8. februar 2016, Bled – Slovenska moška članska izbrana vrsta se je drevi v blejski Ledeni dvorani zbrala na drugem in obenem zadnjem reprezentančnem zboru pred zaključnimi pripravami v mesecu aprilu, katerim bo sledila udeležba na svetovnem prvenstvu Divizije I Skupine A v poljskih Katovicah. Danes in jutri bodo risi opravili tri treninge na ledu, nato pa jih čaka pot v Innsbruck, kjer se bodo od četrtka do sobote na turnirju Euro Ice Hockey Challenge pomerili z reprezentancami Francije, Slovaške in Avstrije.

Na prošnjo matičnega kluba Slovan iz Bratislave se bosta Žiga Jeglič in Rok Tičar ekipi predvidoma pridružila na sredinem večernem treningu v Innsbrucku. Namesto njiju bosta na treningih sodelovala dva mlada igralca Žan Jezovšek in Aljaž Chvatal, ki bosta tako imela priložnost začutiti reprezentančni utrip, kar jima lahko pomeni tudi določeno vzpodbudo za vnaprej. Obenem je selektor namesto prvotno predvidenega Gašperja Krošlja, ki so ga zadržale klubske obveztnosti v zagrebškem Medveščaku, vpoklical Matijo Pintariča. Poškodbi tik pred začetkom reprezentančnega zbora pa sta udeležbo preprečila Blažu Gregorcu in Kristjanu Čeponu, slednjega bo nadomestil Miha Logar.

_MGL8040 (1280 x 1280)

Selektor Nik Zupančič je še prvim izhodom slovenskih hokejistov na led za medije strnil svoja pričakovanja glede priprav in turnirja v Avstriji.

Dejal je, da je tokratna ekipa nekoliko močnejša kot novembra v Katovicah, pri čemer je posebej razveseljivo, da se je tokrat lahko odzval tudi Jan Muršak, ki bo na željo matičnega kluba sicer igral zgolj na dveh tekmah. »Vesel sem tudi prihoda Tičarja, Jegliča in Saboliča, da bomo lahko videli, kako skupaj delujejo v igri z igralcem več,“ je še dejal selektor, ki se je za razliko od novembrske reprezentančne akcije odločil, da na turnir odpotuje s tremi vratarji, vsak izmed njih bo predvidoma branil na eni tekmi. “So pa tik pred zdajci prišle določene poškodbe, prav tako nekatere lige ne prekinejo tekmovanja. To  nas je prisilio v to, da smo izbrali tudi igralce, ki nimajo visoke minutaže,” je še dejal.

_MGL8167 (1280 x 853)

Zupančič je poudaril, da bodo risi na tokratnem turnirju poskušali z enako agresivno igro kot na Poljskem. “Mi se vendarle pripravljamo za svetovno prvenstvo, naši nasprotniki bodo gotovo močnejši kot novembra Katovicah. Svojo ekipo vedno spodbujam, da gre vsako tekmo na zmago, ni pa v prvotnem načrtu to, da bi morali na vsak način zmagati na tem turnirju,

Na prvem sestanku igralcev s selektorjem Zupančičem je ta določil tudi novega kapetana ekipe. To nalogo bo opravljal napadalec moskovskega CSKA Jan Muršak; pomagala pa mu bosta Andrej Tavželj in Sabahudnin Kovačevič.

_MGL8066 (1280 x 853)

“V veliko čast mi je, da bom lahko opravljal vlogo kapetana. Najlepša hvala selektorju za zaupanje. Težko bo nadomestiti Tomaža Razingarja, a v ekipi je veliko izkušenih igralcev, ki upam, da mi bodo pri tem pomagali. Upam, da bom čim bolje opravljal vlogo kapetana in pomagal ekipi do čim boljših rezultatov na tem turnirju,” je selektorjevo odločitev komentiral kapetan Jan Muršak ter dodal, da se vedno rad udeleži reprezentančnih zborov.

_MGL8098 (1280 x 720)

Vratar Luka Gračnar, ki že več let igra v avstrijskem tekmovanju EBEL, je o prvih slovenskih nasprotnikih na turnirju reprezentanci Avstrije menil, da kakšnih posebnih skrivnosti ni, saj se med seboj dobro poznajo. “Sicer pa je reprezentančna akcija lepa priložnost, da se malo odpočijemo od klubskih obveznosti, saj v zadnjem času postaja vse bolj na nož. To je super priložnost, da se spočiješ in zadihaš,” je še dejal.

Selektor je ob tej priložnosti razkril tudi napadalske in branilske kombinacije:

Jeglič-Tičar-Sabolič
Urbas-Muršak-Ograjenšek
Pance-Verlič-Hebar
Pem-Mušič-Pešut

Kranjc –Kovačevič
Vidmar-Milovanovič
Tavželj-Pretnar
Logar

 [pe2-gallery album=”http://picasaweb.google.com/data/feed/base/user/109735500980310894305/albumid/6249051586091933841?alt=rss&hl=en_US&kind=photo” ]