji, podobno kot v ligi NHL, na začetku priprav večje število igralcev?DSC_0032
Nekaj več nas je prisotnih, vendar ne v takšnem številu kot v ligi NHL. Tam nas je bilo na prvem zboru kar 60. V ZDA na prvi zbor pridejo vsi mladinski igralci, kot tudi hokejisti iz lige AHL in seveda NHL. Nato se vsi pomešajo med seboj, trenirajo in igrajo skupaj. V Rusiji vse deluje nekoliko drugače. Prvi ekipi je priključenih le nekaj mladinskih igralcev. Razlog se skriva v manjših poškodbah, do katerih prihaja na začetku sezone. Kamp se tako kar razlikuje med obema državama. V ZDA je bilo lažje. Imel si skupen trening, enkrat na dan na ledu oziroma na suhem, nato je sledil prost dan. V Rusiji imaš na dan dvakrat trening na ledu, zraven pa še kakšnega suheha. Dnevi so dolgi in zato komaj čakaš, da se sezona začne.

Dobili ste novega trenerja. Sta se že kaj slišala?
Znova gre za razliko med ZDA in Rusijo. Tu ni ameriškega sistema, kjer te trener pokliče tudi poleti in se pozanima, če je vse v redu. V Rusiji trener prvič spozna igralce, ko pridejo na zbor. Novega trenerja ne poznam. Je pa bil moj ameriški zastopnik prav tako zastopnik trenerja (trener je nekdanji napadalec Dmitri Kvartalnov, op.p.), ko je ta še igral. Oba se dobro poznata, zato upam, da mi bo to koristilo.

Če se obrneva še na eno razliko. V ligi KHL je pred sezono nekaj klubov propadlo, kar v ligi NHL vodstvo ne pusti …
V Rusiji z ligo KHL ekipe ne zaslužijo nič denarja. Vsaka ekipa je v minusu. Vendar pa ima liga, kot kaže, druge pozitivne stvari, ki pa jih mi ne poznamo. Nisem presenečen, da je nekaj ekip propadlo. Mislim, da je še nekaj ekip na meji, vendar pa jih liga trenutno še sponzorira. Bomo videli v prihodnosti, koliko bo ekip ostalo v prihodnosti.

Liga KHL bo imela v novi sezoni tudi nekoliko večji slovenski pridih (Žiga Jeglič in Rok Tičar bosta igrala za Slovan iz Bratislave, Marcel Rodman pa za Medveščak iz Zagreba, op.p.) …
Vedno sem srečen, ko je še kaj slovenskih igralcev v isti ligi, saj je vse skupaj bolj zanimivo, če igramo eden proti drugemo. V tem primeru se lahko za kratek čas tudi podružimo. Odlično bi bilo, če bi lahko Slovenci naredili svojo ekipo v ligi KHL, v kateri bi bila večina slovenskih igralcev, ob njih pa še nekaj kakovostnih tujcev. Se pa zavedamo, da si kaj takšnega finančno ne moremo privoščiti.

Ko ste z ekipo v zadnji sezoni gostovali v Zagrebu, je na tekmo prišlo ogromno slovenskih navijačev. Zdaj jih bo zaradi slovenskih igralcev prišlo še več. In ne le v Zagreb. Pričakovati jih je tudi v Bratislavi …
V Zagrebu zaradi bližine pričakujem še vedno več navijačev, saj je bližji Sloveniji kot Bratislava. Presenečen sem bil, da je lani v Zagreb prišlo toliko navijačev. Upam, da bo letos znova tako. Obeh dogodkov se že veselim.

Za vami je naporna sezona. Začetek v Amurju, prestop v CSKA, nato olimpijske igre in za konec še svetovno prvenstvo …
Po koncu prvenstva sem si vzel tri tedne premora. Sezona je bila naporna, vendar pa ni bila najbolj naporna v moji karieri. Lani je bila dosti bolj naporna. Lahko bi dejal, da je bila predvsem razgibana. Od igranja na različnih igralnih mestih, do spremembe kluba, olimpijskih iger in igranju na svetovnem prvenstvu. Bila je nekaj posebnega in kar uspešna. Predvsem na reprezentančnem področju je bila zelo uspešna, medtem ko na klubski ravni nekoliko manj. Osebno sem zadovoljen s svojo statistiko, vendar pa v novi sezoni pričakujem še več.

DSC_0107Kako dobro mislite, da ste fizično pripravljeni?
Mislim, da sem kar dobro pripravljen. Čeprav sem bil dve leti nazaj bolje pripravljen, sem se pa takrat morda kar nekoliko iztrošil. Takrat sem treniral kar tri mesece pod vodstvom kondicijskega trenerja. Mislim, da sem bil od poletnih treningov že kar nekoliko utrujen, saj sem se nato med sezono prehitro utrudil. Zdaj se počutim zelo dobro tako kondicijsko kot tudi na moči, hkrati pa sem še vedno spočit. Sam sicer vsako leto nekoliko spreminjam načrt treningov. Upam, da bo sezona dobra.

Kot že omenjeno, trenirate skupaj z Mitjo Robarjem, bratoma Verlič, Miho Štebihom, Žigo Kuzmanom, smučarjem Boštjanom Klinetom … Vam ti treningi na štadionu prinesejo tudi neko primerjavo?
Vedno želim biti med prvimi oziroma kar prvi. Zato sem tu jaz tisti, ki narekuje ritem pri teku. Morda sem že naravno dober tekač. To mi odgovarja. Na fitnesu se vidi, da imajo smučarji nekoliko močnejše noge. Vendar sem sam bil vedno dobro fizično pripravljen. Imam takšne naravne karakteristike. Nisem visok in tudi ne težak. To mi v ZDA ni najbolj pomagala. V Detroitu sem bil pri vseh testiranjih med najboljšimi tremi, a mi na konec koncev na ledu to ni nič pomagalo, saj so igralci močnejši, višji, igrišče je manjše, tako da ti ta moč oziroma hitrost ne pomaga veliko, saj je malo prostora. Sem pa tak, da želim, da tudi druge prisilim k njihovim maksimalnim sposobnostim. Sem zelo tekmovalen.

Pri novem trenerju boste najverjetneje vsi začeli z nule?
Meni je to dobro. Lani je Kvartalnov vodil Novosibirsk. Pri njih je zahteval sistem igre, ki odgovarja tudi meni. Dobro v obrambi, nato pa so sledili hitri protinapadi. To mi odgovarja.

V primerjavi s soigralci, kakšno vlogo misliš, da ti pripada?
Manj kot drugi napad ne smem igrati. Lahko igram v prvem napadu, vendar pa je ta trojka igrala že lani skupaj in bo po vsej verjetnosti tudi letos. Vem, da pri klubu računajo, da bom igral v prvi ali drugi peterki.