V ponedeljek, 3. februarja, bo v dvorani Tivoli organiziran Dan slovenskega hokeja, kjer bosta na sporedu dve tekmi. Reprezentanca, ki bo dan zatem odpotovala na olimpijske igre v Soči, se bo pomerila s tisto, ki je igrala leta 1984 v Sarajevu. Najprej pa bo na sporedu obračun med igralci z največjim številom državnih naslovov prvaka v samostojni Sloveniji in najučinkovitejšimi igralci lige INL.

Slovenska hokejska izbrana vrsta bo februarja prvič v zgodovini samostojne Slovenije nastopila na olimpijskih igrah, ki bodo na sporedu v ruskem Sočiju. V ta namen se bodo igralci pred odhodom v Rusijo predstavili navijačem 3. februarja (prireditev se bo začela ob 18. uri), ko bo v dvorani Tivoli na sporedu Dan slovenskega hokeja. Dogodek bo bogat s spremljajočim programom, odigrani pa bosta tudi dve tekmi. Na prvi se bodo pomerili igralci, ki so v samostojni Sloveniji osvojili največ naslovov državnega prvaka in najučinkovitejši igralci lige INL. Sledila pa bo tekma med reprezentanco, ki je leta 1984 nastopila na olimpijskih igrah v Sarajevu in aktualno reprezentanco, ki bo le dan zatem odpotovala v Soči. Poskrbljeno bo tudi za pester spremljevalni program, od nagradnih iger, do predstavitve knjige Banda, osvetlitvi zgodovinskih trenutkov, predstavili pa se bodo tudi nekateri aktualni kot tudi nekdanji udeleženci in udeleženke olimpijskih iger, saj bo pri dogodku sodeloval tudi Olimpijski komite Slovenije. Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto, saj bo izkupiček vstopnine namenjen v dobrodelne namene.

”V Sloveniji že dolgo ni bil organiziran Dan slovenskega hokeja. Zato smo prišli na to idejo. Hkrati bo to edina priložnost, da se slovenska reprezentanca dan pred odhodom predstavi navijačem. Zato bo prišlo do te tekme med reprezentancama, če rečem v narekovanjih, Sarajevo 1984 in Soči 2014. S strani igralcev, ki so nastopili v Sarajevu, je bilo zelo dobro sprejeto. Za to akcijo smo se odločili tudi, ker smo po lanskem projektu v Stožicah od nekdanjih igralcev dobili ogromno pohval in zahval. Zaradi vsega tega smo se tudi za to odločili. Dobili smo se tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije in se odločili, da zadevo še nekoliko razširimo. OKS je dogradil idejo, da povabimo tudi olimpijce, ki bodo 3. februarja še v Sloveniji. Povabili pa bomo tudi olimpijce, ki so nastopili tudi na preteklih olimpijskih igrah. To torej ne bo le večer slovenskega hokeja, temveč večer slovenskega olimpizma,” je o ideji za organizacijo dogodka dejal predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec.

”Za vse skupaj smo se morali hitro odločiti, saj nismo niti vedeli, kdaj bodo reprezentanti na voljo. Upamo, da bodo lahko prišli vsi, seveda ne bo Anžeta Kopitarja. Prevzeli bodo olimpijsko kolekcijo, predstavili bomo nove drese. To bo tudi za njih neka slovesna tekma, saj se bodo pomerili z reprezentanco iz leta 1984, ki je nastopila na olimpijskih igrah v Sarajevu. Sodelovali bodo tudi igralci z največ osvojenimi naslovi državnega prvaka, hkrati pa najučinkovitejši igralci v ligi INL. Mislim, da bo to za hokej velik dogodek. Veseli me tudi, da bodo prisotni tudi preostali olimpijci,” pa je o dogodku dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec.

”Zelo smo bili veseli, ko so se naši hokejisti uvrstili na olimpijske igre. To je velika stvar tako za hokej kot tudi za slovenski šport. Veseli smo bili tudi, ko so nas pri HZS obvestili, da bo organiziran takšen dogodek. Takoj smo bili zato, da tudi sami sodelujemo in zadevo nadgradimo s povabilom olimpijcev, ki so sodelovali tako pod slovensko kot tudi jugoslovansko zastavo. Potrudili se bomo, da bomo zadevo obeležili kot se spodobi. Zadevo bomo skušali izpeljati čim bolj atraktivno. Zbirali bomo tudi določena sredstva, ki se bodo namenila v dobrodelne namene,” pa pravi generalni sekretar OKS Tone Jagodic.

Še pred dogodkom v dvorani Tivoli pa bo Hokejska zveza Slovenije 21. januarja pred začetkom končnice v ligi INL organizirala sestanek vseh ekip, do katerega bo prišlo v Kranjski Gori.