Ljubljana, 25. september 2015 Odločitev Mednarodne hokejske zveze (IIHF) o spremembi načina napredovanja in nazadovanja reprezentanc med Elitno divizijo in Skupino A Divizije I na svetovnih prvenstvih prihodnje leto, ki je bila sprejeta na nedavnem polletnem kongresu IIHF v Dubrovniku, po mnenju vodstva Hokejske zveze Slovenije (HZS) ni v najboljšem interesu športa. HZS bo skupaj z ostalimi prizadetimi zvezami, po prejemu ustrezne dokumentacije s strani krovne mednarodne organizacije, le to preučila ter se skupaj z ostalimi zvezami odločila o nadaljnjih korakih.

Predsednik HZS Matjaž Rakovec je na polletnem kongresu IIHF, skupaj s predstavniki hokejskih zvez Avstrije in Poljske, odločno protestiral zoper predlog, da v primeru, ko bi na prihodnjem svetovnem prvenstvu Elitne divizije zadnji dve mesti v Skupini B zasedli Francija in Nemčija, ki sta so-gostiteljici svetovnega prvenstva v tej skupini leta 2017, ne bi v nižjo skupino nazadovala nobena izmed njiju. Tako bi v Skupino A Divizije I nazadovala zgolj zadnjeuvrščena reprezentanca v Skupini A Elitne divizije, medtem ko bi navzgor, namesto običajnih dveh, napredovala le prvouvrščena ekipa iz Skupine A Divizije I, v kateri bo naslednje leto v Katovicah igrala tudi slovenska reprezentanca.

Vodstvo HZS razume interes sleherne gostiteljice hokejskih prvenstev za promocijo športa na nacionalnem nivoju, vendar pa ocenjuje, da je bilo v omenjenem primeru na voljo dovolj časa za iskanje primernejše rešitve, saj je bila odločitev o francosko-nemškem so-gostiteljstvu svetovnega prvenstva hokejske elite v letu 2017 sprejeta že v Stockholmu pred tremi leti. Odločitve, ki so sprejete preglasovanjem, po mnenju HZS, ne spodbujajo tekmovalnosti in niso v najboljšem interesu športa.

V kolikor bo navedena odločitev IIHF obveljala, Hokejska zveza Slovenije in Risi razumemo to kot dodatni izziv in motivacijo, da si na svetovnem prvenstvu v Katovicah z uspešno igro zagotovimo vrnitev v Elitno divizijo.