Mlada slovenska hokejska reprezentanca je na poti v Asiago, kraj ki v tem decembru prireja prvenstvo reprezentanc do 20 let v skupini A divizije I. Pred odhodom je nekaj misli strnil tudi slovenski  selektor Gorazd Drinovec. Izkušenj z nastopi na prvenstvih ima že veliko, zato je njegovim besedam moč zaupati.

Gorazd, kako bi ocenili zadnji, četrti sklop priprav na svetovno prvenstvo?

Moja ocena tega četrtega sklopa priprav je zelo pozitivna. Z doseženim smo lahko izredno zadovoljni. V tem zadnjem tednu smo se ukvarjali le še z našim sistemom igre, uigravali smo igro z igralcem več in manj. Dejansko smo ekipo pripravili na vse te težke tekme, ki nas čakajo na svetovnem prvenstvu. Ob tem smo lahko še izredno zadovoljni, da smo pred turnirjem na prvenstvu dobili še močnega nasprotnika za prijateljski tekmi, kar reprezentanca Japonske zanesljivo je. Na teh tekmah nismo lovili rezultata, naša želja je bila preizkusiti določene taktične zamisli.

Gorazd Drinovec je s potekom priprav zadovoljen (Foto: Drago Cvetanovič)

Gorazd Drinovec je s potekom priprav zadovoljen (Foto: Drago Cvetanovič)

Pred vsakim turnirjem se je reprezentanca otepala poškodb. Kako je z zdravjem reprezentantov pred tem turnirjem?

Trije igralci so na priprave prišli poškodovani. Poškodba Mihe Zajca je bila prehuda, zaradi česar nas je žal moral zapustiti. Dva igralca, dva pomembna člena naše reprezentance, branilca Luka Kraigher in Kristjan Čepon se tudi otepata poškodb, vendar jih reprezentančni terapevt Matic Borošak dobro zdravi, zaradi česar sem zelo optimističen, da bosta lahko nastopila že od prve tekme na prvenstvu.

Razpored tekem nam je dodelil težje nasprotnike na začetku prvenstva, tiste odločilne boje pa bomo odigrali na koncu.

Vedno poudarjam, da so vse tekme na prvenstvu pomembne. Odigrati moramo pet tekem, vse tekme bodo težke in vsako od njih lahko tudi zmagamo. Za vsako tekmo se bomo pripravili posebej, na podlagi videoanalize bomo iskali prave rešitve za igro nasprotnika in na vsaki tekmi bomo želeli zmagati.

Reprezentanca ima zmagovalno mentaliteto (Foto: Drago Cvetanovič)

Reprezentanca ima zmagovalno mentaliteto (Foto: Drago Cvetanovič)

Prvi dvoboj na prvenstvu bo tekma z Belorusijo. To je nekako že tradicija.

Že četrto leto zapored prvenstvo pričenjamo z Belorusi. Za nas to res ni najbolj ugodno. Belorusi so reprezentanca, ki v kolikor ne vidi več možnosti za preboj v elito, nekoliko popusti skozi turnir. Zato so na začetku prvenstva najbolj neugodni in najbolj nevarni. Na lanskem prvenstvu smo na tekmi z Belorusi naredili nekaj grobih napak v obrambi, zato letos pričakujem, da smo v pripravah naredili nekaj več na igri v obrambi. Fantje določene stvari veliko bolje razumejo in mi gremo na presenečenje že na prvi tekmi.

Kot selektor ste si zadali določene cilje. Ti so?

V prvi vrsti je cilj obstanek v tej skupini svetovnega hokeja. Dve leti nazaj je ta generacija izpadla iz skupine A divizije I na prvenstvu do 18 let. Vendar smo v pripravah veliko stvari, ki so botrovale k izpadu, opravili, tako da lahko rečem, da je to povsem druga reprezentanca, kot pred dvema letoma. Miselnost igralcev je sedaj povsem druga, bolj zmagovalna. Želimo ostati v tej skupini, vendar kot sem že rekel, na prvenstvu se bomo pripravili za vsako tekmo posebej in vsako od teh bomo poskušali tudi zmagati.