27. maj 2017 – Zgodba Erica Panceta je v slovenskem hokejskem svetu dobro znana. Potem ko je drsalke že obesil na klin, se je po letu dni odsotnosti vrnil na ledeno ploskev; najprej v madžarsko MOL ligo, v minuli sezoni pa je z jeseniškimi Železarji prišel do polfinala novoustanovljene Alpske hokejske lige in osvojil naziv “MVP” – naslov najkoristnejšega igralca lige.  
 
Pred dnevi ste podpisali pogodbo s klubom Pustertal Wölfe iz Brunica, potem ko ste v minuli sezoni z Jesenicami prišli do polfinala Alpske hokejske lige ter prepričljivo osvojili naslov državnih prvakov Slovenije. Kaj vas je vodilo pri tej odločitvi?

Ekipa iz Brunica je stopila z mano v kontakt še pred koncem sezone. Izrazili so veliko željo, da bi v prihodnji sezoni igral za njih. Kljub ostalim opcijam, pa mi ob njihovih ponujenih pogojih, ni bilo potrebno prav dolgo razmišljati in odločil sem se, da bom v prihajajoči sezoni nosil njihov dres.

Svoj nekdanji klub, ljubljansko Olimpijo, in konec koncev tudi sam hokej  ste pred leti zapustili, ker niste več videli prihodnosti.  Če pogledate nazaj, kako bi ocenili urejenost razmer, v katerih ste igrali v preteklosti in odnose v AHL oz. jeseniškem klubu.

V preteklosti sem že veliko povedal o “urejenosti” razmer pri Olimpiji, vsi skupaj pa smo lahko na žalost videli, kam tak način vodenja in odnos pripeljeta. Kar se tiče Jesenic, pa lahko povem, da je bila zame zelo pozitivna izkušnja. Vsi dogovori, ki sem jih sklenil z vodstvom pred sezono, so bili realizirani in menim, da gredo stvari na Gorenjskem v pravo smer. Pomembno je, da je klub zgradil zdrave temelje, na katerih lahko gradijo v prihodnosti.

Nekateri v Sloveniji menijo, da izpad edinega slovenskega kluba iz tekmovanja EBEL pomeni konec slovenskega hokeja, saj naj bi bila Alpska hokejska liga tekmovanje nižjega ranga. Sami ste v AHL odigrali 45 tekem. Kako vi vidite to tekmovanje?

Pred sezono smo se vsi spraševali kakšna bo kvaliteta lige AHL. Osebno menim, da je hokej na zelo visokem nivoju, zlasti proti najmočnejšim ekipam. V vsaki ligi je tako, da bi prvouvrščene ekipe lahko igrale tudi v višji ligi, vedno pa se najde kakšna ekipa, ki tekmovanju ni dorasla. Izpad Olimpije iz lige EBEL ne pomeni konec slovenskega hokeja, ampak po mojem mnenju priložnost za nov začetek, v katerem bo vodstvo lahko končno postavilo nove temelje in igralcem omogočilo zdravo okolje, kjer se bodo lahko razvijali in bili deležni odnosa, ki si ga zaslužijo. Sam ne vidim smisla v vztrajanju v ligi, kjer redno končuješ tekmovanje na zadnjem mestu in vsako leto le še povečuješ dolgove.

Vse kaže, da bosta Jesenice in Olimpija v prihodnji sezoni merila moči v AHL. Sami ste dolga leta igrali v dresu ljubljanskih Zmajev, sedaj tudi jeseniških Železarjev. Poznate ljubitelje hokeja v obeh sredinah. Se vam osebno zdi takšna možnost dobra, saj ne nazadnje pomeni več medsebojnih derbijev, ki so nekoč polnili dvorane?

To je vsekakor dobra novica za slovenski hokej. Pomembno je, da kluba igrata v isti ligi, ker menim, da je to največja reklama za naš hokej. Tovrstni derbiji vedno pritegnejo ljudi in teh je v zadnjih letih pri nas manjkalo.

Veliko je bilo že povedanega o vaši karierni poti, ki ste jo po razočaranju v Olimpiji začasno prekinili, a je bila ljubezen do hokeja močnejša. Kakšno bi bilo vaše sporočilo mladim hokejistom? Se splača vztrajati?

Če si igralec samo postavi vprašanje ali naj še vztraja ali se posveti čemu drugemu, je nekaj hudo narobe. V nekem urejenem okolju, mlad igralec o tem ne razmišlja. Sam bi danes storil kakšne stvari drugače in sprejel drugačne odločitve kot sem jih pred leti. Mladim bi predvsem svetoval, naj si izbirajo sredine oz. klube, ki jim ponujajo najboljše pogoje za njihov razvoj. Bolj kot karkoli, mlad igralec potrebuje dobre treninge in pa minutažo na tekmah.

(Foto: Drago Cvetanovič – Cveto)