28. oktober 2016, Ljubljana – Moška članska reprezentanca, ki ima v letošnji sezoni za seboj že eno reprezentančno akcijo, se bo med novembrskim klubskim premorom ponovno zbrala ter opravila redne priprave na svetovno prvenstvo elitne hokejske divizije, ki jo v maja prihodnje leto čaka v francoski prestolnici. Podobno, kot ob minulih zborih, se bodo naši hokejisti tudi tokrat zbrali na Bledu, kjer pa bodo v nadaljevanju tudi ostali, saj bo Ledena dvorana Bled od 3. do 5. novembra prizorišče mednarodnega turnirja iz niza Euro Ice Hockey Challenge. Na slednjem bodo sodelovale izbrane vrste Belorusije, Francije, Latvije in Slovenije.

Omenjeni turnir je rezultat dogovora krovnih hokejskih organizacij navedenih držav o večletnem sodelovanju pri organizaciji mednarodnih turnirjev moških članskih reprezentanc vse do sezone 2019/2020. Omenjeno dolgoročno sodelovanje predstavlja za slovensko izbrano vrsto priložnost igranja mednarodnih tekem na višjem nivoju svetovnega hokeja že med samo sezono, kar bo obenem predstavljalo tudi dodano vrednost v luči priprav na svetovno prvenstvo.

Vse reprezentance, ki bodo prihodnji teden drsale na blejski ledeni ploskvi, tako v letošnji sezoni igrajo v elitni diviziji svetovnega hokeja. Francija in Belorusija bosta neposredni nasprotnici Slovenije v prvem delu prvenstva v Parizu, medtem ko bo Latvija svoja uvodna srečanja odigrala v Kölnu.

Kljub temu, da v statistiki sedemnajstih medsebojnih obračunov z Belorusijo, z enajstimi zmagami vodi slednja, pa so risi vknjižili dve pomembni zmagi – v Vojensu in Minsku – ki sta Sloveniji prinesli vstopnici na olimpijske igre. Prav spomin na obračun v nabito polni Minsk Areni, kjer je Slovenija slavila po kazenskih strelih, je še precej svež, zato gre pričakovati, da se bodo gostje želeli vsaj nekoliko oddolžiti za septembrski poraz.

Z izbrano vrsto Francije se je slovenska reprezentanca doslej srečevala predvsem na turnirjih in prijateljskih tekmah, kjer je od skupno petindvajsetih merjenj moči zmagala desetkrat; zadnjič letos februarja na Euro Ice Hockey Challenge turnirju v avstrijskem Innsbrucku.

Latvija je reprezentanca, ki jo slovenski risi poznajo najmanj, saj sta obe ekipi v petindvajsetih letih odigrali le sedem tekem, skoraj vse na svetovnih prvenstvih najvišje skupine. Samo enkrat doslej je bila boljša Slovenija; in sicer maja 2011 na svetovnem prvenstvu v Bratislavi, medtem ko je bila zadnja medsebojna tekma na turnirju v francoskem Lyonu leto kasneje.

Četrtek, 3. november
16.00 Francija – Belorusija
19.30 Latvija – Slovenija

Petek, 4. november
16.00 Belorusija – Latvija
19.30 Slovenija – Francija

Sobota, 5. november
16.30 Belorusija – Slovenija
20.00 Latvija – Francija

Cena vstopnice za posamezno tekmo je 5 EUR.

Selektor Nik Zupančič je na tokratni reprezentančni zbor povabil naslednje igralce:

Vratarji 
PINTARIČMatijaLCH Lyon
GRAČNARLukaRedbull Salzburg
USŽanSij Acroni Jesenice
Branilci  
PRETNARKlemenYunost Minsk
KOVAČEVIČSabahudinYunost Minsk
KRANJCAlešSij Acroni Jesenice
VIDMARLukaFrederikshaven
TAVŽELJAndrejAngers
PODLIPNIKMaticLCH Lyon
SELANMaksHDD Olimpija
PLANKO DavidHDD Olimpija
Napadalci
TIČARRokAvtomobilist
MURŠAKJanCSKA Moskva
SABOLIČRobertAdmiral
RODMANDavidSij Acroni Jesenice
GOLIČIČBoštjanGrenoble
OGRAJENSEKKenGraz 99ers
PANCEŽigaEC KAC
VERLIČMihaEC VSV
PEŠUTŽigaHDD Olimpija
PEMNikHDD Olimpija
MUŠIČAlešHDD Olimpija
ROPRETAnžeHDD Olimpija
KURALTAnžeGrenoble