V Hiši športa je bila organizirana druga in hkrati zadnja novinarska konferenca pred Dnevom slovenskega hokeja, ki ga Hokejska zveza Slovenije organizira skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije in Zavodom šport Ljubljana.

V dvorani Tivoli se bo 3. februarja pred odhodom na olimpijske igre hokejska reprezentanca Slovenije in tudi nekateri drugi olimpijci še zadnjič predstavili slovenskim ljubiteljem in ljubiteljicam športa. Na dogodku, ki se bo začel ob 18. uri, bosta odigrani dve revialni tekmi. Na prvi se bo selekcija igralcev lige INL in EBEL pomerila z zasedbo, ki jo bodo sestavljali igralci z največ naslovi državnega prvaka v samostojni Sloveniji. Na drugi tekmi pa se bo aktualna reprezentanca pomerila s tisto, ki je leta 1984 igrala na olimpijskih igrah v Sarajevu.

”Občutki so še danes enkratni. Olimpijske igre so nekaj, kar se le redko doživi. V Sarajevu so bile igre zame prve zimske. Reprezentanca je bila optimalno sestavljena. Vedeli smo, da nimamo nič za izgubiti, lahko smo le pridobili. Enega tekmeca, Italijo, smo tudi premagali. To je bila dobra šola za slovenske igralce, ki so po osamosvojitvi Slovenije le napredovali. Pot je bila sicer tlakovana s preprekami, prihajali so vzponi in padci, vendar je sedanje vodstvo Hokejske zveze Slovenije, trenerji in igralci uspelo uresničiti sanje. Uvrstitev na olimpijske igre,” se spominja iger iz Sarajeva Janko Popovič, tedanji član predsedstva Hokejske zveze Jugoslavije in častni predsednik Hokejske zveze Slovenije.

Svoj pogled na prihajajoč dogodek je predstavil tudi selektor Slovenije Matjaž Kopitar: ”Če se spomnim malo za nazaj prvenstev, ki so bili v Sloveniji, so bila ta vedno dobro obiskana. Slovenski navijači in navijačice imajo radi hokej. Ta ideja o Dnevu slovenskega hokeja je zelo pohvalna. Zato vse vabim, da se ga udeležijo. Včasih smo že imeli tak dogodek, nato pa je vse zamrlo. Ljudje nas bodo prišli pozdravit in nam s tem pokazali, kakšno podporo imamo.”

Ob obeh tekmah bo poskrbljeno tudi za spremljevalni program, predstavljen pa bo tudi dres hokejske reprezentance, ki ga bodo nosili igralci na igrah. Kot prvi bo v njem na led pridrsal kapetan Tomaž Razingar, ki bo na otvoritveni slovesnosti v Sočiju zastavonoša. Več o spremljevalnem programu pa je dejal generalni sekretar HZS Dejan Kontrec: ”Dogajale se bodo številne aktivnosti. Od tekmovanja v najhitrejšem strelu, tekmovanja v drsanju na čas do predstavitev olimpijcev, dresov in tako naprej. Bo kar nekaj aktivnosti. Smisel dogodka je, da predstavimo čim več športnikov in športnic, ki bodo nastopali na igrah.”

Na predstavitvi olimpijcev bodo ti prav tako prejeli dres slovenske reprezentance. V Tivoliju sicer ne bodo prisotni biatlonci in deskarji na snegu, ki bodo takrat že v Sočiju,

Vstopnina na dogodek bo znašala pet evrov in bo šla v dobrodelne namene. Z vstopnico bo vsak posameznik na dogodku prejel spominski plošček. Ves znesek od prodanih vstopnic bo namenjen Klubu slovenskih olimpijcev, katerega predsednik je Miro Cerar, ki je dejal: ”Športniki nimajo vsi sreče, da bi po koncu športne kariere nadaljevali normalno življenje. Ali zaradi poškodb, preslabe izobrazbe in tudi drugih dejavnikov. Takšne primere smo že imeli. Prav žalostno je bilo, ko smo te športnike v času njihove kariere občudovali, nato pa smo jih pozabili. Mislim, da kaj takega športniki ne smejo doživeti. Prav je, da ohranjamo spomin na njih in mladim posredujemo to športno dediščino. Ob tej priložnosti bi čestital podvigu hokejske reprezentance, ki se je uvrstila na olimpijske igre.”

 

Prvo vstopnico je za dogodek kupil Dejan Kontrec, izročil mu jo je Miro Cerar.

 

Foto: Drago Cvetanovič