Slovenska hokejska reprezentanca do 20 let bo na svetovnem prvenstvu odigrala še tretjo tekmo. Po dveh uspehih jih čaka Nemčija.
Nemci, kot domačini, so na tem turnirju favoriti in morda je prav teža bremena gostiteljev njihov največji hendikep. Težave so imeli na uvodni tekmi z Belorusijo, povsem drugače pa so odigrali proti Avstrijcem. Za izkazovanje moči na slednji tekmi jih je morda malce podžgala slovenska tekma proti Britancem, ki so si jo ogledali v celoti. Prisotni so bili tudi na večini slovenskih treningov.

Nepremagani Nemci s podporo polne dvorane

Tobias Rieder je zabil štiri goleReprezentanca gostiteljev je sestavljena iz devetih legionarjev, štirje igrajo v ligi DEL, ostali pa po nižjih nemških ligah. Njihova največja moč izhaja iz polne dvorane bučnih navijačev, ki po prvih dveh zmagah, sploh tisti proti Avstriji, že manejo roke in niti v sanjah ne pričakujejo drugačnega razpleta, kot zmagovitega. Če že moramo izpostaviti koga od igralcev je to 18-letni Tobias Rieder (na sliki desno, #22), ki je v avstrijsko mrežo pospravil štiri ploščke in dodal še podajo. S tem je postal tudi prvi strelec prvenstva.

Risi breme favoritov rade volje prepuščajo nasprotnikom

V slovenskem taboru stavijo na ekipni duh in na vse boljši občutek na ledu olimpijske dvorane. Na derbiju z Avstrijo je bilo čutiti nekaj napetosti, ampak vse je bilo boljše že na tekmi z Britanci, kjer so Risi pokazal svoj pravi obraz že v prvi tretjini in ekspresno odločili zmagovalca. Seveda bo potrebno igrati previdno, saj bo vsaka napaka lahko odločilnega pomena. Nemci so ekipa z najboljšim izkoristkom strelov in z največ streli na prvenstvu, Slovenija pa ima v svojih vrstah dva odlična vratarja, sedem borbenih branilcev in 13 odličnih napadalcev. V tekmo bodo vstopili sproščeno in skušali prvi zadeti. Če jim to uspe, je možno vse.

Gašper Kopitar, kapetan:

O tekmi…
Pričakujem zelo zaprto igro. Mislim, da ne bo veliko priložnosti 2-1, 3-2 skozi celo tekmo, če se bosta obe ekipi držali svojega sistema. Oboji lahko igramo precej zaprto igro, lahko pa jih presenetimo s protinapadi, zgodaj napademo. Vemo, da njihovi branilci niso najhitrejši in tu je morda naša priložnost. Imamo dovolj hitrosti, da jih lahko predrsamo in ustvarimo 2-1, 3-2, iz teh prilžnosti pa moramo zadeti, ker jih danes ne bo veliko.

Žiga Pešut, napadalec:

O tem, kako se lotiti tekme…
Nemci so zelo dobri, morali bomo biti previdni v obrambi in izkoristiti ponujene priložnosti. Mislim, da jih bomo morali počakati v nevtralni tretjini in postavit naš sistem. Če se bomo držali dogovora in vsi opravili svoje naloge, potem mislim, da lahko tekmo dobimo.

Luka Gračnar, vratar:

O učinkovitih Nemcih in o prednostih…
Kar smo jih gledali, so (Nemci) zelo nevarni v napadalni tretjini. Potrebno se bo držati trenerjevih navodili in od začetka do konca igrati disciplinirano, s čim manj prekrški, ker imajo zelo dober powerplay. Vendar mislim, da če se bomo držali dogovora, če bo vsak dal res vse od sebe, da lahko prenesetimo.

O enajstih nemških golih v avstrijski mreži…
Težko je oceniti, kaj se je dogajalo z Avstrijci. Tekmo sem si ogledal, ampak nisem prepričan, ali so Nemci igrali res tako dobro ali Avstrijci tako slabo. Najbrž je resnica nekje vmes. Verjetno je Avstrijcem malce ”padlo dol” po hitro prejetih zadetkih in rezultat najbrž ni realen odraz moči.

Postava Nemčije, 19 igralcev in dva vratarja:

Vratarja
: Mathias Niederberger (Barrie Colts, OHL), Lukas Steinhauer (Hannover Scorpions, DEL)

Branilci
(7): Maximilian Renner (Starbulls Rosenheim, 2. Bundesliga), Pascal Zerressen (Krefeld Pinguine, DEL), Kilian Keller (EV Fussen, Oberliga), Konrad Abeltshauser (Halifax Mooseheads, QMJHL), Stephan Kronthaler (Landshut Cannibals, 2. Bundesliga), Henry Haase (Eisbaren Berlin, DEL), Corey Mares (Heilbronner Falken, 2. Bundesliga)

Napadalci
(12): Leonhart Pfoderl, Andreas Pauli, Thomas Merl (vsi EC Bad Tolz, Oberliga), Mirko Hofflin, Nicolas Krammer (oba Acadie-Bathurst Titan, QMJHL), Sebastian Uvira (Oshawa Generals, OHL), Nickolas Latta (Sarnia Sting, OHL), Marcel Noebels (Seattle Thunderbirds, WHL), David Elsner (Sault Ste. Marie Greyhounds, OHL), Berhard Keil (Straubing Tigers, DEL), Richard Gelke (Heilbronner Falken, 2. Bundesliga), Tobias Rieder (Kitchener Rangers, OHL).

Selektor
: Ernst Hofner