3. april 2023, Bled – Slovenska moška hokejska reprezentanca je z današnjim dnem uradno začela priprave na Svetovno prvenstvo elitne divizije, ki bo od 12. do 28. maja letos potekalo na Finskem in v Latviji. Ob začetku priprav je potekala že tradicionalna novinarska konferenca, na kateri je sta selektor Matjaž Kopitar in vodja reprezentance Dejan Kontrec predstavila načrtovan potek priprav in stanje igralskega kadra.

Vodja reprezentance Dejan Kontrec je dejal, da se je načrtovanje priprav na tokratno svetovno prvenstvo začelo že takoj po lanskoletni uvrstitvi v elitno divizijo. “Tudi iz svoje igralske kariere se ne spomnim, da bi kdaj prej imeli tako dolge priprave in tolikšno število pripravljalnih tekem. Upam, da smo naredili vse, kar je v naši moči, da bodo igralci na svetovno prvenstvo prišli maksimalno pripravljeni.”

Deset prijateljskih tekem do začetka prvenstva predstavlja, po besedah selektorja Matjaža Kopitarja, izpolnitev dolgoletne želje strokovnega štaba, da bi ob koncu vsakega tedna priprav imeli tekmo na kateri bi lahko ocenili oprevljeno delo. “Na takšen način najlažje potegneš črto pod delo v tistem tednu in zaključiš kaj je bilo dobro in kaj slabo. Zato je takšna organizacija zelo dobrodošla in bomo te tekeme poskušali maksimalno iskoristiti.” Kar zadeva igralski kader je, po besedah slovenskega stratega, večina kandidatov za reprezentanco že na Bledu. Nekateri izmed njih so trenirali skupaj že zadnjih štirinajst dni. “Imamo cilje, imamo želje in vse bomo naredili, da jih uresničimo,” je še poudaril.

Med tistimi, ki so trenirali že zadnja dva tedna sta tudi Robert Sabolič in Jan Drozg. Oba sta ocenila, da je na voljo dovolj časa in tekem, da se slovenska izbrana vrsta kar najbolj optimalno pripravi do začetka prvenstva.

Prva pripravljalna tekma slovenske rise čaka že ta četrtek, 6. aprila, ko se bodo ob 17.30 v Beljaku pomerli z reprezentanco Avstrije.

Uradnega začetka zbora so se udeležili: (vratarji) Luka Gračnar, Gašper Krošelj, Rok Stojanovič, Žan Us; (branilci) Aljoša Crnović, Kristjan Čepon, Blaž Gregorc, Aleksander Magovac, Bine Mašič, Žiga Pavlin, Maks Perčič, Matic Podlipnik, Miha Štebih, Nejc Stojan; (napadalci) Miha Beričič, Tadej Čimžar, Jan Drozg, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Luka Maver, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Robet Sabolič, Jaka Sodja, Jaka Šturm, Blaž Tomaževič, Miha Zajc.