Slovenska ženska hokejska reprezentanca, je na svetovnem prvenstvu druge divizije, skupina B, osvojila zlato medaljo. Potem, ko so dekleta na svoji zadnji tekmi na prvenstvu premagale Avstralijo s 5:1 in s tem zabeležile še četrto zmago, bodo po večerni tekmi med Španijo in Mehiko prejele okoli vratu najžlahtnejša odličja.

Varovankam Franca Ferjaniča ni šlo vse po načrtih, saj so na drugi tekmi s Španijo izgubile svojo, do tedaj, najučinkovitejšo igralko in kapetanko reprezentance Pio Pren. Slednja si je poškodovala levi gleženj, po dveh tekmah počitka, je danes vendarle stopila na ledeno ploskev. Boleč poraz proti Mehiki, pa le ni pustil prevelikih posledic, na zadnjih dveh tekmah so dekleta stopila skupaj in odigrala tako kot znajo. Današnje srečanje so pričele izjemno, v 4. minuti je odbiti plošček v mrežo pospravila Irena Kraner in na hitro popeljala svojo ekipo v vodstvo. Tudi v nadaljevanju so imele več od igre Slovenke, ki so nekajkrat nevarno pritisnile na vrata Michelle Coonan, slednja pa je uspela zadržati vse njihove strele. Na drugi strani je nekajkrat odlično posredovala tudi Ines Confidenti.

Pia Pren

Risinje so drugo tretjino pričele po svojih željah, po minuti in pol igre so prišle do vodstva z 2:0. Urša Pazlar je podala pred gol avstralske vratarke, ki je bila nekoliko nespretna in plošček je končal za njenim hrbtom. Bi pa Avstralke do znižanja prednosti lahko prišle v 28. Minuti. Glavna sodnica je pokazala, da je Mojca Duh plošček v vratarskem prostoru pokrila z roko, poskus Shone Green pa je Ines ubranila. Štiri minute kasneje so imele Slovenke drugič na tekmi igralko več na ledu in to so izkoristile še po dvanajstih sekundah igre. Z dvojno podajo sta obrambo nasprotnic izigrale Sergeja Zimšek in strelka zadetka Sara Confidenti. V zadnji minuti druge tretjine, natančneje v razmiku petindvajsetih sekund pa so risinje udarile še dvakrat. Najprej je ob prednosti igralke več, z lepim preigravanjem in še lepšim zaključkom zadela Prenova, nato pa je svoj drugi zadetek na tekmi dosegla še Pazlarjeva.

11046638_10205142573577289_2427513556024690209_n

Zadnjih dvajset minut tekme je prineslo dokaj izenačeno igro. V 44. minuti je v igri štirih proti štirim zadela Katherine McOnie in znižala zaostanek na 5:1. Do konca tekme se nato izid ni več spremenil in slovenska hokejska reprezentanca odhaja domov iz Španije z zlato medaljo. S tem so dekleta v drugi diviziji napredovale v skupino A.

IZJAVE PO TEKMI:

Metka Manfreda, branilka Slovenije:

“Že takoj, ko sem prišla iz Kanade na reprezentančni zbor sem puncam rekla, da sem prišla po zlato. Vesela sem, da lahko danes rečem, da nisem prišla zastonj (smeh). Gol v prvi tretjini nam je dal krila in v drugi smo povsem zavladale na ledu. Odlična tretjina in kar štirje zadetki, so nam omogočali varno nadaljevanje tekme. Ob koncu smo si sicer privoščile preveč izključitev, ki pa nas na našo srečo niso stale česa hujšega, kot enega zadetka v naši mreži. Vsa leta, od kar igram v reprezentanci sem čakala na to zlato medaljo in zdaj jo imam. Srečna sem, ker sem del te ekipe, ki se je skozi celotno prvenstvo borila s srcem in pokazala kaj pomeni pravi ekipni duh.”

Urša Pazlar, napadalka Slovenije:

“K tekmi smo pristopile kar se da zbrano in se spodbujale od prve do zadnje minute. Vedele smo kaj pomeni za nas zmaga in danes nam jo je uspelo doseči, kljub številnim izključitvam, ki bi nas lahko drago stale. Zdržale smo pritiske nasprotnic in ko se je iztekel igralni čas smo si oddahnile, vedele smo da imamo to po kar smo prišle – zlato medaljo. Zame in za vse nas je to lepa nagrada za ekipno igro in fenomenalno vzdušje na tem prvenstvu.”

Avstralija – Slovenija 1:5 (0:1, 0:4, 1:0)

Pabellon de Hielo. Gledalcev 100. Sodnice: Celarova (SVK), Silhavikova (SVK), Streitova (CZE).

Strelke: 0:1 Kraner (Manfreda, Pazlar, 4.), 0:2 Pazlar (22.), 0:3 S. Confidenti (Zimšek, Duh, 32. PP1), 0:4 Pren (40., PP1), 0:5 Pazlar (Kraner, 40.), 1:5 McOnie (Crompton, 44.).

Kazenske minute: Avstralija (2, 6, 2), Slovenija  (4, 6, 9 + 20 Duh).

Streli na gol: Avstralija 38, Slovenija 21.