19. avgust 2024, Bled – Slovenski risi so se danes zbrali na reprezentančnih pripravah pred zaključnim olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem, ki bo od 29. avgusta do 1. septembra potekal v Rigi. V latvijski prestolnici se bodo varovanci selektorja Eda Terglava borili za tretji nastop slovenske moške hokejske izbrane vrste na olimpijskih igrah.

Načrti za tokratni pripravljalni kamp so bili, po besedah generalnega sekretarja Dejana Kontreca, zastavljeni že pred časom, zato sedaj posebnih težav z njegovo izvedbo ni. “Dejstvo pa je, da so te priprave drugačne od tistih pred svetovnim prvenstvom, ko večina igralcev že končuje sezone. Tu so igralci že v pripravljalni fazi na novo sezono in bilo je potrebnih kar nekaj usklajevanj s klubi,” je še dejal.

Seznam kandidatov za slovensko izbrano vrsto je zato tokrat nekoliko širši, saj se bodo določeni igralci reprezentanci pridružili šele v Rigi, ob tem ko je bila želja strokovnega štaba, da bi v sklopu priprav lahko odigrali tudi pripravljalne tekme. Risi bodo pred odhodom na sever tako odigrali dve tekmi z Avstrijo – prvo v četrtek, 22.8.2024, ob 19.00 na Bledu ter drugo v soboto, 24.8.2024, ob 16.00 v avstrijskem Gradcu.

“Želim si, da bi morda znova dosegli kakšen zgodovinski rezultat in se uvstili na olimpijske igre,” je dejal generalni sekretar Kontrec in dodal, da si v tej fazi želi predvsem, da bi igralci imeli čim boljše pogoje za trening, selektor pa na voljo čim več igralcev.

“Že na svetovnem prvenstvu v Bolzanu se nismo pogovarjali o zmagah, ampak o drobnih stvareh v igri, ki naredijo razliko med porazom in zmago. Nimamo veliko časa na razpolago, zato bomo na pripravah delali na tem… ekipni duh, dobra energija,” je uvodni pogovor v garderobi povzel selektor Edo Terglav. Uspeh, ki ga je ekipa naredila spomladi, je, po njegovih besedah, zelo pozitivna stvar, zato si želi, da bi jedro igralcev, ki so prispevali k temu, obdržali čim bolj skupaj.

Zadnji trening bo prihodnji ponedeljek, ko bo selektor oznanil tudi končni seznam igralcev, ki bodo naskakovali uvrstitev na olimpijski turnir.

“Vemo kaj nas čaka v Rigi. Že večkrat smo dokazali, da, ko gre zares, Slovenci naredimo tudi tisto, kar morda nihče ne pričakuje. Menim, da je ta skupina izkušenejših igralcev, ki so nekateri tudi že dvakrat dosegli ta uspeh, ter mladih, ki dajejo dodatno energijo, prava kombinacija,” je še dejal selektor, ki sicer v tem trenutku ne želi gledati predaleč in se osredotoča na vsak dan priprav posebej.

Več v posnetku novinarske konference…