Ta konec tedna bo v romunski Csikszeredi potekal turnir 2. kroga tekmovanja za Celinski pokal. Slovenijo bo letos zastopala ljubljanska HK Olimpija, ki si je sodelovanje priborila s 3. mestom v članskem državnem prvenstvu. Zeleno-beli so na dolgo pot odpotovali v sredinih jutranjih urah. V generalki so v sredo zvečer najprej odigrali zaostalo srečanje 2. kroga Slohokej lige članov proti beograjskemu Partizanu. V njem so bili uspešnejši črno-beli, ki so slavili z 2:1.

Trener Bojan Zajc je v Romunijo odpeljal mlado ekipo, saj je povprečna starost 2 vratarjev ter 8 branilcev in napadalcev le 20 let. Zaradi bolezni so zadnji trenutek doma ostali prva strelca Ljubljančanov Jure Sotlar in Anže Florjančič ter Anže Bernik. Zaradi poškodbe pa legendarni branilec Olimpije ne bo mogel računati še na Mateja Badiuro.

Pred mladim ljubljanskim moštvom je zahtevna naloga proti kvalitetnim nasprotnikom. V petek se bodo najprej pomerili z gostiteljem turnirja, romunskim prvakom in zmagovalcem madžarsko-romunske MOL lige HSC Csikszeredo. Romuni, ki tudi letos vodijo v mednarodnem tekmovanju, imajo v kadru 12 reprezentantov, ki so njihovi domovini lani izborili povratek v 2. kakovostni razred svetovnega hokeja ter 5 tujcev, ki prihajajo iz Češke in Slovaške. Csikszireda je lani nastopila na turnirju v Mariboru, kjer je slavila in se uvrstila na polfinalni turnir Celinskega pokala.

Sobotni nasprotnik zmajčkov bo latvijski Liepajas Metalurgs. Latvijska ekipa nastopa v kakovostni beloruski ligi, kjer zaseda 6. mesto. Ekipa je sestavljena pretežno iz domačih igralcev. Nekateri so že zaigrali tudi za Dinamo Riga, s katerim Liepajas sodeluje v 2. najboljši svetovni ligi, ruski KHL. Latvijsko jedro dopolnjujejo Litovca Nelius Alisauskas in Povilas Verenis ter Belorus Sergei Voronin, ki so edini tujci v ekipi.

Zadnji nasprotnik Ljubljančanov bo v nedeljo kazahstanski prvak Beybarys Atyrau. Beybarys je tudi letos vodilno moštvo kazahstanskega prvenstva. Ekipa je bila ustanovljena leta 2009, a je od začetka v samem vrh kazahstanskega hokeja. Že v svoji prvi sezoni se je uvrstila v veliki finale kazahstanskega prvenstva, lani pa je stopila še stopničko više. Glavnino moštva sestavljajo hokejisti z ruskim potnim listom. Kazahstancev je le 5, med njimi je najbolj zveneče ime Artyom Argokov, ki je nastopil na 6. Svetovnih prvenstvih ter bil tudi udeleženec o Olimpijski iger leta 2006 v Torinu.

Pred odhodom je trener Bojan Zajc povedal: »V Romunijo odhajamo predvsem po nabiranje novih izkušenj. V postavi bomo imeli dve petorki mladincev, ki bodo prvič zaigrali proti tako kvalitetnim nasprotnikom. Na papirju smo outsiderji, a bomo proti vsem poizkušali pustiti čim boljši vtis. Na žalost bomo pogrešali nekaj igralcev. Predvsem nismo dobili nikogar iz HDD Tilia Olimpija, ker je situacija takšna, da rabijo vse svoje igralce. Z našimi fanti bomo poizkušali narediti čim boljši rezultat.«

HK Olimpijo bodo v Romuniji zastopali vratarja Matic Boh in Mitja Koren, branilci Anže Emeršič, Rok Klavžar, Matic Krivec, Mark Podobnik, Rok Prusnik, Luka Ščap, Jure Zajc in Gal Židan ter napadalci Andraž Andrič, Anže Dovič, Luka Jurič, Gregor Režek, Tadej Snoj, Nik Truden, Nik Ulaga in Jaka Zdešar.