Ko na polovici hokejske tekme izid na semaforju kaže 2:0 za nasprotnika, potem je treba za zmago imeti veliko poguma, moči, volje, tudi znanja, predvsem pa je treba imeti karakter in veliko srce.

 

In ravno v takem položaju so se znašli naši mladi Risi na včerajšnji tekmi svetovnega prvenstva proti domačinom Poljakom. Domača reprezentanca do prednosti ni prišla zaradi boljše igre, vseeno pa je bilo vodstvo lepo. Risi so se ves čas spodbujali, hrabrili, vsako minuto srečanja, vsako izmeno na ledu so dajali v srečanje vse svoje znanje in moč. In na koncu uspeli. Eden junakov je bil slovenski vratar Žan Us, ki se mu je na začetku zgodil mali spodrsljaj, do konca srečanja pa se je velikokrat izkazal. Najbolje ob najbolj napetem delu srečanja, ob izvajanju kazenskih strelov. »To srečanje je bilo res težko za vse nas. Ob prvem pravem strelu na gol je prišlo do napake, kar so Poljaki izkoristili. Ampak sem se hitro zbral in se trudil pomagati soigralcem do uspeha. Naš začetek je bil podoben, kot na preteklih dveh tekmah. Bili smo boljši nasprotnik,  ampak rezultat tega ni pokazal. Poljski vratar je bil razpoložen, kar nam je delalo nekaj težav. Ampak naša boljša igra ni bila dovolj, potrebno je bilo odigrati še hitreje, predvsem pa učinkoviteje. To smo pokazali po drugem prejetem golu. Zelo agresivno smo krenili v napad, izpolnjevali navodila trenerja in to nam je na koncu prineslo uspeh,« je pogled na srečanje opisal Žan Us. Po odigranih 65. minutah tekme pa je Žana čakala še dodatna preizkušnja. Na njem je bilo veliko breme, v seriji kazenskih strelov je bilo treba ustaviti poskuse domačih. Po nasvet se je zatekel tudi k trenerju vratarjev Petru Škrablju, nato pa suvereno stopil med vratnici in na koncu visoko dvignil roku ob uspehu. »Kazenski streli so nepredvidljivi. Ostati je treba miren in s Petrom Škrabljem sva se na kratko pogovorila preden sem šel nazaj v gol. Povedal mi je, da naj se samo sprostim in delam tisto kar najbolje znam. Uspel sem in sedaj se lahko veselimo uspeha,«je še pod vtisom tekme povedal Žan Us.

 

V ekipi junakov je bil eden junakov tekme še drugi Žan, napadalec Žan Jezovšek. S svojim prvim zadetkom na prvenstvu je Sloveniji prinesel izenačenje in še enkrat dokazal, da se v vseh situacijah hitro znajde, s pravim občutkom za gol pa je bil v pravem trenutku tam, kjer je bilo najbolj potrebno. »Vedeli smo, da bo tekma s Poljsko zelo težka. Borili smo se ves čas na ledu. Vztrajali smo tudi, ko ni kazalo najbolje, saj smo bili na ledu boljši nasprotnik. Med seboj smo se spodbujali tudi, ko smo zamujali lepe priložnosti. Uspeh je moral priti. Tudi po tem, ko smo hitro prejeli zadetek, smo ostali mirno. Poljake smo kontrolirali, napake pa se dogajajo. Morda nas je to še dodatno motiviralo, saj smo želeli pokazati, da smo iz pravega testa. Z zmago o svoji nadaljnji usodi odločamo sami, potrebujemo pa zmago proti Avstriji,« so besede mladega Žana Jezovška.

 

Sosedski obračun mora biti naš

 

Hokejski dvoboji Slovenije in Avstrije, ne glede v kateri kategoriji se igrajo, so zmeraj polni čustev. Najlepše je premagati soseda, če gre pa ob tem še za zimskošportno velesilo, je pa toliko slajše. Žan Jezovšek obljublja zmago: »Do uspeha proti Avstriji bo treba priti z glavo. Posvetiti se bomo morali nalogam v obrambi, zapreti poti do našega gola, ustaviti nasprotnika, nato pa počasi iskati priložnosti za zadetek. Moramo biti učinkovitejši. Priigramo si kar lepe priložnosti, ampak jih ne izkoristimo kaj dosti. Zmaga nad Poljsko bo pred tekmo z Avstrijo že dolgo zgodovina. Želimo si zmage in dosegli jo bomo.«

 

Slovenci bodo v 24. urah odigrali dve zahtevni srečanji. Na utrujenost nihče niti ne pomisli, ekipa je dobro pripravljena, kompaktna in željna uspeha. Gorazd Drinovec še vedno lahko računa na vse igralce, spet pa bo veliko odgovornosti na slovenskem vratarju. Žan Us je na novo priložnost pripravljen: »Avstrija je sama po sebi motiv. Zmaga nam zagotavlja obstanek v tej diviziji, ne glede na razplet ostalih tekem. To, da bo težko, ni treba posebej poudarjati. Naš trener dobro pozna avstrijske hokejiste in zanesljivo bo znal pripraviti taktiko za boj proti njim. Le držati se bomo morali načrta, igrati kot znamo, ob tem pa bomo morali biti vsi na ledu maksimalno zbrani in odgovorni.«