29. marec 2018, Maribor – Slovenska ženska hokejska reprezentanca, ki se od začetka tega tedna v mariborski Ledni dvorani Tabor pripravlja na svetovno prvenstvo Divizije II-A, je na današnji novinarski konferenci stopila tudi pred zbrane predstavnike sedme sile. Vtise z opravljenih priprav in pričakovanja pred samim tekmovanjem sta strnila selektor Franc “Aci” Ferjanič in kapetanka risinj Pia Pren. 

Selektor Aci Ferjanič je s pogoji za delo v Mariboru zelo zadovoljen, saj so ti, po njegovih besedah, na visokem nivoju, prav tako pa je zadovoljen z delom deklet. “Vendar, podobno kot pri drugih dogodkih, nam tudi tu primanjkuje časa. Če bi imeli na voljo še kakšen dan ali dva več, bi lahko še dodelali in izpili posamezne elemente. Tako bomo pa še v času, ki nam je preostal, ter med samim prvenstvom poskusili spraviti našo igro na najvišji možni novo,” je dejal strateg slovenske izbrane vrste. Vodstvo reprezentance je v sklopu priprav poskušalo organizirati tudi prijateljsko tekmo, podobno kakršna je bila lanska proti Kazahstanu, vendar pa v tem času nekatere reprezentance že igrajo prvenstva, medtem ko je tekme z višje rangiranimi ekipami dokaj težko dobiti.

IMG_9289_resize

Strokovni štab risinj je bil pred letošnjim prvenstvom soočen z nekaj odpovedmi. V primerjavi z lanskim svetovnim prvenstvom v ekipi manjka šest igralk, vendar so se pridružile štiri izkušene igralke, ki niso mogle sodelovati v lanskem letu. “V ženski reprezentanci je takšna situacija kar stalnica, saj bodo nekatere izmed njih postale mame, ali pa so to že in imajo težave z varstvom otrok. To je nekaj s čemer je v naši reprezentanci potrebno računati,” meni trener naše izbrane vrste.

“Želel pa bi izraziti svoje razočaranje ob dejstvu, da šolstvo in šport sodita pod isto ministrstvo, pa dve ali tri kandidatke za reprezentanco zaradi študijskih obveznosti ne morejo sodelovati na prvenstvu, saj naše izobraževalne inštitucije nimajo posluha za to,” je bil kritičen selektor Ferjanič.

O pričakovanjih pred prvenstvom je uvodoma poudaril, da je cilj slovenske reprezentance prikazati čim boljšo igro. “Vemo, da sta dve reprezentanci – Nizozemska in Velika Britanija precej boljši od nas. S Severno Korejo smo se že lani dobro borili, na koncu pa nam je zmanjkalo malo “sape” in tudi sreče. Preostali dve ekipi – Mehika in Avstralija, pa sta tisti dve, kjer računamo, da ju lahko premagamo. Mi bomo poskušali dati vse od sebe in morda še kaj presenetiti,” je sklenil glavni trener naših deklet.

2017_04_05 - Risinje - SLO-NED (9)

Kapetanka slovenskih deklet Pia Pren je vzdušje v ekipi ocenila kot odlično, priprave pa kot zelo dobre. “Z reprezentanco sem že zadnjih petnajst let in doživela vse njene vzpone in padce. Zadnjih nekaj let se mi zdi, da je ženski hokej spet v vzponu. Dekleta se zelo dobro razumemo. Pri vseh nas je že prisotne nekaj pozitivne nervoze pred začetkom tekmovanja. Mislim, da smo pripravljene na to prvenstvo,” je dejala Pia Pren.

Kot je še dejala, dekleta verjamejo v ekipo in vedo kako si lahko pomagajo na ledu. Poudarila je, da so si dekleta znotraj ekipe postavile zelo visoke cilje. “Dejale smo, da se bomo borile za medaljo. Za dve ekipi vemo, da sta premagljivi, s tretjo smo se dobro borili že lani. Mislim, da celotna ekipa verjame v to in bomo ta cilj dosegle,” je še dejala slovenska kapetanka.