Slovenci smo športen narod. V našem DNK zapisu so vse vrste športnih aktivnosti: radi tečemo, kolesarimo, planinarimo, igramo igre z žogo… Vse vrste rekreativnega športa so del naše nacionalne identitete. Pohvalimo se lahko tudi z izjemnimi športnimi uspehi na velikih mednarodnih tekmovanjih. Ponosni smo na dosežke naših športnikov, ki tekmujejo v individualnih športih. Smo pa verjetno tudi eden izmed najmanjših narodov, ki se mu je uspelo uvrstiti na vsa velika tekmovanja v ekipnih športih – v nogometu, košarki, rokometu, hokeju. Naši hokejisti so se dvakrat uvrstili na olimpijske igre, kar je izjemen uspeh. Ponosni smo na uspehe slovenskega hokeja, še posebej upoštevajoč razpoložljivo infrastrukturo. Naše hokejske uspehe so v tujini večkrat označili kot pravo športno pravljico, kot pravi čudež na ledu.  

Ja, zaslužimo si praznik, kot je dan slovenskega športa in prav je tako. Vsi, ki imamo šport radi, ki ga spremljamo ali živimo kot vrhunski športniki, si ta praznik zaslužimo. Je praznik, ki slavi šport v najširšem smislu. Od povsem najmlajših, ki se komaj učijo prvih športnih korakov, do vrhunskih športnikov, reprezentantov, do nas – rekreativcev, ki se zavedamo pomena redne telesne dejavnost za zdravje in dobro počutje.

Ob državnem prazniku dnevu slovenskega športa želimo vsem čim več veselja ob rekreativnih športnih aktivnostih aktivnosti, športnikom veliko uspehov, navijačem pa gre zahvala za njhovo spodbudo s tribun.