6. december 2017, Bled – Slovenska mlada reprezentanca do 20 let se je v sklopu priprav pred svetovnim prvenstvom Divizije I, Skupina B, ki se bo ta konec tedna začelo na Bledu, drevi pomerila z reprezentanco Litve, s katero se bo srečala tudi med samim turnirjem. V dokaj izenačeni tekmi so bili gostje bolj zbrani in imeli natančnejšo roko pri podajah in strelih, izmed katerih sta dva na koncu tudi končala v slovenski mreži.

2017jdec06_RisiU20_SLO-LIT 11

Uvodne trenutke srečanja so bolje začeli slovenski hokejisti, ki so že od prvega meta ploščka pritisnili na litovski gol. Prve priložnosti so bili deležni že takoj na začetku, ko so imeli igralca več na ledu. Vendar pa sta dve minuti slovenske prednosti minili brez zadetka. Gostje so pred slovenski gol v bistvu prišli šele v šesti minuti, a so bili že takoj uspešni, premagali slovensko obrambo ter povedli z 1:0. Slovenci so še okrepili pritisk na obrambno tretjino litovskih hokejistov, ki pa so v nadaljevanju tudi sami večkrat prihajali pred slovenski gol. Naša izbrana vrsta se je na polovici tretjine uspešno ubranila z igralcem manj, v zaključnih minutah prvega dela pa ponovno ni izkoristila priložnosti za izenačenje v igri z igralcem več. Težišče igre je še naprej ostalo v litovski obrambni tretjini, a se rezultat do prvega odhoda v garderobi ni spremenil.

2017jdec06_RisiU20_SLO-LIT 8

Obe ekipi sta v drugem delu srečanja nadaljevali s tempom iz prvega. Mladi risi niso izkoristili številčne prednosti v uvodnih minutah, takoj nato pa so ponovno uspešno ubranili z igralcem manj. Sledila je dokaj izenačena igra, večinoma na sredini ledene ploskve, v kateri sta tako ena kot druga ekipa dopuščali le posamične priložnosti pred svojim golom. Vsakokrat sta se uspešno izkazala oba čuvaja mreže. Na prelomu srečanja sta se selektorja obeh ekip odločila za menjavo v golu in na današnji pripravljalni tekmi dala priložnost še drugemu golmanu. Do konca drugih dvajset minut so bili Slovenci še dvakrat z igralcem več na ledu, a je obramba Litve prestregla vse strele in ekipi sta odšli na zadnji odmor z rezultatom iz prvega dela.

2017jdec06_RisiU20_SLO-LIT 46

V tretjih dvajsetih minutah se je razmerje moči na ledu nekoliko bolj prevesilo v korist gostov, medtem ko Slovenci nikakor niso uspeli spraviti ploščka za hrbet litovskega čuvaja mreže. Še najlepšo priložnost za “shorthanded” zadetek je ob izteku slovenske dvominutne kazni imel Nejc Brus, ki je v protinapadu sam pridrsal pred litovski gol, a je bil na drugi strani  Laurynas Lubys uspešnejši. V naslednjem litovskem napadu, ko so bile moči na ledu že izenačene, so gostje še v drugo premagali slovensko obrambo in povišali prednost na 2:0. V zaključnih minutah so naši mladi risi večkrat poskušali zadeti mrežo gostov, vendar jim je vsakokrat za uspeh zmanjkalo nekaj natačnosti. Bolj odprta slovenska igra je pomenila tudi več priložnosti za litovske hokejiste, ki so kar nekajkrat ogrozili slovenski gol, a je domača obramba do zaključnega piska ubranila vse napade.

Slovenski mladi risi bodo jutri in pojutrišnjem opravili še par treningov na ledu, nato pa jo v soboto, 9. decembra, kot prvi nasprotnik na svetovnem prvenstvu čaka reprezentanca Ukrajine.

Slovenija – Litva 0:2 (0:1, 0:0, 0:1)

0:1 – 05:20 Bogdziul
0:2 – 48:31 Bogdziul (Zukauskas, Misiuk)

Kazni: SLO 8 (2, 4, 2) LIT 24 (14, 8, 2)