8. december 2016, Bled – Slovenska moška reprezentanca do 20 let se v teh dneh v blejski ledeni dvorani pripravlja na svetovno prvenstvo Divizije I, Skupine B, ki se v nedeljo začne v Budimpešti. O načrtih in pričakovanjih mladih risov je za madžarske organizatorje spregovoril glavni trener naše mlade izbrane vrste Gorazd Rekelj.

Kaj je osrednji cilj slovenske reprezentance do 20 let na svetovnem prvenstvu Divizije I-B? S kakšnim rezultatom bi bili zadovoljni?

GORAZD REKELJ: Od leta 2002 odkar kot trener sodelujem na svetovnih prvenstvih mladih slovenskih reprezentanc opažam, da se je krog reprezentanc, ki sodijo tik pod elitno divizijo močno razširil in razlike med njimi so minimalne. Glede na to, da izbiramo iz mnogo manjše baze igralcev kot ekipe v elitni skupini je težko konstantno držati nivo kvalitete, ki se lahko spreminja iz leta v leto odvisno od posamezne starostne generacije. Razlike med reprezentancami v diviziji I B so zanemarljive in prav vsaka lahko poseže po najvišjem mestu. Iz tega razloga menim, da vsi prihajamo na prvenstvo z enakimi cilji. V zadnjem času se na svetovnih prvenstvih le redko zgodi, da ena od reprezentanc osvoji vse točke, lani npr. so prve tri imele enako števil točk.

Cveto-4061 (1280 x 853)

Katere naloge še čakajo slovensko reprezentanco v okviru priprav na svetovno prvenstvo?

GORAZD REKELJ: Najprej je potrebno vse kandidate pripeljati na reprezentančni zbor. Zaradi obveznosti, ki jih imajo igralci v svojih klubih ne bo veliko časa, za treniranje in uigravanje. S širšim strokovnim štabom bomo oblikovali ekipo, igralcem razdelili vloge in predelali strukturo naše igre za svetovno prvenstvo.

Kateri so ključni igralci slovenske reprezentance in katere so njihove kvalitete na ledu in izven njega?

GORAZD REKELJ: Letos imamo močno reprezentanco na vseh igralnih pozicijah in tudi naša igra bo temeljila na ekipnem delu. Prvenstvo bo naporno z več vidikov in v sedmih dneh bo potrebno odigrati pet tekem na najvišjem nivoju. Za končni uspeh bo moral prav vsak igralec prispevati svoj delež.

Cveto-4132 (1280 x 853)

Katere ekipe vidite kot največje rivale in zakaj?

GORAZD REKELJ: Kot že rečeno bodo vse reprezentance težki nasprotniki in prav na vsako posebej se bomo pripravili na podlagi informacij, ki jih bomo zbrali pred in med prvenstvom. Vsi imamo svoje prednosti in slabosti, kar bomo poskušali izkoristiti v svoj prid.

Kaj je tisto najbolj zanimivo kar ste doslej izvedeli o madžarskem hokeju?

GORAZD REKELJ: V zadnjem obdobju sem veliko v stiku z madžarskim hokejem in me navdušuje program, ki so ga pripravili za razvoj reprezentančnega hokeja na Madžarskem. Prilagodili so zakonodajo in potem oblikovali izkušeno strokovno ekipo, ki ne razvija samo igralcev, trenerjev ter infrastrukture ampak tudi vse ostale strukture, ki so pomembne pri načrtnem razvoju športne panoge.

Česa se najbolj veselite ob bivanju v Budimpešti?

GORAZD REKELJ: Svetovno prvenstvo je vedno vrhunsko tekmovanje, ki ga lahko izkusijo samo izbrani in letos se pač odvija na Madžarskem kamor prihajamo samo zaradi svetovnega prvenstva in to je vse o čemer bomo razmišljali.