Ta teden je na španskem Tenerifu potekal kongres Mednarodne hokejske zveze (IIHF). Sprejet je nekoliko spremenjen sistem kvalifikacij za olimpijske igre. Sprejeta je odločitev, da bosta Inline zveza Slovenije in Hokejska zveza Slovenije vložili skupno kandidaturo za svetovno prvenstvo v inline hokeju leta 2017.

Na kogresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je prišlo do spremembe pri sistemu tekmovanja kvalifikacij za olimpijske igre leta 2018, ki bodo v Pjongčangu. Osem reprezentanc je na zimske olimpijske igre uvrščenih neposredno, kriterij pa je svetovna lestvica IIHF. Upoštevale se bodo razvrstitve po koncu svetovnega prvenstva 2015 na Češkem. Slovenija trenutno zaseda 14. mesto, za osmo bi se morala v Ostravi in Pragi spustiti v boj za medalje.

Na zimske olimpijske igre je neposredno uvrščena tudi Koreja kot organizator iger. A tudi tu je prišlo do spremembe. Do zdaj je veljalo pravilo, da more biti država organizatorka uvrščena najmanj na 18. mesto lestvice IIHF, Koreja pa je trenutno šele 23.

OIQ

Sicer pa bo prvi krog kvalifikacij za nastop na olimpijskih igrah na sporedu med drugim in osmim novembrom leta 2015, na njem se bodo pomerile reprezentance, ki so na lestvici IIHF uvrščene med 27. in 38. mestom. Te bodo uvrščene  v tri različne skupine, v drugi krog pa bodo napredovale zmagovalke posamezne skupine.  Te se bodo priključile reprezentancam, ki so uvrščene med 18. in 26. mestom, turnirji treh skupin pa bodo odigrani med 11. in 14. februarjem leta 2016.

Zadnje sito pred uvrstitvijo na olimpijske igre bo po novem na sporedu med 25. in 28. avgustom leta 2016. Ob zmagovalkah drugega kroga bodo na treh turnirjih sodelovale še reprezentance, ki so na lestvici IIHF uvrščene med 9. in 17. mestom.

Slovenija bo na svetovnem prvenstvu v Ostravi na Češkem odigrala proti Belorusiji. Risi bodo na otvoritveni tekmi zaigrali v novih, belih dresih!

Na kongresu so oblikovali tudi dva predloga, ki se nanašata na svetovno prvenstvo v in-line hokeju. Predlagano je bilo, da bi bilo svetovno člansko prvenstvo v in-line hokeju in tudi do 18 let, odigrano vsako drugo leto in ne več vsako leto. Za svetovno prvenstvo leta 2017 bo kandidaturo vložila tudi Slovenija. Vložena bo namreč skupna kandidatura Inline zveze Slovenije in Hokejske zveze Slovenije.

InLine Hokej Slovenija_IIHF

Znani so tudi sodniki, ki bodo sodili na svetovnem prvenstvu elitne divizije v Pragi in Ostravi. Med njimi, žal, ni slovenskega predstavnika.

Foto: Drago Cvetanovič, IIHF