Maribor – Slovenska ženska hokejska reprezentanca, se je poslovila od ledene ploskve v Mariboru. Dekleta čaka dan počitka, v petek 5. aprila pa se bodo z brniškega letališča podale proti Novi Zelandiji. Njihov cilj v  Aucklandu je jasen, želijo si medalje, a najprej si bo potrebno zagotoviti obstanek. Pet dni treninga je prineslo določene odgovore na vprašanja, kam lahko v družbi Avstralije, Italije, Poljske, Madžarske in gostiteljic Nove Zelandije, realno tudi posežejo. Tako dekleta kot vodstvo reprezentance, prvenstvo pričakujejo navdani z optimizmom. 

»Za nami so odlične priprave, na katerih smo vsa dekleta dala vse od sebe in se poskušale kar se da najbolje pripravit na začetek prvenstva. Na treningih so se pojavljale napake, trudile smo se jih kar se da hitro odpraviti in mislim, da nam je to kar dobro uspelo. V Aucklandu si želimo osvojiti medaljo, čeprav na papirju morda ne sodimo med favoritinje za njo, a vemo da papirnati favoriti ne zmagujejo vedno. Zavedamo se, da moramo k vsaki tekmi pristopiti stoodstotno zbrane, izkoristiti ponujene priložnosti za zadetek in dobro igrati v obrambi,« je po koncu uspešnih priprav dejala ena izmed izkušenejših igralk v izbrani vrsti Mojca Duh.

 

Učinkovita igra v napadu in dobra obramba bodo vsekakor ključ do uspeha. Veliko vlogo bosta imeli tudi obe vratarki, šele šestnajstletna Ines Confidenti in Hedvika Korbar, ki bo konec maja dopolnila 25 let. »Dobro smo se pripravile in komaj čakamo, da se vse skupaj začne. Zadnja dva dni sva imeli z Ines, na treningih pomoč izkušenega vratarja Gabra Glaviča, ki nama je dal nekaj koristnih nasvetov. Sama sem spoznala, da je tehnika branjena, ki jo uporabljam že dokaj zastarela in zato sem njegove nasvete vzela še toliko bolj resno. Na prvenstvu si želimo pokazati dobre igre, igrati dobro obrambo iz katere se bodo zagotovo razvile priložnosti za gol,« pojasnjuje Korbarjeva, po mnenju katere so nekoliko v prednosti pred ostalimi Italijanke in Madžarke.

 

Spomnimo se, da so se risinje na lanskem svetovnem prvenstvu v Mariboru, borile s Hrvaticami, za obstanek v skupini A in bile uspešne. Od takrat so z novim strokovnim vodstvom naredile velik korak naprej, kar vselej poudarjajo tudi dekleta. »Sprememba v vodstvu reprezentance je bila več kot dobrodošla. Izjemno smo vesele, da lahko delamo s tako priznanim trenerjem kot je Franc Ferjanič. Tako on kot njegov pomočnik Boštjan Kos, nas vselej podpirata in motivirata, da damo na treningih od sebe svoj maksimum. Me jima bomo to poskušale vrniti z medaljo,« dodaja ena izmed manj izkušenih članic reprezentance Kaja Zajfrid, za katero bo to šele drugo svetovno prvenstvo.

 

Od 8. do 14. aprila bo tako celotna Slovenija stiskala pesti, da bo našim dekletom v daljni Novi Zelandiji uspelo izpolniti cilj in se vrniti v domovino z medaljo. Srečno dekleta in strokovni štab, pokažite da ste iz pravega testa!

Tekst in foto: Martina Lunder