V Sankt Peterburgu so se na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF) zbrali delegati nacionalnih hokejskih zvez, ključni cilj je izvolitev novega vodstva krovne mednarodne zveze. Slovensko delegacijo zastopata Matjaž Rakovec, predsednik, in Dejan Kontrec, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije. 

Kongres je najvišji zakonodajni organ IIHF in sprejema odločitve o pravilih igre, statutu in podzakonskih aktih ter predpisih in kodeksih. Sestane se dvakrat letno, enkrat na letnem kongresu in enkrat na polletnem kongresu. Kongres, ki ga sestavljajo predstavniki vseh nacionalnih združenj članic IIHF, izvoli člane Sveta IIHF, vključno s predsednikom in podpredsedniki in na tokratnem v Rusiji bodo predstavniki izvolili novo vodstvo. 

IIHF je nazadnje dobila novega predsednika 1994, ko je bil na kongresu v Benetkah izvoljen René Fasel, ki je mednarodno zvezo vodil 27 let. Delegati nacionalnih zvez, v slovenskem imenu Matjaž Rakovec in Dejan Kontrec, bodo o novem vodstvu glasovali 25. septembra 2021. Sedanji predsednik IIHF René Fasel namreč ne bo ponovno kandidiral, potem ko je IIHF vodil od leta 1994 do 2021. Kandidati, med katerimi bodo izbirali delegati, so (po abecednem vrstnem redu): Henrik Bach Nielsen (Danska), Petr Briza (Češka), Sergej Gontcharov (Belorusija), Franz Reindl (Nemčija) in Luc Tardif (Francija).

”Prepričan sem, da si vsi želimo, da bi izbrali pravega kandidata in da bo imel novi predsednik dovolj moči, da bo znal urejati razmerja med manjšimi in večjimi zvezami in tudi urejati razmerja med IIHF in močnimi ligami. Predvsem, kar se tiče reprezentančnih premorov in pomembnih tekmovanj, kot so na primer olimpijske kvalifikacije ipd. Vsekakor si tudi HZS želi nadgradnje v delovanju IIHF, kar se tiče tekmovalnih turnirjev, ki bi dodatno popularizirali hokej. Morda tekmovanje v stilu lige narodov. Že v evropskem prostoru bi lahko naredili korak naprej z več turnirji tekmovalnega značaja, ki bi imeli poleg svetovnih prvenstev dodatni tekmovalni naboj,” pravi Dejan Kontrec, generalni sekretar HZS, ki je s svojimi predlogi že pred leti seznanil IIHF. 

Več o kongresu na https://www.iihf.com/en