Liga članov v svoji tretji izdaji pridobiva veliko. Že pogled na lestvico kaže, da pravega favorita ni. Majhne točkovne razlike, zelo zgoščen vrh in tudi nepredvidljivi rezultati kažejo na izenačenost ekip. Vsekakor velika sprememba proti razmerju moči v pretekli sezoni.

Če smo preteklo sezono spremljali predvidljivo prvenstvo, kjer sta bila le Partizan in Olimpija kandidata za naslov, je ta sezona povsem nekaj drugega. Nekoliko odstopa le ekipa HDK Maribor, sledi pa ji pet precej izenačenih ekip.

Mariborčani so se pred sezono ponovno izdatno okrepili in takoj pokazali velike apetite po vnovični osvojitvi prestižnega naslova najboljšega v Slohokej ligi. Med ostalimi ekipami iz slovenskega hokejskega prostora pa je prišlo do nekaj izmenjav igralcev in s tem do precejšnje izenačenosti. Mlada ekipa Olimpije je izgubila nekaj zvenečih imen, predvsem se pozna odhod izkušenega veterana, hokejske legende Iva Jana. Slavija je dvignila svojo kvaliteto z nekaj prihodi, ekipa pa je že tako ali tako sodila v krog tistih, ki znajo presenetiti favorite. V svojih vrstah so vedno imeli nekaj izkušenih igralcev, ki so znali prevesiti tehtnico uspeha na njihovo stran. Mlada jeseniška zasedba večjih sprememb ni doživela. Ekipi, ki je v dobršni meri sestavljena iz mladincev, se pozna leto izkušenj več, glede na to, da mladi železarji svojo formo stopnjujejo skozi sezono, pa znajo v zimskih mesecih pokazati še precej več kot so že. Imajo zanesljivega vratarja Jureta Pavliča, občasno pa bo vrata branil tudi ameriški vratar Justin Sand, sicer tretji vratar jeseniške prve ekipe. Izkušena branilska vrsta daje dovolj zanelsjivosti vragolijam mlade napadalne vrste Jesenic.

Tuji ekipi v ligi sta le še beograjski Partizan in Mladost iz Zagreba. Srbski in hrvaški predstavnik nastopata z več ali manj reprezentanti in z nekaj okrepitvami. Beograjčanom se pozna, da jim je bil pred sezono nekoliko zategnjen pas in je v ekipi manj tujih okrepitev, pa še tiste, ki so, niso na ravni okrepitev iz sezone pred to. Nižanje proračuna in prepolovitev pogodbenih plač je tudi Anžeta Terlikarja in Mitja Sotlarja, ki sta lani nosila črno-beli dres, vrnila nazaj v slovenska kluba. Mladost pa je precej izkušena ekipa s povprečno starostjo nad 30 let. S temi izkušnjami, precej fizično močno ekipo in z nekaj tehnično dobro podkovanimi hokejisti hitro kaznuje napake nasprotnika.

Seveda imajo vse ekipe svoje težave, ki tako ali drugače vplivajo na pripravljenost. Partizan je precej pozno pričel s pripravami na ledu, saj v Beogradu ni bilo ledu. Posledično je bilo prestavljenih nekaj srečanj, ki pa jih Beograjčani že počasi odigravajo. Tudi slovenski ekipi, ki nekoliko zaostajata, imata nekaj težav. V Kranju je že kar tradicija, da se pred sezono zapleta okoli legalnosti dvorane, kratko pa vedno potegnejo hokejisti. Tudi letos je na ta račun ekipa Triglava pričela s treningi na ledu precej pozno, kar se ji v uvodu v sezono pozna. Zanesljivo so kranjski orli tisti, ki še kako lahko posežejo v vrh prvenstvene lestvice, če ne že v sam vrh pa znajo mešati štrene najboljšim na posameznih tekmah. Ekipa HDD Bled je na dnu lestvice, vendar njihove igre niso slabe. Manjka jim učinkovitosti, saj tudi iz najlepših priložnosti ne zadenejo. Z veteranom Anžetom Terlikarjem in nekaj mlajšim Rokom Jakopičem so pridobili v igri v napadu, švedski vratar bosanskega rodu Haris Bečirbegovič pa bi morda skozi sezono lahko še izdatno pomagal ekipi v boju za točke.

Iz tekme v tekmo ekipe pridobivajo tudi na sami kvaliteti. Finančne težave ne dopuščajo več predsezonskih priprav in velikega števila odigranih pripravljalnih tekem. Zato so prva srečanja nekoliko raztrgana in ne najlepša za gledalce. Ampak po teh uvodnih krogih je pripravljenost ekip le še v vzponu. Vse je hitreje in natančneje in ob izenačenosti bi to moralo biti dovolj za prvenstvo, zanimivo tudi širšemu krogu ljubiteljev najhitrejše (in najlepše) moštvene igre na planetu. Zato ostane le še vabilo k ogledu tekem v vašem kraju. Saj hokej se igra za ljudi in v sezoni, ko bomo ponovno gostili hokejsko Svetovno prvenstvo divizije I, lahko kvaliteten hokej gledamo tudi na tekmah Slohokej lige.

Tekst in foto: Drago Cvetanovič