30. avgust 2024, Riga – Drugi dan kvalifikacijskega turnirja za nastop na naslednjih zimskih olimpijskih igrah je slovenska moška članska hokejska reprezentanca palice prekrižala z drugimi favoriti za osvojitev vozovnice, ki februarja 2026 pelje v Cortino d’Ampezzo, izbrano vrsto Francije. Slednja je potrdila svoje ambicije za osvojitev prvega mesta na turnirju in na koncu tudi visoko zmagala.

Uvodne minute prve tretjine so ponudile nekaj poskusov na obeh straneh, a brez prave priložnosti za zadetek. Nagrada za vztrajnost je prva prišla za francoske hokejiste, ki so v 7. minuti premagali slovenskega vratarja Matijo Pintariča. Tudi po zadetku so Francozi nadaljevali s pritiskom na slovensko obrambno tretjino, medtem ko so risi le s težavo prihajali do priložnosti za strel. Trud galskih petelinov je bil ponovno poplačan v 12. minuti z drugim zadetkom v slovenski mreži. V 14. minuti so Slovenci dobili priložnost z igralcem več na ledu; še pred iztekom kazni pa za slabe pol minute tudi z dvema igralcema več. Kljub nekaj poskusom je rezultat ostal nespremenjen in z dvema zadetkoma francoske prednosti sta ekipi odšli na prvi odmor.

V uvodu druge tretjine so risi prestavili v višjo prestavo, saj so pogosteje prihajali pred francoski gol in iskali priložnost za svoj prvi zadetek. Le za kratek čas je Francozom uspelo preseliti igro v slovensko obrambno tretjino, ko so jih slovenski hokejisti že potiskali nazaj. Slovenski pritisk se je obrestoval v 36. minuti, ko je prvi napad dolgo časa pletel mrežo okoli francoskega vratarja, nato pa je po več neuspešnih poskusih z modre črte sprožil Žiga Jeglič, ploščku pa je smer za hrbet francoskega vratarja spremenil Jan Urbas. Francozi so odgovorili z vso močjo, slovenska obramba je morala zdržati nekaj težkih minut, nato pa so se risi vrnili v napad. V zadnjih sekundah drugega dela so si priigrali novo številčno prednost, ki so jo poskušali vnovčiti v zaključku tekme.

Galski petelini so v začetku zadnje tretjine kazen ubranili, a so risi še naprej pritiskali na gol nasprotnikov. Slovenski nalet je nato prekinila izključitev Jana Drozga. Vrteli so se Francozi nekaj časa okoli Matije Pintariča in slovenskim branilcem je enkrat plošček uspelo spraviti iz svoje tretjine. Nasprotniki so se kmalu vrnili ter z dobro odmerjenim strelom našli prosto pot do slovenske mreže. Četrti udarec je sledil pol minute kasneje, ko so iz sodniškega meta francoski hokejisti ušli Slovencem v protinapad in premagali vratarja Pintariča. Risi kljub temu niso popuščali in so s hitrimi akcijami želeli presenetiti Francoze. V enem izmed takšnih poskusov so jim nasprotniki ušli na slovenski del ledene ploskve, kjer je v gneči pred golom slovenski vratar obležal na tleh in imeli so prosto pot do petega zadetka.

Jutri je na turnirju prost dan, v nedeljo pa varovance selektorja Eda Terglava čaka še zadnja tekma, proti izbrani vrsti Ukrajine.


Francija – Slovenija 5:1 (2:0,0;1,3:0)

1:0 – 06:18 Texier (Bertrand)
2:0 – 11:12 Texier (da Costa)
2:1 – 35:25 Urbas (Jeglič, Gregorc)
3:1 – 45:43 Texier (Auvitu, da Costa) PP1
4:1 – 46:15 Bozon (Dube)
5:1 – 49:50 Bozon (Dube)

Streli: FRA 22 (7,7,8); SLO 19 (8,7,4)
Kazni: FRA 8 (4,2,2); SLO 4 (0,0,4)

Slovenija: Pintarič/Krošelj, Urbas, Jeglič, Verlič, Gregorc, Pavlin, Sabolič, Tičar, Török, Magovac, Mašič, Drozg, Macuh, Kuralt, Podlipnik, Crnovič, Jezovšek, Beričič, Tomaževič, Maver, Ćosić; Selektor: Edo Terglav