2. november 2015, Bled – Slovenska članska moška reprezentanca se je drevi zbrala v blejski ledeni dvorani na prvem reprezentančnem zboru v letošnji sezoni, v okviru katerega bo opravila nekaj treningov na ledu, nato pa že jutri zvečer odpotovala na Poljsko, kjer se bo udeležila turnirja Europa Ice Hockey Challenge. Tam jo od četrtka do sobote čakajo obračuni z reprezentancami Avstrije, Koreje in Poljske. Še pred prvim treningom je na novinarski konferenci selektor Nik Zupančič, skupaj z igralcema Andrejem Tavžljem in Nikom Pemom strnil pričakovanja glede tokratne reprezentančne akcije.

Selektor je uvodoma dejal, da so vsi kar težko čakali tokratni zbor ter dodal, da seznam povabljenih ni v celoti po željah, vendar pa so zaradi tega nekateri drugi igralci dobili možnost nastopa. S tem so, po njegovih besedah, tudi trenerji dobili priložnost, da jih vidijo na reprezentančni ravni ter preizkusijo v različnih situacijah hokejske igre. »Trije treningi na Bledu ne bodo nič pretiranega. Malo bomo obnovili nekatere stvari ter kakšne podrobnosti dodali,« je še dejal glede priprav na domačem ledu pred odhodom v Katovice.

Nik Zupančič

Selektor Zupančič je komentiral tudi izostanek nekaterih preizkušenih igralcev, ki bodo na željo matičnih klubov zaradi poškodb ali preutrujenosti izpustili tokratni turnir. »Sam sem v precepu ali zahtevati od igralca, ki sicer igra v matičnem klubu ob pomoči protibolečinskih sredstev, da v času novembrskega premora igra za reprezentanco. Verjamem, da bodo fantje ta čas izkoristili za saniranje poškodb. Večina njih je preizkušenih igralcev, od katerih vem kaj lahko pričakujem. Bodo pa tako dobili priložnost nekateri drugi, ki je sicer ne bi, kar lahko prinese tudi pozitivne rezultate.«

Priprave članovo November 2015

Risi na Poljsko odhajajo z dvema čuvajema mreže, vendar pa je selektor Zupančič za priprave na Bledu poklical tudi vratarja ljubljanskih zmajev Tomaža Trelca. »Tomaž bo imel možnost občutiti utrip reprezentance, saj moramo gledati tudi naprej. Obenem pa bo razbremenil oba vratarja, ki sta sicer na treningih precej obremenjena,« je dejal selektor.

Po mnenju selektorja Zupančiča je zagotovo pozitivna stvar tokratnega turnirja, da bo potekal na prizorišču svetovnega prvenstva aprila drugo leto. Kljub temu, da risi najverjetneje ne bodo igrali v isti dvorani kot prihodnjo pomlad, bo dovolj, da že sedaj izkusijo samo prizorišče. »Druga pozitivna stvar je, da bomo igrali s tekmeci, proti katerim bomo igrali na aprilskem svetovnem prvenstvu. Predvsem nas tu zanimajo Poljaki in Korejci, medtem ko se z Avstrijci bolj ali manj kar dobro poznamo,« je povedal ter dodal, da si želi videti nekatere igralce, ki prej niso imeli večje vloge. »Preizkusiti pa bi želel tudi kakšne kombinacije branilskih parov in trojk, kar je na takšnih tekmovanjih mogoče, medtem ko je na svetovnih prvenstvih v ospredju zgolj rezultat.«

Dejan Kontrec

Cilj članske reprezentance je vrnitev v Elitno divizijo, kljub spremenjenim pravilom na račun Francije in Nemčije, ki bosta gostili prihodnje svetovno prvenstvo v omenjeni skupini. »Mi ne smemo nič kalkulirati. Vsem je jasno, da moramo igrati na prvo mesto, ne glede na pravila, sprejeta na kongresu,« je ob tej priložnosti dejal športni direktor HZS Dejan Kontrec. »To pomeni, da si do zadnje tekme ne smemo privoščiti nobene napake, če želimo zmagati v diviziji,« je še dodal selektor Zupančič.

Selektor je ob tem tudi razkril, da bo na tokratnem turnirju oznako kapetana reprezentance nosil Andrej Tavželj, medtem ko se nagiba, da bi v nadaljevanju to nalogo zaupal Janu Muršku, ki bo tokratni turnir izpustil zaradi poškodbe.

Andrej Tavželj

Kapetan risov Andrej Tavželj je, tako kot drugi, komaj čakal, da je se je začel reprezentančni zbor. Kljub spremembi iz klubskega hokeja na reprezentančni hokej v nekaj dneh meni, da posebne spremembe ne bo. »Tukaj je večina fantov, ki se poznamo že vrsto let, tudi mlajši so bili že prej zraven. Za nas je najbolj pomembno, da začnemo z delom pod novim trenerskim štabom. Zanesljivo bodo novosti, nekatere so nam že predstavili. A po tem turnirju bo lažje, saj bomo dobili nove obrise dela reprezentance,« je še dejal.

Nik Pem

Napadalec ljubljanske HDD Telemach Olimpije Nik Pem, ki je tokrat dobil prvo priložnost v reprezentančnem članskem dresu, se je selektorju zahvalil za izkazano zaupanje. »Zame bo vse novo. Poskusil bom dati vse od sebe, ter se čim več naučiti od starejših. To bo zelo dobra izkušnja; nov začetek, saj je v primerjavi z mlajšimi selekcijami razlika v hitrosti, fiziki…” je še dejal.

Selektor je ob tej priložnosti razkril tudi napadalske in branilske kombinacije, medtem ko bosta golmana Robert Kristan in Luka Gračnar bosta branila vsak po eno tekmo in polovico druge.

Hebar-Jeglič-Rodman

Pance-Goličič-Verlič

Pesjak-Ograjenšek-Kuralt

Koblar-Pem-Ropret

Robar-Kovačevič

Štebih-Pavlin

Tavželj-Repe

Logar-Podlipnik

[pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6212841117646540785?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]