Bled –  Slovenska moška hokejska reprezentanca se je po ustaljenem ritmu prejšnjih let tudi v novi sezoni za uvod zbrala na Bledu. Novembrski termin bo četa, ki jo vodi Matjaž Kopitar izkoristila za nastop na turnirju, ki ga v Innsbrucku ob 50-letnici prvih olimpijskih iger v Avstriji pripravlja Hokejska zveza Avstrije. Ob omenjenih dveh reprezentancah, ki bosta februarja nastopili na olimpijskem turnirju v Sočiju, se bosta pod Berg Islom predstavili še Francija in Belorusija. Slednji sta sicer na kvalifikacijskih turnirjih v februarju ostali brez olimpijskega nastopa, sta pa stalni članici elitne skupine svetovnega hokeja. Belorusi bodo maja naslednje leto v Minsku celo prireditelji naslednjega odmevnega tekmovanja v letu 2015.

Selektor Matjaž Kopitar je seznam povabljenih igralcev na koncu moral še enkrat spremeniti. Zaradi poškodovane koščice v nogi je udeležbo moral odpovedati Aleksandar Magovac, ki je v dresu Znojma igral še v nedeljskem večeru v Tivoliju. Namesto njega je bil naknadno vpoklican Matevž Erman. Pred tem sta zaradi poškodb nastop v Innsbrucku morala odpovedati Aleš Kranjc in Mitja Robar.

Mimo teh odpovedi na novinarski konferenci ni mogel niti selektor Matjaž Kopitar: “Mi enostavno nimamo take širine v igralskem kadru in nas zato zmoti vsaka poškodba. Gre za dva udarna branilca naše izbrane vrste. Ampak tega smo že vajeni, tu gre vedno za to, da tisti, ki so na voljo svoje opravijo po svojih najboljših močeh. To so vedno lahko tudi priložnosti za fante, ki prihajajo in predvsem od njih samih je odvisno do kam se bodo prebili. Turnir bo vsekakor kakovosten, mi bomo opravili vse po najboljših močeh, kaj nam v tej sestavi to lahko prinese pa bomo seveda videli v soboto zvečer. Na voljo imamo štiri treninge, saj bomo tudi v sredo vadili tu na Bledu, saj so nam Avstrijci namenili izjemno neugoden termin. Tu ne gre za kakšno posebno uigravanje, v največji meri se vse ve. Bomo pa nekaj stvari poskušali obnoviti, vsekakor pa ob teh številnih odpovedih postavili tudi branilske pare za ta turnir. Konec koncev tudi pred Sočijem ne bo pravega časa za priprave. Za december sem si želel vsaj dve pripravljalni tekmi, toda na koncu je prevladala odločitev, da v še bolj oslabljeni zasedbi kot smo tokrat to niti ne bi imelo nobenega pomena.”

Marcel Rodman je prvič doslej najstarejši v garderobi. Ob vnovični novembrski odsotnosti kapetana Tomaža Razingarja bo znova nosil tudi oznako C na svojem dresu. V drugem napadu pa naj bi mu ob odsotnosti brata Davida družbo delala oba Jana, Urbas in Muršak. “Šele zdajle sem se zamislil, da sem res najstarejši, ampak očitno smo vsaj pri tem vsi v isti smeri. Vsekakor smo starejši tu predvsem za to, da usmerjamo vse mlajše in vedno sem vesel tega druženja v naši garderobi. Prav to vzdušje, ki ga gojimo med nami pa je po mojem mnenju naše najmočnejše orodje. Turnir, ki je pred nami bo izjemno zahteven. Konec koncev celoten teden, saj me mnogokrat tudi fantje v klubski garderobi sprašujejo kako to, da se odločamo za te zbore. Vsaj zase vem, da dokler bom vabljen, bom vedno zraven. Kaj se da napraviti v takem tednu kot je ta je zdaj težko reči, vsekakor pa nam vsem to druženje vedno veliko pomeni. Tudi nasprotniki so vsi po vrsti zahtevni. Morda smo že malo zasičeni s tekmami z Avstrijci, ampak vendo je prijetno ko jih premagamo in upam, da bo tudi v petek temu tako.”

Jan Muršak je v izbrani vrsti znova po letu dni, saj je nazadnje z risom na prsih igral lanskega novembra v Ljubljani, ko so mnogi zapisali, da smo tedaj skupaj videli igrati najboljšo slovensko reprezentanco doslej. Tudi on nam je potrdil: “Res me veseli to snidenje s fanti, ki so medtem, ko nisem bil del garderobe napravili izjemen podvig in se na Danskem prebili na olimpijski turnir. Za to sem jim vsekakor zelo hvaležen. Upam, da ne bo nobene težave pri vnovičnem vklapljanju v ekipo. Morda me malo skrbi težava s poškodovano peto, ampak to je pač sestavni del igre in sem se na vse skupaj že nekako navadil.”

Pred novimi obveznostmi je v reprezentančnem taboru tudi novo-staro ime. V vlogi vodje reprezentance je zdaj nekdanji igralec, tudi olimpijec iz Sarajeva 1984 Jože Kovač.