Slovenska hokejska reprezentanca bo drevi začela s tretjo reprezentančno akcijo, na Dunaju jo čaka turnir EIHC, kjer se bo pomerila z domačo reprezentanco, Slovaško in Italijo. Slovenski selektor tudi tokrat ne bo mogel računati na vse igralce, zato bodo priložnost dobili nekateri mlajši hokejisti.

Slovenija je v tej sezoni odigrala pet tekem, prav na vseh je zmagala. Decembra je dvakrat premagal Francijo, novembra pa je bila pred domačimi navijači boljša od Avstrije, Belorusije in Japonske. Na vseh dosedanjih obračunih reprezentanca ni zaigrala v popolni postavi in tudi tokrat bo tako.

KopitarMatjaz3

”Ogromno je tekem, zato so ligaška tekmovanja naporna, posledično prihaja do poškodb. V ekipah se bojijo za igralce, saj ima večina nosilno vlogo. To je razlog, da nekaterih ni. Spet drugi so resneje poškodovani. Posledično bo kar nekaj mladih igralcev dobilo priložnost, a takšni turnirju so namenjeni prav temu,” je o sestavi ekipe dejal slovenski strateg, ki je razkril tudi pričakovanja pred turnirjem: ”Pričakovanja bodo takšna, kot vedno. Hočem resen pristop. Igralci imajo priložnost, da se dokažejo. Kdo si lahko pridobi bonus, spet drugi lahko razočara, a upajmo, da bo takšnih čim manj. Že po turnirju v Ljubljani sem dejal, da se pri nekaterih mladih igralcih vidi lep napredek. A dejstvo je, da najbolj izkušeni, ki jim zaupam njihove naloge, te dobro opravijo. Že večkrat sem dejal, da nikomur ne moremo reči hvala lepa, če pa za njimi ni toliko igralcev, kolikor bi si jih želeli.”

Kot že omenjeno, bodo na Dunaju risi prekrižali palice z domačo ekipo, Italijo in Slovaško. ”Avstrija je domača ekipa in bo dobra. KopitarMatjaz2Za Slovaško ne vem, v kakšni postavi bo nastopila, saj ima tudi turnir pred domačimi navijači. Brez dvoma pa imajo na Slovaškem široko bazo in bodo konkurenčni, kar je za nas dobrodošlo. Mi se s tem sicer ne obremenjujemo, poskusil bom sestaviti zanimive peterke, da čim več priložnosti dobijo tudi mladi igralci,” pravi Matjaž Kopitar.

To bo zadnji turnir pred svetovnim prvenstvo, aprila, ko se bodo začele zadnje priprave pred svetovnim prvenstvom, bodo slovenski hokejisti odigrali še nekaj pripravljalnih tekem. ”Priprave se bodo začele prvega aprila. Če pa bo več igralcev že pred tem končalo sezono, potem bomo rezervirali kakšno uro na ledu in bo s tem igralci individualno treniral Nik. Sem pa mnenja, da je en mesec dovolj, da se pripravimo na svetovno prvenstvo,” je dejal prvi mož strokovnega štaba. Risi imajo aprila že zagotovljene štiri pripravljalne tekme, dvakrat z Japonsko in po enkrat z Avstrijo in Madžarsko.

Pogovori potekajo tudi z nekaterimi drugimi tekmeci. Več je o tem povedal slovenski selektor: ”Trudili smo se, da bi našli še kakšnega tekmeca za zadnji teden priprav. Težko je. Najboljših 12 ekip sestavlja krog, kamor sodimo tudi mi, pa nas niso vzeli medse. Mislil sem, da se bomo dogovorili s Kanado, pa na koncu ni šlo. Mi nimamo toliko denarja kot Avstrijci, ki so se z njimi dogovorili in bodo z njimi odigrali tekmo. Zelo smo bili blizu dogovora s Švedi, a je to na koncu padlo v vodo. Mi bomo izkoristili tekme, ki jih imamo zaenkrat v urniku. Želel sem si tudi eno tekmo v Ostravi, vendar tam nihče od naših sedmih tekmecev v skupini ne bo hotel igrati proti nam. S tem pa se tudi krog morebitnih nasprotnikov zmanjša.”

Foto: Drago Cvetanovič