Slovenija in Madžarska sta vložili skupno kandidaturo za svetovno prvenstvo elitne divizije 2023. Obe reprezentanci sta si tudi zagotovili napredovanje med elitno divizijo. 

Odločitev za skupno kandidaturo sta slovenska in madžarska zveza sprejeli, ko je IIHF odločila, da svetovnega prvenstva prihodnje leto ne bo organiziral St. Peterburg. Kot je povedal Matjaž Rakovec na današnji skupni novinarski konferenci, “smo na HZS prišli na idejo, da bi se lahko hitro organizirali in skupaj z madžarskimi kolegi prevzeli organizacijo te skupine. Slovenija in Madžarska pa sta se odločili vložiti skupno kandidaturo za SP elitne divizije 2023.

V predlogu je predvideno, da bi eno predtekmovalno skupino bi organizirali v Ljubljani, v dvorani Stožice, kjer je bilo pred desetimi leti že prvenstvo divizije I. Druga skupina bi bila v Budimpešti. V Sloveniji bi bili še dve četrtfinalni tekmi, polfinale in finale bi gostila precej večja dvorana na Madžarskem. 

Generalni sekretar HZS Dejan Kontrec je prepričan, da gre za zgodovinsko priložnost, da skupaj dokažemo, da lahko tudi v teh manjših hokejskih državah organiziramo takšno tekmovanje. Ne ena ne druga država namreč ni stalna članica elitne divizije. Odločitev o prihodnjem prvenstvu elitne divizije bo znana 25. maja, po zaključku letošnjega prvenstva, ki ga gosti Finska.