28. oktober 2016, Ljubljana – Moška članska reprezentanca, ki ima v letošnji sezoni za seboj že eno reprezentančno akcijo, se bo med novembrskim klubskim premorom ponovno zbrala ter opravila redne priprave na svetovno prvenstvo elitne hokejske divizije, ki jo v maja prihodnje leto čaka v francoski prestolnici. Podobno, kot ob minulih zborih, se bodo naši hokejisti tudi tokrat zbrali na Bledu, kjer pa bodo v nadaljevanju tudi ostali, saj bo Ledena dvorana Bled od 3. do 5. novembra prizorišče mednarodnega turnirja iz niza Euro Ice Hockey Challenge. Na slednjem bodo sodelovale izbrane vrste Belorusije, Francije, Latvije in Slovenije.

Omenjeni turnir je rezultat dogovora krovnih hokejskih organizacij navedenih držav o večletnem sodelovanju pri organizaciji mednarodnih turnirjev moških članskih reprezentanc vse do sezone 2019/2020. Omenjeno dolgoročno sodelovanje predstavlja za slovensko izbrano vrsto priložnost igranja mednarodnih tekem na višjem nivoju svetovnega hokeja že med samo sezono, kar bo obenem predstavljalo tudi dodano vrednost v luči priprav na svetovno prvenstvo.

Vse reprezentance, ki bodo prihodnji teden drsale na blejski ledeni ploskvi, tako v letošnji sezoni igrajo v elitni diviziji svetovnega hokeja. Francija in Belorusija bosta neposredni nasprotnici Slovenije v prvem delu prvenstva v Parizu, medtem ko bo Latvija svoja uvodna srečanja odigrala v Kölnu.

Kljub temu, da v statistiki sedemnajstih medsebojnih obračunov z Belorusijo, z enajstimi zmagami vodi slednja, pa so risi vknjižili dve pomembni zmagi – v Vojensu in Minsku – ki sta Sloveniji prinesli vstopnici na olimpijske igre. Prav spomin na obračun v nabito polni Minsk Areni, kjer je Slovenija slavila po kazenskih strelih, je še precej svež, zato gre pričakovati, da se bodo gostje želeli vsaj nekoliko oddolžiti za septembrski poraz.

Z izbrano vrsto Francije se je slovenska reprezentanca doslej srečevala predvsem na turnirjih in prijateljskih tekmah, kjer je od skupno petindvajsetih merjenj moči zmagala desetkrat; zadnjič letos februarja na Euro Ice Hockey Challenge turnirju v avstrijskem Innsbrucku.

Latvija je reprezentanca, ki jo slovenski risi poznajo najmanj, saj sta obe ekipi v petindvajsetih letih odigrali le sedem tekem, skoraj vse na svetovnih prvenstvih najvišje skupine. Samo enkrat doslej je bila boljša Slovenija; in sicer maja 2011 na svetovnem prvenstvu v Bratislavi, medtem ko je bila zadnja medsebojna tekma na turnirju v francoskem Lyonu leto kasneje.

Četrtek, 3. november
16.00 Francija – Belorusija
19.30 Latvija – Slovenija

Petek, 4. november
16.00 Belorusija – Latvija
19.30 Slovenija – Francija

Sobota, 5. november
16.30 Belorusija – Slovenija
20.00 Latvija – Francija

Cena vstopnice za posamezno tekmo je 5 EUR.

Selektor Nik Zupančič je na tokratni reprezentančni zbor povabil naslednje igralce:

Vratarji  
PINTARIČ Matija LCH Lyon
GRAČNAR Luka Redbull Salzburg
US Žan Sij Acroni Jesenice
Branilci    
PRETNAR Klemen Yunost Minsk
KOVAČEVIČ Sabahudin Yunost Minsk
KRANJC Aleš Sij Acroni Jesenice
VIDMAR Luka Frederikshaven
TAVŽELJ Andrej Angers
PODLIPNIK Matic LCH Lyon
SELAN Maks HDD Olimpija
PLANKO David HDD Olimpija
Napadalci
TIČAR Rok Avtomobilist
MURŠAK Jan CSKA Moskva
SABOLIČ Robert Admiral
RODMAN David Sij Acroni Jesenice
GOLIČIČ Boštjan Grenoble
OGRAJENSEK Ken Graz 99ers
PANCE Žiga EC KAC
VERLIČ Miha EC VSV
PEŠUT Žiga HDD Olimpija
PEM Nik HDD Olimpija
MUŠIČ Aleš HDD Olimpija
ROPRET Anže HDD Olimpija
KURALT Anže Grenoble