V šestdesetih letih, ko so v slovenskem in jugoslovanskem hokeju kraljevale Jesenice, je bil Bogo Jan eden najvidnejših igralcev železarjev. Srednji izmed bratov Jan (starejši Ivo, mlajši Milan) je začel kariero in jo v svojem vrhuncu odigral kot krilni napadalec, ob zaključku kariere pa se je pomaknil na mesto branilca. V svoji karieri je 159-krat oblekel reprezentančni dres, v katerem je med leti 1961 in 1975 dosegel 41 golov in 38 podaj (skupno 79 točk).

HK Jesenice 1962

HK Jesenice 1962 (Bogo Jan, prvi z leve)

Bogo Jan je bil nepogrešljivi član reprezentance nekdanje Jugoslavije in je nastopil na dvanajstih svetovnih prvenstvih (vsa v skupini B). Bil je izjemno učinkovit, saj je odigral kar 79 tekem na svetovnih prvenstvih ter dosegel 21 golov in 23 podaj (skupno 44 točk). V reprezentanci je sicer pogosto menjaval soigralce,  najvidnejše prestave pa je ljubiteljem hokeja pripravil skupaj s pokojnim Cirilom Klinarjem in Janezom Mlakarjem. Trikrat je nastopil na olimpijskih igrah. Na prvem nastopu na srečanju najboljših športnikov sveta je v kvalifikacijski tekmi proti Kanadi (ob porazu 1:14) dosegel ednini zadetek. Jugoslavija je igrala zelo dobro na prvih igrah v Innsbrucku, Bogo Jan pa je dosegel skupno štiri zadetke. Nastopil je tudi na izjemno uspešnih igrah v Grenoblu leta 1968 in v Sapporu 1972.

Bogo Jan je bil rojen napadalec, hiter, nepopustljiv in vselej nevaren za nasprotnikov gol, mojster igre ob ogradi. Bil pa je tudi odličen podajalec soigralcem. Reprezentančno kariero je sklenil leta 1975, ko je proti Norveški odigral svojo zadnjo tekmo.

Za svoje zasluge za razvoj slovenskega hokeja leta 2007 sprejet tudi v dvorano slavnih slovenskega hokeja (Hall of Fame). Njegova vihravost, hitrost, nepopustljivost , učinkovitost in borbeni duh bodo ostali zapisani vselej v zgodovino slovenskega in jeseniškega hokeja.

dr. Andrej Stare