28. april 2016, Katovice – Četrti tekmovalni dan svetovnega prvenstva v Katovicah je bil uspešen za slovensko reprezentanco, se je pa situacija v skupini kar pošteno zapletla. Japonska je že odpisana in se seli v B skupino divizije I, na dve mesti, ki naj bi vodili v elitno divizijo, pa povsem realno računa še pet reprezentanc. Elitna vozovnica zanesljivo čaka na zmagovalca turnirja v Katovicah, če pa bo naslednje leto na prvenstvo elite potovala tudi drugouvrščena ekipa, pa bo znano po koncu tekmovanja v elitni diviziji, ki bo potekalo naslednji mesec. 

Poraz proti Poljski je še dodatno strnil slovenske vrste. Slab začetek tekme, slabo nadaljevanje in na koncu zaslužen poraz, ni bil dober obet pred nastopom proti Koreji. Azijski predstavnik se je na tem prvenstvu pokazal v res lepi luči. Hitri in nepopustljivi Korejci, okrepljeni s hokejisti iz Severne Amerike, so, vsaj delno, pokvarili večer vsem svojim dosedanjim nasprotnikom. In tudi proti Sloveniji so pričeli odlično ter zelo hitro zadeli. Za razliko tekme proti Poljski pa so se Risi to pot hitro postavili na svoje noge. Igra z igralcem več je prinesla izenačenje, dober prodor Anžeta Kuralta ob koncu prvega dela pa je Sloveniji dal majhno prednost pred nadaljevanjem. Nadaljevanje je bilo slovensko, dobro delo v obrambi in učinkovito v napadu pa je na koncu dalo rezultat, ki je vrnil vedrino na obraze slovenskih hokejistov in njihovih navijačev.

Velika slovenska zastava in okoli nje združeni slovenski navijači

Velika slovenska zastava in okoli nje združeni slovenski navijači

Prepričljiva zmaga Slovenije je Rise vrnila na vrh lestvice skupine A divizije I. Poljaki so nadigrali Avstrijce, česar tesen izid ne pokaže, Italija pa je premagala Japonce in jim zapečatila usodo. Japonska se tako seli v B skupino divizije I, pet preostalih reprezentanc pa računa na vsaj drugo mesto na turnirju v Katovicah in možnost napredovanja med Elito. Slovenci usodo še naprej držijo v svojih rokah. Kakršna koli zmaga nad Avstrijo bi Sloveniji prinesla tudi zmago na tem turnirju. Morda ima zadnji dan turnirja najlažje delo ravno domača reprezentanca, ki jo čaka dvoboj z odpisano Japonsko, prva tekma med Korejo in Italijo pa bo že dala nekaj odgovorov. Kaj hitro se lahko zgodi, da bo meja med uspehom in neuspehom odvisna od razlike v golih.

Veselje strelca za veselje Slovenije

Veselje strelca za veselje Slovenije

V garderobi Slovenije se s seštevanjem in odštevanjem ne ukvarjajo ravno veliko. Edino kar Rise zanima je, da si k dosedanjim devetim točkam prištejejo še tri, kaj pa se bo potem dogajalo za njihovim hrbtom, jim pa ni kaj dosti mar. Napoved je jasna – zmaga proti Avstriji. Med Slovenijo in Avstrijo skrivnosti ni. Reprezentanci se poznata zelo dobro. Do sedaj sta odigrali 30 uradnih tekem, zadnjih nekaj let pa Risi težko priznajo premoč severnim sosedom. Zadnji dvoboj na svetovnem prvenstvu je pripadel Slovencem. V Gojangu sta za zmago zadela Jan Urbas (dva zadetka) in Miha Štebih. Tudi na prvenstvu v Stožicah so bili Risi močnejši in z zadetki Andreja Hebarja, Marcela Rodmana in Aleša Kranjca slavili s 3:2. Seveda pa ne smemo mimo prepričljive zmage iz Sočija, ko so zadeli Anže Kopitar, Jan Urbas, Sabahudin Kovačevič in Jan Muršak. Zadnji poraz Risov proti Avstriji na velikih tekmovanjih sega v leta 2011,  elitno merjenje moči v Bratislavi pa je prineslo tesno zmago Avstriji. Od takrat sta reprezentanci odigrali kar 14 dvobojev in kar na 11-ih so bili boljši slovenski hokejisti.

Anže Kuralt, najboljši posameznik tekme in predsednik HZS Matjaž Rakovec

Anže Kuralt, najboljši posameznik tekme in predsednik HZS Matjaž Rakovec

Po tekmi s Korejo so naši sogovorniki usmerili misli tudi na jutrišnji dvoboj z Avstrijo. Branilec Aleš Kranjc, napadalec Aleš Mušič in selektor Nik Zupančič vedo, da skrivnosti ni. In da če bo Slovenija odigrala tekmo tako kot zna, tudi vprašanja o zmagovalcu ne bi smelo biti. Kot rečeno – od matematičnih možnosti Rise zanima seštevanje le 9+3, več pa v videoizjavah: