29. april 2016, Katovice – Slovenija je ponovno članica elitne divizije svetovnega hokeja. V tekmi prvenstva je osvojila zmago in naše severne sosede premagala z izidom 2:1. Zasluženo, po trdi borbi, v kateri sta led poškodovana zapustila dva slovenska reprezentanta – Andrej Hebar zaradi naleta v glavo, Sabahudin Kovačevič pa zaradi poškodbe rame. Ampak cilj je dosežen, prvo mesto je v slovenskih rokah in le ta zanesljivo vodi v elitno divizijo. Še četrtič je v Katowicah zadonela Zdravljica!

Slovenska hokejska reprezentanca se je na tekmo pripravljala, kot na vsako drugo. Dopoldan so opravili načrtovan trening; reprezentance Avstrije, ki bi morala imeti trening pred Risi, pa na led ni bilo. Varovanci Nika Zupančiča so bili prepričani v svoj uspeh, zaradi tega so dopoldan preživeli mirno. Slovenski selektor je za začetek srečanja posegel po spremembi – na led je poslal tretji napad. Ampak v uvodu v tekmo so Risi spet prepustili pobudo nasprotniku. Avstrijci so začeli bolje, več napadali in bili nasploh nevarnejši. Slovenija v napad skoraj ni krenila, naši severni sosedi pa so kmalu dobili priložnost ob igralcu več na ledu. Power play je v vodstvo spremenil Konstantin Komarek in Slovenci so ponovno morali loviti nasprotnika. Kmalu po prejetem zadetku je bilo ponovno vroče pred vrati Slovenije, vratar Gašper Krošelj pa je strel ukrotil. Počasi se je prebujal tudi slovenski napad. Jan Urbas je najprej prodrl, nekaj kasneje pa ob napaki avstrijske obrambe še nevarno streljal, vendar izenačenja še ni bilo. Avstrijcem pa ni uspelo ustaviti akcije prvega napada, ki jo je perfektno zaključil Robert Sabolič. Slovenija bi lahko prešla v vodstvo ob prvem power playu na tekmi, žal pa ni bilo uspeha. Ob izteku igralnega časa v prvi tretjini je Avstrija znova zapretila, ostalo pa je pri neodločenem izidu.

Avstrija je bila v prvem delu nevarnejša

Avstrija je bila v prvem delu nevarnejša

V drugo tretjino so Slovenci vstopili precej bolj odločno, kot v prvo in takoj poskušali izid obrniti sebi v prid. Seveda se naš nasprotnik ni ravno uklonil našim napadom, tekma polna udarcev, naletov in tudi provokacij pa je bila vrhunec tega prvenstva. Tekma polna trdega dela in malo lepote. Nik Zupančič je vztrajal z igro štirih napadov in vsak od njih je tudi prišel do priložnosti za zadetek. Po grobem naletu Pallestranga nad Hebarjem je slovenski napadalec obležal, Avstrijec pa si je s tem prislužil odhod v garderobo. Pet minut igre z igralcem več je bila lepa priložnost, vendar nič kaj dobro ni teklo slovenskim napadalcem. Nasprotnik je strnil obrambo, ampak malo pred iztekom kazni vseeno popustil. Po strelu Pretnarja je odbitek v gol pospravil Ken Ograjenšek. Avstrijski napad z igralcem več je bil nevaren, ne pa tudi učinkovit. Po prodoru Roberta Saboliča je prekršek storil tudi avstrijski vratar in Risom ponudil novo priložnost v power playu. Ostalo je pri minimalnem vodstvu Slovenije. Avstrija je napadla z vsem, kar ima, slovenska vrsta je odgovarjala in bilo je napeto vse do izteka druge tretjine, ki je našim oklepnikom prinesel vodstvo na tekmi.

Risi so bili odlični v drugem delu, ki je tudi odločil

Risi so bili odlični v drugem delu, ki je tudi odločil

In kot se za svetovno prvenstvo spodobi, je o prvem mestu odločala zadnja tretjina tekme dveh vodilnih ekip. Majhna prednost Slovenije je in ni bila velika. Na tekmi prvenstva odločajo malenkosti. Obe ekipi je čakalo precej garanja. Slovenija se je odločila braniti prednost in iz kakšnega od protinapadov ponovno zadeti. Avstrijci so morali tvegati več, napadati in si priigrati vsaj izenačenje. Ampak Gašper Krošelj je odlično poveljeval obrambi in bil previsoka ovira napadalcem Avstrije. Risi so po Andreju Hebarju na začetku tretje tretjine izgubili še enega nosilcev nalog v obrambi – Sabahudina Kovačeviča, ki ima poškodovano ramo. Nik Zupančič je moral spremeniti način igranja in uspel. Avstrija je poskušala na vse kriplje, s streli z vseh pozicij, na koncu pa tudi brez vratarja. Zadnjih 50 sekund je bilo še posebej težkih, saj je bila slovenska vrsta oslabljena za izključenega igralca. Vendar je vzdržala. Odbila je vse poskuse nasprotnika, ohranila zadetek prednosti in slavila najpomembnejšo zmago na turnirju. Elita je spet tu, povsem zasluženo, prigarano z delom na ledu, z ekipnim duhom in srčnostjo.

To je Slovenija, članica elitne divizije. Vse čestitke Risi!

Veselje ob zmagi

Veselje ob zmagi

Na slovenski strani si je naziv najboljšega zaslužil vratar Gašper Krošelj, Risi pa so delili veselje  s svojimi navijači. Zvečer, po koncu še zadnje tekme turnirja, bodo prejeli medalje in pokal, nato pa jih čaka pot domov.

Avstrija : Slovenija 1:2  
(1:1, 0:1, 0:0)

Katovice, Spodek Arena. Gledalcev: 4.000. Sodniki: Kaukokari (FIN), Rohatsch (GER), Haurum (DEN), Leermakers (EST)

Strelci: 1:0 Komarek (Schlacher, 6., PP1), 1:1 Sabolič (Tičar, Jeglič, 11.), 1:2 Ograjenšek (Pretnar, Mušič, 28., PP1)

Kazenske minute: Avstrija 33 (2, 7+20 (Pallestrang), 4), Slovenija 8 (2, 2, 4)
Streli na gol: Avstrija 27 (11, 9,  7), Slovenija 23 (6, 11, 6)

Slovenija: Krošelj, Kristan, Kovačevič, Kranjc, Jeglič, Sabolič, Tičar, Repe, Gregorc, Verlič, Pance, Urbas, Pretnar, Vidmar, Kuralt, Mušič, Ograjenšek, Milovanovič, Pešut, Ropret, Hebar. Selektor: Nik Zupančič.

Fotogalerija