Slovenske hokejistke, so na četrti tekmi svetovnega prvenstva, palice prekrižale s Turkinjami. Slednje so srečanje izgubile tako rekoč že v prvi tretjini, ki so jo Slovenke dobile gladko s 4:0.

Že po dobri minuti igre je bilo jasno, da se bodo naše tokratne nasprotnice le stežka ubranile visokega poraza, kajti streli na gol Sere Dogramaci so leteli z vseh strani. Prva jo je po minuti in pol igre premagala Sara Confidenti, ki je kasneje, natančneje v 18. minuti, zadela še enkrat. V 12. minuti je prednost povišala Tamara Lepir, svoj prvi zadetek v dresu reprezentance, pa je za 3:0 dosegla Patricija Beribak. Na začetku druge tretjine, je slovenski selektor Franc Ferjanič, prvič na tem prvenstvu, priložnost med vratnicama ponudil Špeli Globočnik. V tem delu igre so naša dekleta dvakrat zatresle mrežo nasprotnic, obakrat je bila natančna Tea Lahajnar. V zadnjih dvajsetih minutah so imele Slovenke kar štirikrat številčno prednost, izkoristile so jo le enkrat, ko je v 48. minuti zadela Nadja Vakaričič. Omeniti velja, da so na današnji tekmi priložnost za igro dobile prav vse igralke, ki so bile na slovenski klopi. V zadnjih petih minutah tekme, so gledalci videli še dva zadetka, po enega v vsaki mreži. Najprej je po podaji Maje Leben, prvič v reprezentančnem dresu zadela Patricija Usnik, častni zadetek za Turkinje pa je v 58. minuti dosegla Tuba Dokur. Jutri čaka risinje prost dan, v nedeljo pa se bodo ob 18.30 uri po slovenskem času pomerile še s Španijo.

Spela Globocnik (SLO) with a save. Photo Elvar Palsson.

Špela Globočnik (Foto: Elvar Palsson)

Tea Lahajnar, napadalka Slovenije:

“Proti ekipi kot je Turčija ni lahko igrati, saj je pred golom veliko igralk in zelo težko prideš do zadetka. Poskušati je potrebno s streli od daleč ali pa z izdelanimi hitrimi napadalnimi akcijami vreči nasprotnice iz igre. Odleglo mi je, ko sem danes le zadela. Že na prejšnjih tekmah je imel naš napad nekaj priložnosti, a prave realizacije ni bilo. Čaka nas dan počitka, ki nam bo prišel še kako prav. Nekoliko se bomo spočile in zbistrile glave, saj nas v nedeljo čaka zelo pomembna tekma proti Španiji, v kateri se bomo borile za srebrno medaljo. Vse drugo kot zmaga, bi bil velik nesupeh.”

Patricija Usnik, branilka Slovenije:

“Za nami je tekma, ki smo jo odigrale ze dobro. Turkinje niso bile dorasle naši igri in ko smo prebile njihov zid se nam je strelsko odprlo. Vesela sem, da sem tudi sama dosegla zadetek, ki je moj prvi v reprezentanci. Tako sem na najlepši možni način pomagala ekipi do zmage. Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli, tudi jaz ga ne bom. Res je, da sem do zdaj dobila nekoliko manj priložnosti za igro, a vselej je treba nanj potrpežljivo čakati. Trener odloča kdo bo igral, zato je včasih potrebno tudi nekaj potrpljenja ob čakanju, da stopiš na led. Sama s tem nimam težav.”

Špela Globočnik, vratarka Slovenije:

“Letos sem se po nekaj letnem premoru vrnila med aktivne igralke in moj cilj je bil, da se uvrstim v reprezentanco. V devetih letih odkar sem nazadnje igrala na svetovnem prvenstvu v Cape Townu, se je reprezentanca povsem pomladila, zamenjalo se je tudi vodstvo vendar menim, da sem se z vsemi dobro ujela. Danes sem dobila priložnost za igro in moram reči, da sem kar zadovoljna z opravljenim delom. Škoda, da nam je na koncu nekoliko popustila koncentracija in smo prijele zadetek, a kljub vsemu se veselimo zmage. Občutek so nepozabni, saj je zame nastop za izbrano vrsto čast. Cilj je bilo zlato, a žal nam je spodeletlo že na prvi tekmi. Kljub temu mislim, da velikega razočaranja ne bo, vsekakor pa bo ostal grenak priokus.”

Paticija Beribak, napadalka Slovenije:

“Danes je bil ključ do zmage v sproščeni igri in dobrem posredovanju pri odbitih ploščkih. Naše nasprotnice so igrale zelo zgoščeno in težko je bilo zadeti. Nekajkrat smo dobro prebile njihovo obrambo, seveda pa sem vesela, da je to danes uspelo tudi meni. To je bil moj prvi gol v reprezentanci in zame je nekaj posebnega. Nedeljska tekma proti Španiji bo odločala o lesku medalje in seveda gremo na zmago.”

Turčija – Slovenija 1:8 (0:4, 0:2, 1:2)

Laugardalur Arena. Gledalcev 103. Sodnice: Aberg, Hetherington, Kuonen.

Strelke: 0:1 S. Confidenti (Pren, 2.), 0:2 Lepir (Pren, S. Confidenti, 12.), 0:3 Beribak (Lahajnar, 16.), 0:4 S. Confidenti (Lepir, 18.), 0:5 Lahajnar (Zimšek, 27.), 0:6 Lahajnar (Dukarič, 35.), 0:7 Vakaričič (Duh, Pren, 48., PP1), 0:8 Usnik (Leben, 56.), 1:8 Dokur (Demir, 58.)

Kazenske minute: Turčija (0, 0, 8), Slovenija (2, 2, 0)

Streli na gol: Turčija 9, Slovenija 56.