V šestdesetih letih in začetku sedemdesetih let so v slovenskem in jugoslovanskem hokeju kraljevale Jesenice. Eden prvih »pravih« Ljubljančanov, ki je postal  eden najvidnejših igralcev  v Sloveniji in takratni Jugoslaviji je bil Janez Puterle (rojen 21. 2. 1950 ).

V svoji karieri je 20 let nosil dres ljubljanske Olimpije in z velikim ponosom tudi  reprezentančni dres nekdanje Jugoslavije. Le-tega je oblekel 101-krat in dosegel 30 golov in 39 podaj (skupno 69 točk), med leti 1972 in 1978 je nastopal na sedmih svetovnih prvenstvih (dosegel je 11 golov in 11 podaj na 49 tekmah) . Nepozabne so bile njegove igre na svetovnem prvenstvu skupine B v Ljubljani leta 1974. Blestel je na kultni tekmi, na kateri je Jugoslavija premagala Zvezno republiko Nemčijo z 10:4. V tej neverjetni predstavi je dosegel 2 gola in 4 podaje in skupaj z bratoma Hiti, pokojnima Janezom Petačem in Viktorjem Tišlarjem, ter Silvom Poljanškom spravil na kolena reprezentanco, ki je dve leti kasneje osvojila bronasto medaljo na Olimpijskih igrah v Innsbrucku. 

Njegov slog igre je bil podoben odličnim krilnim napadalcev tistega časa, bil je hiter, lahkoten a tudi nepopustljiv in po potrebi oster. Poleg olimpijskih iger v Innsbrucku 1976 je nastopil tudi na olimpijskih igrah v Sapporu 1972. Skupno je na olimpijskih igrah odigral 11 tekem, dosegel 4 gole in 4 podaje. Reprezentančno kariero je sklenil leta 1978 po neuspešnem svetovnem prvenstvu v Beogradu . Janez Puterle je bil otrok Olimpije, čigar dres je nosil do svoje hokejske upokojitve. Tudi njegov oče, sicer eden najpomembnejših direktorjev tistega časa, je bil odločilen faktor za razcvet slovenskega hokeja. Koncem šestdesetih let je poskrbel za najbolj spektakularen prestop jeseniških igralcev (Vlado Jug, Roman Smolej, Rudi Hiti, Slavko Beravs)  v Ljubljano, s čemer se je dvignil nivo slovenskega hokeja, ki je kasneje pripeljal Slovenijo v najelitnejšo hokejsko druščino na svetu. 

Janeza Puterleja se bodo pravi ljubitelji hokeja v Sloveniji in širše spominjali kot izjemnega borca, realizatorja in tovariša . 

Janez Puterle je bil za svoje zasluge za razvoj slovenskega hokeja leta 2007 sprejet tudi v  dvorano slavnih slovenskega hokeja (Hall of Fame). 

Njegova vihravost, hitrost, nepopustljivost, učinkovitost in borbeni duh bodo ostali zapisani vselej v zgodovino slovenskega in ljubljanskega  hokeja.

Dr. Andrej Stare

*Fotografija je last Muzeja novejše zgodovine.