Z žalostjo obveščamo, da je slovenski hokej zapustil – v zadnjem mesecu dni še tretji izmed njegovih velikanov – enainšestdesetletni nekdanji vratar Jesenic ter jugoslovanske in slovenske reprezentance Cveto Pretnar.

V spominu nam bo ostal kot izjemen vratar, ki je bil v času svojega nastopanja daleč najboljši čuvaj mreže v tedanji jugoslovanski ligi. V obup je spravljal igralce Olimpije, Medveščaka, Crvene zvezde, Partizana…

Cveto Pretnar je imel dva vrhunca svoje kariere. Prvega leta 1984, ko je kot član reprezentance Jugoslavije igral na olimpijskih igrah v Sarajevu (5 tekem, 7 prejetih golov ) ter leta 1992, ko je odigral dve tekmi za reprezentanco samostojne Slovenije.

Nastopil je na devetih svetovnih prvenstvih, kjer je odigral skupno 64 tekem, ter bil nezamenljiv v vratih nekdanje jugoslovanske reprezentance, za katero je, med leti 1977 in 1991, odigral 123 tekem in prejel 253 golov (GAA 2,06).

S svojimi Jesenicami se je veselil  devetih naslovov državnega prvaka, zadnjič v sezoni 1992/93.

Cveto Pretnar je bil veliki motivator svoje ekipe, nepopustljiv do zadnjih sekund tekme in prav s to svojo vrlino je pripomogel k spektakularnima zmagama Jesenic nad Olimpijo na prvih dveh državnih prvenstvih v samostojni Sloveniji, obakrat z rezultatom 4:3 v zmagah za »Železarje«.

Spominjali se ga bomo tudi po njegovi hudomušnosti in izjemnih refleksih, ki so ga krasili vso kariero.

dr. Andrej Stare