Lyon – Edini dan, ki je bil v celoti namenjen pripravi na težke nasprotnike, ki so v največji meri vsi stalni člani skupine A svetovnega hokeja, so Risi preživeli po predvidenem programu. Dopoldanski »hitri« sprehod je ponudil tudi nekaj časa za ogled središča mesta nad katerim se bohoti bazilika Notre-Dame de Fourviere, ki je najbolj izstopajoč del zgodovine, s katero se lahko ponaša sleherno francosko mesto. Obilo možnosti, da se športnikovo telo spravi pogon pa ponujata bregova Rhone, kjer je rekreativih tekačev ves čas na pretek. Sledilo je sicer nekaj novih spodrsljajev francoskih prirediteljev, po treningu pa so se tudi Risi razveselili uspeha mladih risov na severu Francije.

 

Trening v veliki dvorani v predelu mesta Gerland tik ob mestnem stadionu (op.a. istočasno je na njem potekala tekma francoskega prvenstva Olympique Lyon – Nancy) je bil še bolj intenziven kot uvodni na dan prihoda v mesto. Nekaj je bilo tudi igre pet na pet in z igralcem manj. Že pred tem pa je selektor Matjaž Kopitar fante, med katerimi je zgolj šesterica igralcev, ki so nas novembra razveseljevali v Ljubljani, opozoril na nekaj pomanjkljivosti, ki jih želi odpraviti.

Novinci so še posebej veseli da je poleg Anže Kopitar, ki so si ga včeraj z zanimanjem ogledovali tudi člani tukajšnjega drugoligaša, ki so po nekaj ogrevalnih minutah slovenskega treninga odbrzeli na svojo tekmo.

 

Anže Kopitar pa je pred novimi tekmami v slovenskem dresu povedal:« Vsekakor mislim, da bo to za nas en poseben teden, saj tu ni najmočnejša postava in je precej drugačna v primerjavi s tistim kar smo videli v Lubljani. Tu je seveda tudi nekaj stalni članov reprezentance, sem pa prepričan, da se bo pokazal karakter tudi te reprezentance in bomo na vsaki tekmi lovili uspeh. Zavedamo se, da bo zelo zahtevna tekma že uvodna z domačini. So vsekakor želni zmage tudi zaradi tistega poraza pri nas. Slišim, da bodo še močnejši, mi pa nikakor ne smemo v tekmo z mislijo, da smo kaj slabši kot denimo tedaj. Ni pomembno kdo bo na ledu, pomembno je da se držimo navodil in da opravimo tako kot je potrebno. Z Boštjanom Goličičem skupaj še nisem igral, tudi Gašper ne, a me ne skrbi. Nekako se bomo že ujeli, da bi se tu zares uigrali pa ni časa. Prepričan sem, da bomo iz tekme v tekmo pridobivali na uigranosti. Slišali smo tudi prva navodila, igra v nevtralni tretjini je osnova, to zahteva obilo dobre telesne priprave in osredotočenosti na tekmo. Brez tega zdaj hokeja ni in tega se moramo zavedti tudi mi, ne glede na to, kdo je zdaj tu ali kogar ga ni.« Anžeta prav veliko z NHL-om ne gre moriti, saj si kot vsak pravi športniki zagotovo želi čim višjih izzivov, trenutno pa kaže, da mu v tej sezoni sploh ne bo dano braniti Stanleyevega pokala.

 

Pred turnirjem v Lyonu je nekaj besed spregovori tudi selektor Matjaž Kopitar, ki je kot vedno povsem podrejen nalogam, ki jih bo imel tu s svojo zasedbo: »Po imenih so naši nasprotniki zares izjemno uveljavljene reprezentance. To nam lako le koristi, saj se le prek težkih tekem napreduje. Res nismo tu v polni sestavi, prepričan pa sem, da so tu fantje, ki si želijo uveljavitve in tu imao zares izjemno priložnost. Vsekakor bom zahteval red in disciplino v igri, brez tega ne gre. Potrebno je, da igralci, ki niso pogosto z nami osvojijo sistem, ki ga zahtevamo. Pritisk je vedno prisoten, toda zahtevali bomo le tisto kar, so ti igralci sposobni napraviti. Večina med njimi igra na tujem, tam je vedno velik pritisk nad tujce. Vem, da se bo prikradla tudi kakšna napaka, tega tem fantom ne moremo zameriti, dobro pa je vedeti kaj je potrebno ves čas popravljati. Vsekakor verjamem v vsakega med njimi, drugače ne bi bili tu z nami. Da je to priprava za februar na Danskem in za Švedsko, pa niti ne bom zgubljal besed. Za Dansko se je res v skupino prikradla Ukrajina in bo to zdaj z naskokom najtežja skupina za odhod v Soči, ampak mi svojih želja s tem ne spreminjamo niti za malo.«

 

Slovenija bo nastopila v naslednjih peterkah:

1 – Andrej Tavželj, Žiga Pavlin, Anže Kopitar, Gašper Kopitar, Boštjan Goličič

2 – Blaž Gregorc, Jakob Milovanovič, Žiga Jeglič, Luka Bašič, Matic Kralj

3 – Maks Selan, Gašper Sušanj, Rok Leber, Anže Kuralt, Jan Berčič

4 – Matic Podlipnik, Aleksandar Magovac, Jure Dolinšek, Urban Sodja, Črt Snoj

 

Dare Rupar