V petek so slovenski hokejisti na svetovnem prvenstvu imeli prost dan. Večina igralcev je dopoldne izkoristila za krajši izlet, nekateri hokejisti pa so opravili trening. Od prvega do zadnjega pa so že osredotočeni na sobotno tekmo proti Avstriji.

Po štirih odigranih krogih ostajajo v borbi za napredovanje v elitno divizijo le še tri reprezentance. Ob Sloveniji še Japonska, ki ima enako število točk, in Avstrija, ki vodi na lestvici. Rise čakajo za konec prav severni sosedi, kjer blesti predvsem napad Thomas Koch, Thomas Hundertpfund in Brian Lebler. ”Izpadlo je tako, da imajo resnično najčev točk prav ti igralci. Vendar pa zaradi tega ne bom svojim igralcem nalagal posebnega pritiska. Ob menjavah bom gledal, da bo vedno igral pravi napad proti njim. Da bi pa posebej snovali obrambno taktiko za ta napad, to ne pride v poštev. Zadetke namreč dosegajo iz nepredvidljivih situacij. Leblerju gre vse v gol, kar poizkusi. Je pa treba vseeno priznati, da gre za kakovostnega igralca. Ta napad je nevaren, vendar mislim, da imamo tudi sami svoje orožje,” pravi slovenski selektor Matjaž Kopitar.

Tomaž Razingar je za rojstni dan prejel torto.

Tomaž Razingar je za rojstni dan prejel torto.

Sicer pa je bil petek v Južni Koreji prost dan na prvenstvu. Večina slovenskih hokejistov se je sproščala z izletom, ogledali so si ulico Gangnam, naslov po njej nosi tudi pesem popularnega korejskega glasbenega izvajalca, ki se imenuje Psy. Vsi trije vratarji in člani četrte peterke pa so opravili trening na ledu. Po izletu in treningu so se vsi dobili na kosilu, kjer je kapetan reprezentance Tomaž Razingar prejel torto, saj danes praznuje rojstni dan. ”Rojstni dan kot rojstni dan (smeh). Bolj kot to, moram omeniti, da smo vsi osredotočeni na jutrišnjo tekmo, ki jo moramo zmagati,” je dejal slovenski kapetan, nato pa nadaljeval: ”V naši igri je še rezerva. Kakovostno moramo odigrati vseh 60 minut. Vsi štirje napadi smo dokazali, da to lahko naredimo. V soboto moramo to le še zložiti skupaj. Če bomo igrali kot smo na Dunaju na pripravljalni tekmi, potem bomo po koncu obračuna veseli.”

Pričakovanja igralcev pred tekmo z Avstrijo:

Boštjan Goličič, napadalec Slovenije: ”Igra ob igralcu več je ena izmed stvari, ki jo bomo morali popraviti proti Avstriji. To je naša šibka točka na turnirju. Vseeno nam je ta element igre uspelo popraviti z drugimi zadevami. V soboto je nov dan in imeli bomo čas, da popravimo tudi naš power-play. Dejal bi, da nas za konec čaka finale. Tekma bo težka. Z Avstrijci se dobro poznamo. Morali bomo dati vse od sebe. Vsi bomo morali pokazati svoje znanje, kdo smo in zakaj smo tu. Šteje le zmaga.”

DSC_0119

Aleš Mušič, napadalec Slovenije: ”Z Avstrijci se poznamo, odigrali smo že ogromno medsebojnih tekem. Skrivnosti, kako igramo eni ali drugi, ni. Morali bomo na isti ravni odigrati vseh 60 minut. Ne 50 ali 40, temveč 60 minut. Potrebno bo paziti na izključitve. Narediti jih moramo minimalno. Sami pa moramo izkoristiti priložnosti in se na ta način uvrstiti v elito.”

Miha Štebih, branilec Slovenije: ”K tekmi moramo pristopiti enako kot proti Ukrajini. Nasprotnikom ne smemo pustiti, da prihajajo do kakšnih večjih priložnosti, hkrati pa si ne smemo dovoliti preveliko število izključitev. Če bomo igrali kot prvo in zadnjo tretjino proti Ukrajini, potem sem prepričan, da bomo zmagali.”